Албанци се шверцују као Сиријске избјеглице

Користећи тренутни хаос на граници са Мађарском, косовски Албанци шверцовали су се као избеглице са Блиског истока.

Регион 17.09.2015 | 22:37
Албанци се шверцују као Сиријске избјеглице

Колико их се на овај начин домогло земаља ЕУ није познато. „Блиц“ је, наиме, дан уочи потпуног затварања мађарско-српске границе 15. септембра у поноћ на прелазу Хоргош/Реске успео да услика косовске пасоше којих су се наводне избеглице отарасиле пре границе.

Пасоши су били побацани по пружном прелазу Хоргош/Реске, који су избеглице иначе најчешће користиле за прелаз у Мађарску.

- Највероватније су користили ситуацију тако што су улазили у Србију са косовским пасошем, којег се потом отарасе пред границом, а уколико успеју да уђу у земљу, напросто се не могу идентификовати. Немају документа, али, пошто Косово није део безвизног режима, не могу се идентификовати ни на основу отисака прстију, тако да вероватно није било ни много тешко то извести. Међутим, претпостављамо да се сада мање њих одлучује за то након 15. септембра и пооштрених мађарских мера - каже наш извор.

Бројке
100.000 Албанаца отишло је са Косова и Метохије у земље ЕУ од краја прошле године до овог пролећа
366 миграната прекјуче регистровала мађарска полиција
9.380 рекордни је број регистрованих миграната у Мађарској који је забележен пре три дана

Наша сазнања о косовским Албанцима који покушавају да се прошверцују као избеглице са Блиског истока потврдио је за „Блиц“ и министар рада и социјалне политике Александар Вулин.

- Имали смо у пракси таквих примера, истина не често, али их је било. Као што је било примера да се Пакистанци или Индуси представљају као Сиријци и слично да би добили избеглички статус. Албанци са КиМ немају никакву шансу за добијање азила у ЕУ, па на овај начин покушавају да се докопају Немачке - каже Вулин.

Међутим, колико је њих успело на овај начин да пређе у Мађарску, засад није познато нити иједна институција располаже тим подацима. Одговор нисмо успели да добијемо ни у Комесаријату за избеглице, где су нам рекли да такве податке напросто није могуће имати.

Словенија уводи контролу

Влада из Љубљане увешће контролу на граници према Мађарској. Раније је и Аустрија саопштила да ће увести пограничну контролу према Словенији. Аустрија је већ увела привремену контролу границе с Мађарском, а у Бечу наводе да ће та мера, уколико буде потребно, бити проширена и на границе са Словенијом, Италијом и Словачком у случају да избеглице које улазе у Аустрију из Мађарске покушају да, у великом броју, уђу из других земаља.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гаврило Принцип

17.09.2015 21:01

Ајте сад у Хрватску и кажите да немате никаква права итд. и онда прогласите у Хрватској репубљик.

ОДГОВОРИТЕ