Hrvatska zatvorila 7 prelaza sa Srbijom

Iako je sedam od osam graničnih prelaza sa Srbijom zatvoreno, priliv izbeglica u Hrvatsku nije zaustavljen, oni i dalje preko polja, takozvane 'zelene granice', ilegalnim putevima ulaze u tu zemlju.

Region 18.09.2015 | 07:25
Hrvatska zatvorila 7 prelaza sa Srbijom

Tokom noći do granice je stiglo oko 30 autobusa i sve izbeglice su ušle u Hrvatsku, javio je RTS.

Na Batinskom mostu nalazi se nekoliko hiljada izbjeglica koje policija ne pušta u Hrvatsku. 

U prekidu međunarodni željeznički saobraćaj sa Slovenijom i Srbijom.

Izbjeglice i dalje u Hrvatsku masovno ulaze ilegalno, preko polja i takozvane 'zelene granice'.



U Hrvatsku do 9 sati ušlo je oko 14 052 migranata prenosi HRT.

Milanović: Plan B

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je na konferenciji za novinare izjavio da Hrvatska više ne može podnositi toliki teret izbjeglica dok drugi okreću glavu te najavio da će se od danas početi primijenjivati nove metode.

Naveo je da su izbjeglice u Hrvatsku dobrodošle, kroz Hrvatsku mogu proći i ići dalje, jer je njihovo odredište sjever Evrope.

"Ljudi koji dolaze neće se moći zadržavati u Hrvatskoj, osim da im damo vodu, hranu i zbrinemo ih ako su bolesni", izjavio je Milanović, dodajući kako ne može biti konkretniji oko plana B.

Zaključio je da granicu ne može nitko fizički zatvoriti ako ne gradi žičane ograde, a Hrvatska to neće činiti.

Sedam graničnih prelaza prema Srbiji Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut od sinoć je zatvoreno, saopšteno je iz Hrvatskog MUP-a, uz napomenu da će biti zatvoreni do daljeg.



Otvoren je samo prelaz Bajakovo.

Noć u Tovarniku u koji su juče migranti neprestano pristizali, protekla je mirno. Izbeglice su satima u koloni čekali red za autobuse kojima su odvezeni u prihvatni centar, kasarnu u mestu Beli Manastir, nedaleko od granice sa Mađarskom.

S obzirom na to da je reč o mestu blizu granice sa Mađarskom, može se očekivati da izbeglice pokušaju da probiju taj deo granice i uđu u Mađarsku.

Inače, Mađarska je tokom protekle noći počela da podiže ogradu i na granici sa Hrvatskom, kako bi zaustavila priliv izbeglica.

Na granični prielaz sa Slovenijom Bregana, od ranog jutra izbjeglice dolaze. Stižu taksi vozilima, pješke neki i stopiraju.

Stigla je i jedna skupina Sirijaca, njih 15-ak, žele dalje u Sloveniju, ali ih policija vraća u kombiju natrag na zagrebački Velesajam.

Slovenački helikopter kontroliše granicu.

Izbjeglice kažu da su umorni i iscrpljeni, ali žele ići dalje.



Registrovani su u Hrvatskoj i imaju sve potrebne papire. Bili su smješteni u jednom od zagrebačkih prihvatilišta, kažu da su se osjećali  kao u zatvoru, a nije bilo i ni dovoljno vode.

Slovenija pustila voz s izbeglicama


Voz sa oko 150 migranata koji su slovenačke vlasti zaustavile prethodnog dana u Dobovi na granici s Hrvatskom krenuo je, ipak, prema zapadu Slovenije i iako nemaju potrebne dokumente za ulazak u tu državu biće smešteni u centar za strance u Postojni.

Ovo je prva grupa izbeglica koja ulazi u Sloveniju otkako je njihov priliv iz Srbije zaustavljen zbog zatvaranja mađarske granice.

