EP: Francuzi utučeni, Španci euforični - reakcije...

Selektor Španije Serđo Skariolo rekao je da se njegova ekipa zasluženo plasirala u finale Evrobasketa. Selektor Francuske Vensan Kole žalio se na sudije posle poraza od Španije posle produžetka u polufinalu Evropskog prvenstva. Plejmejker reprezentacije Francuske Toni Parker i dalje je u neverici posle poraza od Španije u polufinalu Evrobasketa. Pau Gasol posle neverovatne partije u polufinalu protiv Francuske poručio: "Naš cilj je jasan - zlato!"

Košarka 18.09.2015 | 16:20
EP: Francuzi utučeni, Španci euforični - reakcije...

Furija je posle produžetka pobedila branioca trofeja i domaćina Francusku sa 80:75.

Junak ovog meča bio je Pau Gasol koji je ubacio 40 poena (12-21 iz igre, 16-18 penali), 10 skokova i 3 rampe za ukupni indeks korisnosti 52.

„Sjajan je osećaj pobediti ovakvu utakmicu odigranu u jedinstvenoj atmosferi. Dokazali smo da smo mentalno jaki, posebno kada smo vodili sa deset poena razlike. Nismo odustajali, učvrstili smo odbranu, a moramo čestitati i Gasolu. Mogli smo da pobedimo i pre produžetka. ali zaslužili smo trijumf, u to nema sumnje. Veoma sam ponosan na igrače. Kvalifikovali smo se za Olimpijske igre, malo ćemo uživati“, rekao je Skariolo.

“Pau je sjajan igrač, ali ne može da šutne 18 slobodnih bacanja, dok Francuska nije imala niti jedno u prvom poluvremenu. Bilo je nejednakog kriterijuma. On je fantastičan igrač, ali ne može na njemu da se svira sve, a na drugima ništa. FIBA mora nešto da uradi povodom toga“, rekao je Kole.

Jednako oštar bio je i centar Rudi Gober, koji je na nešto više od minut do kraja produžetka dobio petu ličnu grešku.

“Teško je igrati kada neko može tebe da pipne, a ti njega ne smeš. Ovo je težak i bolan poraz, ali vratićemo se“, kaže centar Francuske.

Selektor Španije Serđo Skariolo odgovorio je na opaske kolege sa klupe Francuske.

“Najgore što možeš da uradiš posle ovakvog poraza jeste da okriviš sudije, nikada to nisam uradio u karijeri. Izgubio si pred 27.000 navijača taman kada si mislio da imaš Španiju na kolenima, a ona igra sa polovinom igrača – onda moraš da kažeš nešto. Ipak, nisam saglasan sa time i mislim da je to pitanje morala. Za mene je uvek zadovoljstvo da igram sa ekipom tako takmičarski nastrojenom kao što je Francuska“.

Parker je dao 10 poena, uz šut iz igre 4-17, a imao je i 4 skoka, 6 asistencija i 3 izgubljene lopte.

“Jasno je da nisam bio na nivou u najvažnijoj utakmici, nemam šta da krijem. Veoma sam razočaran igrom“, rekao je Parker i dodao da nije spavao, već je pokušavao da shvati šta se dogodilo njemu i njegovom timu.

“Možda sam stavio preveliki pritisak na sebe jer smo igrali kod kuće. Jedini način da sve objasnim jeste prevelika želja. Nisam ni u jednom trenutku ušao u dobar ritam, nisam bio dobar, nisam uspeo da se oslobodim i da igram kao obično. Ipak, tokom cele karijere suočavam se sa pritiskom... Nikada se nisam spremio kao sada i kada se ovako završi, pitaš se šta si zgrešio bogovima da ovo zaslužiš. Ali to je život“, dodao je Parker.

Daleko od svog maksimuma igrao je Nikola Batum, a na pitanje o lošoj partiji Parkera, rekao je:

“Mnogo poštujem tog momka i sve što je uradio tokom prethodnih 15 godina. Ne bih ga krivio ni da je davao dva poena po meču sada. Odveo me je na Olimpijske igre, učinio nas šampionima Evrope, tako da je glupo sada kriviti ga što nije ubacio 35 poena kao što je nekada mogao. Mnogo je uradio za francuski sport i ima pravo na loš dan. Mislim da ćete u nedelju videti velikog Tonija Parkera“.

Francuski krilni centar jako teško podneo poraz.

