Хрватска затворила 7 прелаза са Србијом

Иако је седам од осам граничних прелаза са Србијом затворено, прилив избеглица у Хрватску није заустављен, они и даље преко поља, такозване 'зелене границе', илегалним путевима улазе у ту земљу.

Регион 18.09.2015 | 07:25
Хрватска затворила 7 прелаза са Србијом

Током ноћи до границе је стигло око 30 аутобуса и све избеглице су ушле у Хрватску, јавио је РТС.

На Батинском мосту налази се неколико хиљада избјеглица које полиција не пушта у Хрватску. 

У прекиду међународни жељезнички саобраћај са Словенијом и Србијом.

Избјеглице и даље у Хрватску масовно улазе илегално, преко поља и такозване 'зелене границе'.



У Хрватску до 9 сати ушло је око 14 052 миграната преноси ХРТ.

Милановић: План Б

Премијер Хрватске Зоран Милановић је на конференцији за новинаре изјавио да Хрватска више не може подносити толики терет избјеглица док други окрећу главу те најавио да ће се од данас почети примијењивати нове методе.

Навео је да су избјеглице у Хрватску добродошле, кроз Хрватску могу проћи и ићи даље, јер је њихово одредиште сјевер Европе.

"Људи који долазе неће се моћи задржавати у Хрватској, осим да им дамо воду, храну и збринемо их ако су болесни", изјавио је Милановић, додајући како не може бити конкретнији око плана Б.

Закључио је да границу не може нитко физички затворити ако не гради жичане ограде, а Хрватска то неће чинити.

Седам граничних прелаза према Србији Товарник, Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Батина и Ердут од синоћ је затворено, саопштено је из Хрватског МУП-а, уз напомену да ће бити затворени до даљег.



Отворен је само прелаз Бајаково.

Ноћ у Товарнику у који су јуче мигранти непрестано пристизали, протекла је мирно. Избеглице су сатима у колони чекали ред за аутобусе којима су одвезени у прихватни центар, касарну у месту Бели Манастир, недалеко од границе са Мађарском.

С обзиром на то да је реч о месту близу границе са Мађарском, може се очекивати да избеглице покушају да пробију тај део границе и уђу у Мађарску.

Иначе, Мађарска је током протекле ноћи почела да подиже ограду и на граници са Хрватском, како би зауставила прилив избеглица.

На гранични приелаз са Словенијом Брегана, од раног јутра избјеглице долазе. Стижу такси возилима, пјешке неки и стопирају.

Стигла је и једна скупина Сиријаца, њих 15-ак, желе даље у Словенију, али их полиција враћа у комбију натраг на загребачки Велесајам.

Словеначки хеликоптер контролише границу.

Избјеглице кажу да су уморни и исцрпљени, али желе ићи даље.



Регистровани су у Хрватској и имају све потребне папире. Били су смјештени у једном од загребачких прихватилишта, кажу да су се осјећали  као у затвору, а није било и ни довољно воде.

Словенија пустила воз с избеглицама


Воз са око 150 миграната који су словеначке власти зауставиле претходног дана у Добови на граници с Хрватском кренуо је, ипак, према западу Словеније и иако немају потребне документе за улазак у ту државу биће смештени у центар за странце у Постојни.

Ово је прва група избеглица која улази у Словенију откако је њихов прилив из Србије заустављен због затварања мађарске границе.

Тањуг/ХРТ/РТС/Б92/Индеx.хр

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

срђан савић

18.09.2015 05:41

Баба Ванга није погрешила кад је рекла, да ће Европом владати муслимани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

18.09.2015 07:41

Нисам Муслима,н али за оцување наталитета само тај модел функционисе са овом демократијом. Зене неце да радјају и ако једно.

Name

Игор Сwеден

18.09.2015 09:06

Овде их има толико да су на улици. А вани је 12 ц ноцу. Ал ко сиса глупе сведе. Нама не дозвољавају да зивимо с њима и градјани смо 2 реда. Сомалијци 3цег а ови це бити 4тог. Као добијес 1100 еура да цувас дјете од 13 до 18... али ти све испрегледају и кад неко зиви нист не слуса вец оно само побјегне и мотас на полицији пријавит. Глупост. Сад да се вјенцас са неким из БиХ и цекас папире треба 2.5 године.

Name

За срдјана

18.09.2015 06:23

Је... те баба Ванга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

18.09.2015 07:56

Хахахахахаха,краљ си

Name

цето

18.09.2015 06:24

Таман их населите. Дје су Срби били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

18.09.2015 07:32

Хрвати знају ста раде не ради се овде ни о расизму ни о егоизму овде се ради о будуцности нације а Хрваи су постали јако дрзавотворан фактор у Европи који им а скоро цело Јадранско море, подунавска је земља има Славонију зитницу и стоцарство на завидном нивоу има далмацију и Истру протезе се скоро до Грцке а од ЦВрне Горе је узела велики део, тако да како ствари стоје Хрватска за разлику од Србије зна како и ста ради, засто Срби нису изасли на море??? Зато сто не знају да пливају или зато сто не знају да мисле-ратују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

18.09.2015 07:42

А Срби(Албанци у Пресеву и Мадјери у Суботици такодје) су се у овом слуцају понијели цивилизовано и за сваку похвалу... Примили су их најбоље сто је могло ! Оцекујем многе негативне коментаре од Босњака,спомињање рата итд.на мој коментар,али цињенице су да ми је видјети Сиријце у БиХ како би Бакир и ИВЗ реаговали ? Курва Европа сто реце Мирослав Крлеза !