Tanjug/HRT/RTS/B92/Index.hr

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

srđan savić

18.09.2015 05:41

Baba Vanga nije pogrešila kad je rekla, da će Evropom vladati muslimani

ODGOVORITE
Name

Maxo

18.09.2015 07:41

Nisam Muslima,n ali za ocuvanje nataliteta samo taj model funkcionise sa ovom demokratijom. Zene nece da radjaju i ako jedno.

Name

Igor Sweden

18.09.2015 09:06

Ovde ih ima toliko da su na ulici. A vani je 12 c nocu. Al ko sisa glupe svede. Nama ne dozvoljavaju da zivimo s njima i gradjani smo 2 reda. Somalijci 3ceg a ovi ce biti 4tog. Kao dobijes 1100 eura da cuvas djete od 13 do 18... ali ti sve ispregledaju i kad neko zivi nist ne slusa vec ono samo pobjegne i motas na policiji prijavit. Glupost. Sad da se vjencas sa nekim iz BiH i cekas papire treba 2.5 godine.

Name

Za srdjana

18.09.2015 06:23

Je... te baba Vanga

ODGOVORITE
Name

Sinisa

18.09.2015 07:56

Hahahahahaha,kralj si

Name

ceto

18.09.2015 06:24

Taman ih naselite. Dje su Srbi bili

ODGOVORITE
Name

Serafim

18.09.2015 07:32

Hrvati znaju sta rade ne radi se ovde ni o rasizmu ni o egoizmu ovde se radi o buducnosti nacije a Hrvai su postali jako drzavotvoran faktor u Evropi koji im a skoro celo Jadransko more, podunavska je zemlja ima Slavoniju zitnicu i stocarstvo na zavidnom nivou ima dalmaciju i Istru proteze se skoro do Grcke a od CVrne Gore je uzela veliki deo, tako da kako stvari stoje Hrvatska za razliku od Srbije zna kako i sta radi, zasto Srbi nisu izasli na more??? Zato sto ne znaju da plivaju ili zato sto ne znaju da misle-ratuju.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

18.09.2015 07:42

A Srbi(Albanci u Presevu i Madjeri u Subotici takodje) su se u ovom slucaju ponijeli civilizovano i za svaku pohvalu... Primili su ih najbolje sto je moglo ! Ocekujem mnoge negativne komentare od Bosnjaka,spominjanje rata itd.na moj komentar,ali cinjenice su da mi je vidjeti Sirijce u BiH kako bi Bakir i IVZ reagovali ? Kurva Evropa sto rece Miroslav Krleza !

ODGOVORITE
Name

KOLINDA

18.09.2015 07:54

PA BARBIKA REČE MI SMO SPREMNI

ODGOVORITE
Name

Kratka pamet

18.09.2015 08:06

Nekoliko vijesti iz prošlosti, čisto da se ne zaboravi: "VIDEO: JUTARNJI OTKRIVA U 4 mjeseca za Siriju sa zagrebačkog aerodroma Pleso otišlo 75 aviona sa 3000 tona oružja!" Objavljeno: 07.03.2013; "TRANSFER HRVATSKOG ORUŽJA POBUNJENICIMA U SIRIJI Sve je dogovoreno prošlog ljeta u Washingtonu!" Objavljeno: 26.02.2013; "NOVE FOTOGRAFIJE OTKRIVAJU Božji ratnici ruše iračke gradove hrvatskim oružjem" Objavljeno: 16.06.2014. Sve naslovi vijesti sa jutarnji.hr

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

18.09.2015 08:13

Najveca tragedija je to sto Srbi,Bosnjaci,Crnogorci i Makedonci ne zive u zajednickoj drzavi!U Slobinoj "krnjoj Jugi" bi mi bilo bolje nego u "nezavisnoj" BiH! Ali "veliki brat" i Alijino odbijanje Lisabonskog dogovora i gle cuda osim religije Srbi i Bosnjaci imaju skoro sve isto(mentalitet,muzika,nacin zivota itd.),a Srbi i Hrvati osim religije(donekle) nemaju nista zajednicko,a tek Bosnjaci i Hrvati ama bas nista nemaju isto,a "veliki brat" naredio da moraju skupa!

