Видео: Док чекате 1/2-финале, ево сјећања на раније мечеве...

Срби и Литванци - 5:4! Сале и Плави су газили како су хтели, Тео и Орлови су падали, учили и коначно научили! Сви се сећају Даниловићевог закуцавања и Ђорђевићевих тројки. А сећате ли се Миленка Топића у Барселони? Сећате ли се како је Дивац излудео Сабониса у Атланти? Или како нас је Јасикевичијус “убио” у Сиднеју, па дебакла под Вујошевићевом палицом у Шведској против балтичке артиљерије, Валанчијунасове експлозије пре четири године…

Кошарка 18.09.2015 | 20:20
Видео: Док чекате 1/2-финале, ево сјећања на раније мечеве...

Навикли смо на доминацију у европској коашрци у последње две деценије, нико није био тако успешан као наша кошаркашка репрезентација, али последњих година смо препустили превласт. Дуда Ивковић нас је вратио у врх после шест година очаја, Сале Ђорђевић је усавршио његов пројекат и направио о Србије најозбиљнијег накдидата за европски трон. Иако су Шпанци и Французи умели да нам нанесу неке болне поразе претходних година, наш највећи ривал у кошарци су ипак Литванци са којим ћемо сутра да се “потучемо” за финале.

Реч је о две земље и два народа који су највише загрижени за кошарку у Европи и највише су дали овом спорту на Старом континенту. Током последњих 20 година смо војевали неке антологијске битке, а резултат је 5:4. За нас.

Подестите се највећих окршаја наше и литванске репрезентације.

1995. - Евробаскет у Атини
Групна фаза: Југославија - Литванија 70:61
/Ђорђевић 18, Дивац 14, Бодирога 13 - Марчуљонис 22, Сабонис 18/
Финале: Југославија - Литванија 96:90
/Ђорђевић 41, Даниловић 23, Бодирога 12 - Марчуљонис 32, Сабонис 20, Карнишовас 19/

Били смо таоци санкција, а имали смо паклену генерацију. У најбољим годинама Дивца, Паспаља, Савића, и нешто млађе Ђорђевића, Даниловића … Народ је био жељан да их види. Нажалост, три године нису смели да играју на највећим такмичењима, па су се статус најбољих европских репрезентација имали Хрватска, Литванија, Русија… И онда су на паркет изашле “тате” кошарке. Негде у пролеће 1995. када су укинуте спортске санкције, захваљујући великој помоћи Боре Станковића успели смо да се угурамо на квалификациони турнир у Бугарској са домаћином, Естонијом, Турском и БиХ. И тако је почело… Стручни штаб са селектором Дудом Ивковићем на челу и помоћницима Жељком Обрадовићем и Мутом Николићем је експресно окупио екипу, отишли су у Бугарску без правих припрема и домогли се Евробаскета на мала врата. Босански “љиљани” нису хтели (или нису смели) да нам изађу на црту, победили смо лагано Естонце и Турке, Бугаре тек на продужетке и докопали се Атине. Тамо је била друга прича. Озбиљно припремљена казнена експедиција је почела да гази све пред собом. У групи смо победили свих шест мечева са просеком од 13 разлике. Најважнији међу њима је био онај против Литваније. Откриће шампионата Дејан Бодирога је уз Ђорђевића и Дивца носио Југославију до сигурне победе над Литванцима. И почела је прича о великом ривалству са Литванцима. Тачније наставила се на ривалство СФРЈ и СССР. По распаду Совјетског Савеза и Југославије, оно најбоље у кошарци је ипак припало Југословенима и Литванцима, а не Хрватима и Русима. Дудина чета је наставила да спроводи терор, у полуфиналу је расплакала Грчку и заказала коначан обрачун у финалу са Литванцима. Остало је антологија. Сви навијају против нас, притисак на судије (иако су добро одсудиле меч, погледајте снимак), Даниловићево куцање преко Сабониса, Салетових 41 поен и тројке 9/12, сузе Литванаца који нису умели спортски да поднесу пораз, кукавички бег Хрвата са постоља… “Тате” су се вратиле!

