Video: Dok čekate 1/2-finale, evo sjećanja na ranije mečeve...

Srbi i Litvanci - 5:4! Sale i Plavi su gazili kako su hteli, Teo i Orlovi su padali, učili i konačno naučili! Svi se sećaju Danilovićevog zakucavanja i Đorđevićevih trojki. A sećate li se Milenka Topića u Barseloni? Sećate li se kako je Divac izludeo Sabonisa u Atlanti? Ili kako nas je Jasikevičijus “ubio” u Sidneju, pa debakla pod Vujoševićevom palicom u Švedskoj protiv baltičke artiljerije, Valančijunasove eksplozije pre četiri godine…

Košarka 18.09.2015 | 20:20
Video: Dok čekate 1/2-finale, evo sjećanja na ranije mečeve...

Navikli smo na dominaciju u evropskoj koašrci u poslednje dve decenije, niko nije bio tako uspešan kao naša košarkaška reprezentacija, ali poslednjih godina smo prepustili prevlast. Duda Ivković nas je vratio u vrh posle šest godina očaja, Sale Đorđević je usavršio njegov projekat i napravio o Srbije najozbiljnijeg nakdidata za evropski tron. Iako su Španci i Francuzi umeli da nam nanesu neke bolne poraze prethodnih godina, naš najveći rival u košarci su ipak Litvanci sa kojim ćemo sutra da se “potučemo” za finale.

Reč je o dve zemlje i dva naroda koji su najviše zagriženi za košarku u Evropi i najviše su dali ovom sportu na Starom kontinentu. Tokom poslednjih 20 godina smo vojevali neke antologijske bitke, a rezultat je 5:4. Za nas.

Podestite se najvećih okršaja naše i litvanske reprezentacije.

1995. - Evrobasket u Atini
Grupna faza: Jugoslavija - Litvanija 70:61
/Đorđević 18, Divac 14, Bodiroga 13 - Marčuljonis 22, Sabonis 18/
Finale: Jugoslavija - Litvanija 96:90
/Đorđević 41, Danilović 23, Bodiroga 12 - Marčuljonis 32, Sabonis 20, Karnišovas 19/

Bili smo taoci sankcija, a imali smo paklenu generaciju. U najboljim godinama Divca, Paspalja, Savića, i nešto mlađe Đorđevića, Danilovića … Narod je bio željan da ih vidi. Nažalost, tri godine nisu smeli da igraju na najvećim takmičenjima, pa su se status najboljih evropskih reprezentacija imali Hrvatska, Litvanija, Rusija… I onda su na parket izašle “tate” košarke. Negde u proleće 1995. kada su ukinute sportske sankcije, zahvaljujući velikoj pomoći Bore Stankovića uspeli smo da se uguramo na kvalifikacioni turnir u Bugarskoj sa domaćinom, Estonijom, Turskom i BiH. I tako je počelo… Stručni štab sa selektorom Dudom Ivkovićem na čelu i pomoćnicima Željkom Obradovićem i Mutom Nikolićem je ekspresno okupio ekipu, otišli su u Bugarsku bez pravih priprema i domogli se Evrobasketa na mala vrata. Bosanski “ljiljani” nisu hteli (ili nisu smeli) da nam izađu na crtu, pobedili smo lagano Estonce i Turke, Bugare tek na produžetke i dokopali se Atine. Tamo je bila druga priča. Ozbiljno pripremljena kaznena ekspedicija je počela da gazi sve pred sobom. U grupi smo pobedili svih šest mečeva sa prosekom od 13 razlike. Najvažniji među njima je bio onaj protiv Litvanije. Otkriće šampionata Dejan Bodiroga je uz Đorđevića i Divca nosio Jugoslaviju do sigurne pobede nad Litvancima. I počela je priča o velikom rivalstvu sa Litvancima. Tačnije nastavila se na rivalstvo SFRJ i SSSR. Po raspadu Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, ono najbolje u košarci je ipak pripalo Jugoslovenima i Litvancima, a ne Hrvatima i Rusima. Dudina četa je nastavila da sprovodi teror, u polufinalu je rasplakala Grčku i zakazala konačan obračun u finalu sa Litvancima. Ostalo je antologija. Svi navijaju protiv nas, pritisak na sudije (iako su dobro odsudile meč, pogledajte snimak), Danilovićevo kucanje preko Sabonisa, Saletovih 41 poen i trojke 9/12, suze Litvanaca koji nisu umeli sportski da podnesu poraz, kukavički beg Hrvata sa postolja… “Tate” su se vratile!