Teško je nalazio reči Žofri Lovernj posle poraza od Španije. Nade Francuza da će odbraniti titulu šampiona Evrope kod kuće ugašene su u produžetku.

U četvrtak je dao jedan od retkih intervjua za srpske medije bez osmeha.

"Da... Ne znam šta da kažem... Osećam se jako loše, ali imamo još jednu utakmicu i videćemo", rekao je Francuz.

Šta je bio razlog poraza, osim fenomenalne partije Pau Gasola, koji je ubacio 40 poena?

"Imao je 15 slobodnih bacanja (zapravo 18, prim aut) koje su mu sudije dale... Ne znam šta da kažem".

Kako naći motivaciju za utakmicu za treće mesto?

"Moramo da pokušamo da pobedimo. Večeras je teško razmišljati o sledećoj utakmici. Moramo da igramo na pobedu, sigurno".

Da li je pritisak bio odlučujući faktor poraza?

"Ne mislim da je to... Mislim da smo bili spremni", procedio je kroz zube Lovernj i krenuo ka svlačionici.

Španski reprezentativac insistirao da govori sa beogradskim novinarima posle pobede nad Francuskoj, iako su Španci sve igrače vukli u svlačionicu.

"Samo da se zna da sam hteo da dam izjavu za srpske medije. Ako vam ne dam, to je jer me vuku", rekao je Nikola Mirotić novinarima iz Beograda dok ga je PR španske reprezentacije odvlačio u svlačionicu.

Na pozive "Nikola, Nikola", španski reprezentativac je zastao i insistirao da se vrati i da priča za Srbe o pobedi Španije nad Francuskom.

"Jako teška utakmica, kao što smo znali. Odigrali smo sjajan meč. I kad je situacija bila loša i kad smo bili 11-12 poena dole, nismo posustajali. Znali smo da ćemo moći da pobedimo ako se vratimo na tri-četiri poena. I bili smo jako blizu pobede. Najbitnije je da smo pobedili, obezbedili smo plasman na Olimpijske igre i pokušaćemo da pobedimo".

Da li je bilo potrebno da Nikola Mirotić zaigra za Španiju da bi se "furija" osvetila Francuskoj za poraze?

"Mislim da da. Sa greškama, kao što svi znamo, nikad ne možeš da odigraš savršenu utakmicu. Tu sam da pomognem. Najbintiji su rezultati. Jako smo srećni. Ljudi su očekivali, posebno u Španiji, da ćemo biti u finalu. Neki su imali dvoumice, ali sve bitne utakmcie smo pobedili".

Protiv koga bi voleo da igra u finalu?

"Nebitno je s kim ćemo u finalu, sad kad je obezbeđen plasman na OI. Da li će to biti Srbija ili Litvanija, sasvim je nebitno", rekao je Mirotić pre odlaska u svlačionicu.

Četrnaest godina od debija na velikim takmičenjima, Pau Gasol (35) postavio je svoj lični poenterski rekord u dresu Španije i odveo ekipu i u finale Eurobasketa , ali i na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro.

Naravno, nije sve to sam uradio, ali bi podvig "furije" u Lilu bio nezanimsliv bez njegovih 40 poena.

Posle utakmice, Francuzi su se žalili na suđenje i isticali da je fenomenalni Španac šutirao previše slobodnih bacanja (16/18).

O radu arbitara, Gasol je rekao:

"Znali smo da moramo da damo sve od sebe da bismo pobedili ovakav tim kakav ima Francuska. Arbitri su uradili najbolji mogući posao u datim okolnostima".

Sa Španijom je osvojio dve titule šampiona Evrope, dva kontinentalna srebra i jednu bronzu, uz svetsko zlato i dva olimpijska srebra. U nedelju hoće još jednu najsjajniju medalju oko vrata, ko god da bude rival.

"Naš je cilj zlato. Došli smo ovde da pobedimo i imamo odličnu priliku da to i uradimo", dodao je Gasol.

Posebnu poruku imao je za saigrače:

"Moram svima da čestitam. I oni su se borili od prvog minuta za pobedu i imali ogromnu energiju, ali nismo ni u jednom trenutku prestali da verujemo. Svaka čast svima, zaista", dodao je Gasol.

Branilac titule Francuska izgubila je od Španije u meču polufinala i boriće se za bronznanu medalju sa poraženim iz meča Srbija – Litvanija.

Komentari / 0

Ostavite komentar