1996 - Олимпијске Игре у Атланти
Полуфинале: Југославија - Литванија 66:58
/Даниловић 19, Ђорђевић 16 - Куртинаитис 22, Сабонис 14/

Југославија је у Атини поставила темеље владавине европском кошарком, следеће лето је био моменат да се одмеримо са најјачима на свету - Американцима. И на том путу смо опет газили све пред собом и опет показали против Литванаца ко је газда у Европи. У полуфиналу Игара се тражила виза за финални окршај са Дрим тимом који није био баш оригиналан, али је био страховито јак. Литванци су најавили освету, опет су били исти актери као у Атини годину раније и опет су добили лекцију. Водили смо скоро цео меч, али су Литванци изједначили и чак повели са ситном разликом у последњих пет минута. Ипак, када се се ломило, Дивац је излудео Сабониса и натерао га да прави личне, Даниловић је онако шмекерски и хладнокрвно преузео улогу егзекутора и заказали смо окршај са Америма.

1997 - Евробаскет у Барселони
Четвртфинале: Југославија - Литванија 75:60
/Даниловић 21, Топић 12, Обрадовић 11 - Еиникис 18, Штомбергас 16, Адомаитис 11/

Ново лето и нови окршај за превласт у европској кошарци. Евробаскет у Барселони је ипак имао другачију расподелу карата. Југославија је била слабија за Дивца и Паспаља, док су Сабонис, Марчуљонис, Куртинаитис, Хомичус и екипа дигли руке од репрезентације Литваније после још свежих сећања на два трауматична пораза од Плавих. И још један битан детаљ. Тог лета је Литванце као селектор предводио Јонас Казлаускас. Актуелни стратег екипе против које играмо сутра и у кошаркашким круговима познат као човек који истински мрзи српску кошарку, наше играче и поготово тренере. Југославија је у Барселони доживела први пораз од Европљана после две године, пошто су Карлтон Мајерси и другови у групи направили сензацију. Са Литванцима смо се укрстили у четвртфиналу. Али била ја то слабија екипа од оних на којем смо навикли. Еиникис, Карнишовас и Штомебргас су покушали да прекину црни низ против Плавих, али су још једном завршили погнутих глава. Предраг Саша Даниловић је опет био пеницилин за момке са Балтика. Ђорђевић је играо само осам минута, али су зато заблистали “џокери” са клупе Саша Обрадовић и поготово Миленко Топић који је са 12 поена и осам скокова оставио Литванце у неверици.

2000 - Олимпијске игре у Сиднеју
Четвртфинале: Југославија - Литванија 63:76
/Стојаковић 20, Бодирога 14 - Масколиунас 26, Јасикевичијус 18/

После три године смо се састали са Литванцима. У међувремену смо постали прваци света у Атини и изгубили круну на Евробаскету у Француској 1999. где су се појавиле прве пукотине у до тада савршеном. Смена генерација није одрађена баш најсрећније и у Сиднеју смо први пут после четири године остали без медаље са великог такмичења. Били смо без повређених Ђорђевића, Савића, није играо ни Дивац, а Даниловић је цело такмичење муку мучио са повредом. У четвртфиналу није одиграо ни секунд. Чак ни борац какав је он, није могао против више силе. Нека нова лица попут Луковског, Тарлаћа, Стојаковића, Јестратијевића или Шћепановића нису могла да замене златну генерацију на адекватан начин. Литванци су у Сиднеју играли сјајну кошарку, предвођени новом звездом европске кошарке Шарунасом Јасикевичијусом из љубљанске Олимпије. Казлаускас је успешно привео крају смену генерација и искуснима Штомбергасу, Еиникусу прикључио поменутог Јасикевичијуса, Шишкаускаса, Сонгаилу… Литванци су нас поштено надиграли и победили у четвртфиналу што је значило и одлазак Жељка Обрадовића са селекторске функције. Јасикевичијус је тај меч одиргао докторски. Код нас је најефикаснији Стојаковић, убацио је 20 поена, али уз слаб проценат шута, Бодирога је био једина светла тачка.

2003 - Евробаскет у Шведској
Четвртфинале: Србија и Црна Гора - Литванија 82:98
/Стојаковић 17, Перовић 14, Јарић 14 - Шишкаускас 27, Јасикевичијус 21, Мацијаускас 20/

Није нам се дало да Литванцима реванширамо за Сиднеј током две сјајне године под вођством Светислава Пешића. Било смо страшна Србија и Црна Гора за време доминације Пеђе Стојаковића и Дејана Бодроге и вратили се на европски и светски трон. Путеви су нам се укрстили са Литванцима у Шведској за време кратког и неуспешног мандата Душка Вујошевића који је на Евробаскет повео прилично сумњив тим са Стојаковићем, Јарићем, Гуровићем и Вујанићем као јединим проверенима аутима. Преко пута су стајали Литванци са новим селектором Сирејком који је створио моћан тим. Јасикевичијус је већ био један од најбољих играча Европе, Штомбергас и Шишкаусакас на врхунцу форме, а Сирејка је лансирао невероватног шутера Мацијакусаса и браћу Лавринович. Са Богавцем, Авдаловићем, Костом Перовићем, Ашкрабићем, Ђуром Остојићем и Душаном Вукчевићем нисмо имали шта да тражимо прптив Литваније. Прегазили су нас 16 разлике и опет смо остали без медаље.