Name

Kratka pamet

18.09.2015 10:39

@Edo: Sve o čemu pišeš je "poznata istorija". "Manje poznata istorija" je da su svi, od Vardara pa do Triglava, igrali kako im "veliki brat" kaže (koji je sve isplanirao). Uključujući sve koje spominješ. I naravno, sve one koji su danas njihove marionete. Koje poslušno provode strategiju "zavadi pa vladaj", sistem koji je rimska a u skorije vrijeme britanska imperija uspješno primjenjivala. Šta misliš kako je desetak miliona Britanaca mogao da vlada stotinama miliona Indijcima? Zvuči besmisleno, zar ne? Ali kad znaš da su instalirali lokalne marionete koje su silom i sukobom vladale nad svojim narodom, pri tom ga pljačkajući i slijepo sprovodeći ciljeve Londona, onda to više ne zvuči besmisleno. Nisu ni Slovenci, ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Makedonci, ni Crnogorci problem. Svi oni bi (u to sam ubjeđen) radije živjeli u saživotu sa drugim sebi sličnim. Ali, onda bi dosta njih (bez obzira šta su) možda reklo da neće u EU ili da neće u NATO i to bi nekom smetalo. EU bi to smetalo jer ne bi imala tržište i riješila bi se konkurencije. NATO-u bi to smetalo jer ne bi mogli da postave svoje baze (koje bi koristili za ratove na još nepokorenoj teritoriji). Zato je potrebno postaviti lokalne marionete da nas svađaju, da nas cijepaju, da nas ekonomski/politički/društveno uništavaju, da nas zaglupljuju, da nas čine poslušnim prema "velikom bratu" i njegovim marionetama koje su u njegovoj hijerarhiji više od nas (EU).

Name

brčak

18.09.2015 08:31

Neka dodju u Bosnu ,ima mjesta i zemlje za njih dobro dosli i ostali u Bosni iHercegovini.

ODGOVORITE
Name

Srbin

18.09.2015 10:02

Čuj Hrvati zatvaraju granice, a ovamo se juče slikali kako žele da pomognu izbjeglicama. Kakva gamad. Izgleda da će biti istina ono što je ISIL najavio a to je rat ne postojećoj Bosni i Hercegovini kao i rat Srbiji. Mađari zatvaraju granice,Hrvati,Slovenci a i napred Austrijanci,Nemci...dok se Srbija probudi shvatiće da više i nije Srbija nego Islamija,uvući će nas ovi kao što su Nikolić,Vučić,Dodik,Dačić,Vulin u rat pre nego što smo očekivali.

ODGOVORITE
Name

Gradiška

18.09.2015 10:03

Kada su to Hrvati bili ljudi, a i ovo što rade oni i Mađari po nečijoj je naredbi! Srbija na mukama a uskoro i BiH, ali mi smo isti mentalitet i znamo kako nekome pomoći u nevolji

ODGOVORITE
Name

nada

18.09.2015 11:12

Ovo je ozbiljan problem. Amerika sve planski radi. Kosovo,Sirija,Arapi u Sarajevu....itd. Losa buducnost za Balkan. Dragi narode,bar se vi slozite,svi govorimo isti jezik.

ODGOVORITE
Name

Julio

18.09.2015 11:40

Sve ih u Bosnu treba primiti....bujrum u BiH

Name

Brod

18.09.2015 12:49

Najezda Islama prema zapadu. Srbijo otvori granicu i dovezi sve na granicu "civilizovane" Evrope, jednom su svi sposobni Srbi izginiluli na Kosuvu za odbranu Evrope neće te valda ponoviti grešku.

ODGOVORITE