1996 - Olimpijske Igre u Atlanti
Polufinale: Jugoslavija - Litvanija 66:58
/Danilović 19, Đorđević 16 - Kurtinaitis 22, Sabonis 14/

Jugoslavija je u Atini postavila temelje vladavine evropskom košarkom, sledeće leto je bio momenat da se odmerimo sa najjačima na svetu - Amerikancima. I na tom putu smo opet gazili sve pred sobom i opet pokazali protiv Litvanaca ko je gazda u Evropi. U polufinalu Igara se tražila viza za finalni okršaj sa Drim timom koji nije bio baš originalan, ali je bio strahovito jak. Litvanci su najavili osvetu, opet su bili isti akteri kao u Atini godinu ranije i opet su dobili lekciju. Vodili smo skoro ceo meč, ali su Litvanci izjednačili i čak poveli sa sitnom razlikom u poslednjih pet minuta. Ipak, kada se se lomilo, Divac je izludeo Sabonisa i naterao ga da pravi lične, Danilović je onako šmekerski i hladnokrvno preuzeo ulogu egzekutora i zakazali smo okršaj sa Amerima.

1997 - Evrobasket u Barseloni
Četvrtfinale: Jugoslavija - Litvanija 75:60
/Danilović 21, Topić 12, Obradović 11 - Einikis 18, Štombergas 16, Adomaitis 11/

Novo leto i novi okršaj za prevlast u evropskoj košarci. Evrobasket u Barseloni je ipak imao drugačiju raspodelu karata. Jugoslavija je bila slabija za Divca i Paspalja, dok su Sabonis, Marčuljonis, Kurtinaitis, Homičus i ekipa digli ruke od reprezentacije Litvanije posle još svežih sećanja na dva traumatična poraza od Plavih. I još jedan bitan detalj. Tog leta je Litvance kao selektor predvodio Jonas Kazlauskas. Aktuelni strateg ekipe protiv koje igramo sutra i u košarkaškim krugovima poznat kao čovek koji istinski mrzi srpsku košarku, naše igrače i pogotovo trenere. Jugoslavija je u Barseloni doživela prvi poraz od Evropljana posle dve godine, pošto su Karlton Majersi i drugovi u grupi napravili senzaciju. Sa Litvancima smo se ukrstili u četvrtfinalu. Ali bila ja to slabija ekipa od onih na kojem smo navikli. Einikis, Karnišovas i Štomebrgas su pokušali da prekinu crni niz protiv Plavih, ali su još jednom završili pognutih glava. Predrag Saša Danilović je opet bio penicilin za momke sa Baltika. Đorđević je igrao samo osam minuta, ali su zato zablistali “džokeri” sa klupe Saša Obradović i pogotovo Milenko Topić koji je sa 12 poena i osam skokova ostavio Litvance u neverici.

2000 - Olimpijske igre u Sidneju
Četvrtfinale: Jugoslavija - Litvanija 63:76
/Stojaković 20, Bodiroga 14 - Maskoliunas 26, Jasikevičijus 18/