2010 - Мундобаскет у Турској
Меч за треће место: Србија - Литванија 88:99
/Величковић 18, кешељ 12, Савановић 10 - Клеиза 33, Јанкунас 15, Калиниетис 14/

Свашта се издешавало за седам година током којих се нисмо састајали са Литванцима. Постали смо Србија, имали Моку Славнића за селектора, вратио се Жељко Обрадовић и умало доживео слом живаца због два најтежа ударца у каријери, покушали смо и са Шакотом… А онда је Дуда Ивковић засукао рукаве и вратио нашу кошарку у врх са сребрном медаљом у Пољској. Две године озбиљног рада под Дудином палицом су дале резултате и после сребра у Пољској смо напали медаљу на Мундобаскету у Турској. Теова тројка Шпанцима, Рашићева смирујућа бацања против Хрвата и ушли смо у полуфинале где су нас судије срамотно покрале против домаћина. У другом полуфиналу, Литванци нису могли против Дуранта и Амера. Тако смо се нашли у борби за треће место. Србија са новом генерацијом Теодосића, Марковића, Бјелице, Кешеља, Тепића, Величковића, Савановића, Мачвана уз искуснијег Крстића. Литванци такође са новом генерацијом Јасаитиса, Калниетиса, Мачиулиса, Клеизе уз искусног Јавтокаса. Судијска крађа против Турака дан раније је оставила трага на нашим момцима који нису успели да се опораве и бронза је припала Литванцима које је предводио Клеиза са невероватних 33 поена.

2011 - Евробаскет у Литванији
Друга групна фаза: Литванија - Србија 100:90
/Калниетис 19, Валанчијунас 19, Јасикевичијус 14 - Крстић 21, Теодосић 16, Савановић 16/

Литванци су организовали Евробаскет и били један од највећих фаворита за злато, али се и Србија надала медаљи. И првој победиу над Литванијом после 14 година. Под именом Србија. Ипак, уписали смо и четврти везани пораз од “револвераша са Балтика”. Играла се друга групна фаза, а Србија и Литванија су у првој изгубили по један меч. Литванци су имали скоро исти састав са преходног Мундобаскета, али се у у репрезнтацију вратио и ветеран Јасикевичијус, а Европа је тог лета упознала и чудо од центра - Јонаса Валанчијунаса. Литванци су доминирали током целог меча, а чета Дуде Ивковића није успевала да нађе одговор игру Кемзуриног тима. Код Литванаца су сви погађали, код Срба су светле тачке били Теодосић, Крстић, Савановић и Тепић, али су остали потпуно подбацили. Калниетис нам је изрешетао кош са 19 поена, али права напаст је био Јонас Валанчијунас. Момак који је раније тог лета освојио СП за младе репрезентавције на којем је доминирао међу вршњацима је против Србије показао да је зрео и за озбиљну кошарку. Убацио нам је 18 поена уз 8/9 шути из игре. Крстић и Коста Перовић му ништа нису могли. Велики Шарас је додао 14 поена, Поцијус и Јанкунас по 13 и опет смо поражени од Литванаца.

2013 - Евробаскет у Словенији
Групна фаза: Србија - Литванија 63:56
/Крстић 20, Недовић 14, Бјелица 13 - Калниетис 17, Д. Лавринович 12/

Коначно смо као Србија скинули скалп Литванцима и реванширали им се за 13 година доминације у међусобним дуелима. У првом колу групне фазе, изабраници Дуде Ивковића су сјајном игром у првој четвртини стигли до 10 разлике и ту предност чували до краја. Литванцима нису помогли ни НБА асови Мотиејунас и Валанчијунас. Коначно су Калмиетис, Мачијулис и компанија осетили како изгледа изгубити од Србије. Дуда Ивковић је Теодосићу, Марковићу, Бјелици и Крстићу, прикључио Калинића, Богдановића, Катића, Штимца, Недовића... И направио основу овог данашњег тима. Тадашњи капитен Крстић је са 20 поена “убио” Валанчијунса који је убацио само један кош. Недовић је додао 14, а Бјелица 13 и напокон смо прекинули срну серију против Литванаца.

Коментари / 0

Оставите коментар