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛИНДА

18.09.2015 07:54

ПА БАРБИКА РЕЧЕ МИ СМО СПРЕМНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратка памет

18.09.2015 08:06

Неколико вијести из прошлости, чисто да се не заборави: "ВИДЕО: ЈУТАРЊИ ОТКРИВА У 4 мјесеца за Сирију са загребачког аеродрома Плесо отишло 75 авиона са 3000 тона оружја!" Објављено: 07.03.2013; "ТРАНСФЕР ХРВАТСКОГ ОРУЖЈА ПОБУЊЕНИЦИМА У СИРИЈИ Све је договорено прошлог љета у Wасхингтону!" Објављено: 26.02.2013; "НОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ОТКРИВАЈУ Божји ратници руше ирачке градове хрватским оружјем" Објављено: 16.06.2014. Све наслови вијести са јутарњи.хр

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

18.09.2015 08:13

Највеца трагедија је то сто Срби,Босњаци,Црногорци и Македонци не зиве у заједницкој дрзави!У Слобиној "крњој Југи" би ми било боље него у "независној" БиХ! Али "велики брат" и Алијино одбијање Лисабонског договора и гле цуда осим религије Срби и Босњаци имају скоро све исто(менталитет,музика,нацин зивота итд.),а Срби и Хрвати осим религије(донекле) немају ниста заједницко,а тек Босњаци и Хрвати ама бас ниста немају исто,а "велики брат" наредио да морају скупа!

Name

Кратка памет

18.09.2015 10:39

@Едо: Све о чему пишеш је "позната историја". "Мање позната историја" је да су сви, од Вардара па до Триглава, играли како им "велики брат" каже (који је све испланирао). Укључујући све које спомињеш. И наравно, све оне који су данас њихове марионете. Које послушно проводе стратегију "завади па владај", систем који је римска а у скорије вријеме британска империја успјешно примјењивала. Шта мислиш како је десетак милиона Британаца могао да влада стотинама милиона Индијцима? Звучи бесмислено, зар не? Али кад знаш да су инсталирали локалне марионете које су силом и сукобом владале над својим народом, при том га пљачкајући и слијепо спроводећи циљеве Лондона, онда то више не звучи бесмислено. Нису ни Словенци, ни Хрвати, ни Бошњаци, ни Срби, ни Македонци, ни Црногорци проблем. Сви они би (у то сам убјеђен) радије живјели у саживоту са другим себи сличним. Али, онда би доста њих (без обзира шта су) можда рекло да неће у ЕУ или да неће у НАТО и то би неком сметало. ЕУ би то сметало јер не би имала тржиште и ријешила би се конкуренције. НАТО-у би то сметало јер не би могли да поставе своје базе (које би користили за ратове на још непокореној територији). Зато је потребно поставити локалне марионете да нас свађају, да нас цијепају, да нас економски/политички/друштвено уништавају, да нас заглупљују, да нас чине послушним према "великом брату" и његовим марионетама које су у његовој хијерархији више од нас (ЕУ).

Name

брчак

18.09.2015 08:31

Нека додју у Босну ,има мјеста и земље за њих добро досли и остали у Босни иХерцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

18.09.2015 10:02

Чуј Хрвати затварају границе, а овамо се јуче сликали како желе да помогну избјеглицама. Каква гамад. Изгледа да ће бити истина оно што је ИСИЛ најавио а то је рат не постојећој Босни и Херцеговини као и рат Србији. Мађари затварају границе,Хрвати,Словенци а и напред Аустријанци,Немци...док се Србија пробуди схватиће да више и није Србија него Исламија,увући ће нас ови као што су Николић,Вучић,Додик,Дачић,Вулин у рат пре него што смо очекивали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

18.09.2015 10:03

Када су то Хрвати били људи, а и ово што раде они и Мађари по нечијој је наредби! Србија на мукама а ускоро и БиХ, али ми смо исти менталитет и знамо како некоме помоћи у невољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

18.09.2015 11:12

Ово је озбиљан проблем. Америка све плански ради. Косово,Сирија,Арапи у Сарајеву....итд. Лоса будуцност за Балкан. Драги народе,бар се ви слозите,сви говоримо исти језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

18.09.2015 11:40

Све их у Босну треба примити....бујрум у БиХ

Name

Брод

18.09.2015 12:49

Најезда Ислама према западу. Србијо отвори границу и довези све на границу "цивилизоване" Европе, једном су сви способни Срби изгинилули на Косуву за одбрану Европе неће те валда поновити грешку.

ОДГОВОРИТЕ