Posle tri godine smo se sastali sa Litvancima. U međuvremenu smo postali prvaci sveta u Atini i izgubili krunu na Evrobasketu u Francuskoj 1999. gde su se pojavile prve pukotine u do tada savršenom. Smena generacija nije odrađena baš najsrećnije i u Sidneju smo prvi put posle četiri godine ostali bez medalje sa velikog takmičenja. Bili smo bez povređenih Đorđevića, Savića, nije igrao ni Divac, a Danilović je celo takmičenje muku mučio sa povredom. U četvrtfinalu nije odigrao ni sekund. Čak ni borac kakav je on, nije mogao protiv više sile. Neka nova lica poput Lukovskog, Tarlaća, Stojakovića, Jestratijevića ili Šćepanovića nisu mogla da zamene zlatnu generaciju na adekvatan način. Litvanci su u Sidneju igrali sjajnu košarku, predvođeni novom zvezdom evropske košarke Šarunasom Jasikevičijusom iz ljubljanske Olimpije. Kazlauskas je uspešno priveo kraju smenu generacija i iskusnima Štombergasu, Einikusu priključio pomenutog Jasikevičijusa, Šiškauskasa, Songailu… Litvanci su nas pošteno nadigrali i pobedili u četvrtfinalu što je značilo i odlazak Željka Obradovića sa selektorske funkcije. Jasikevičijus je taj meč odirgao doktorski. Kod nas je najefikasniji Stojaković, ubacio je 20 poena, ali uz slab procenat šuta, Bodiroga je bio jedina svetla tačka.

2003 - Evrobasket u Švedskoj
Četvrtfinale: Srbija i Crna Gora - Litvanija 82:98
/Stojaković 17, Perović 14, Jarić 14 - Šiškauskas 27, Jasikevičijus 21, Macijauskas 20/

Nije nam se dalo da Litvancima revanširamo za Sidnej tokom dve sjajne godine pod vođstvom Svetislava Pešića. Bilo smo strašna Srbija i Crna Gora za vreme dominacije Peđe Stojakovića i Dejana Bodroge i vratili se na evropski i svetski tron. Putevi su nam se ukrstili sa Litvancima u Švedskoj za vreme kratkog i neuspešnog mandata Duška Vujoševića koji je na Evrobasket poveo prilično sumnjiv tim sa Stojakovićem, Jarićem, Gurovićem i Vujanićem kao jedinim proverenima autima. Preko puta su stajali Litvanci sa novim selektorom Sirejkom koji je stvorio moćan tim. Jasikevičijus je već bio jedan od najboljih igrača Evrope, Štombergas i Šiškausakas na vrhuncu forme, a Sirejka je lansirao neverovatnog šutera Macijakusasa i braću Lavrinovič. Sa Bogavcem, Avdalovićem, Kostom Perovićem, Aškrabićem, Đurom Ostojićem i Dušanom Vukčevićem nismo imali šta da tražimo prptiv Litvanije. Pregazili su nas 16 razlike i opet smo ostali bez medalje.

2010 - Mundobasket u Turskoj
Meč za treće mesto: Srbija - Litvanija 88:99
/Veličković 18, kešelj 12, Savanović 10 - Kleiza 33, Jankunas 15, Kalinietis 14/

Svašta se izdešavalo za sedam godina tokom kojih se nismo sastajali sa Litvancima. Postali smo Srbija, imali Moku Slavnića za selektora, vratio se Željko Obradović i umalo doživeo slom živaca zbog dva najteža udarca u karijeri, pokušali smo i sa Šakotom… A onda je Duda Ivković zasukao rukave i vratio našu košarku u vrh sa srebrnom medaljom u Poljskoj. Dve godine ozbiljnog rada pod Dudinom palicom su dale rezultate i posle srebra u Poljskoj smo napali medalju na Mundobasketu u Turskoj. Teova trojka Špancima, Rašićeva smirujuća bacanja protiv Hrvata i ušli smo u polufinale gde su nas sudije sramotno pokrale protiv domaćina. U drugom polufinalu, Litvanci nisu mogli protiv Duranta i Amera. Tako smo se našli u borbi za treće mesto. Srbija sa novom generacijom Teodosića, Markovića, Bjelice, Kešelja, Tepića, Veličkovića, Savanovića, Mačvana uz iskusnijeg Krstića. Litvanci takođe sa novom generacijom Jasaitisa, Kalnietisa, Mačiulisa, Kleize uz iskusnog Javtokasa. Sudijska krađa protiv Turaka dan ranije je ostavila traga na našim momcima koji nisu uspeli da se oporave i bronza je pripala Litvancima koje je predvodio Kleiza sa neverovatnih 33 poena.

2011 - Evrobasket u Litvaniji
Druga grupna faza: Litvanija - Srbija 100:90
/Kalnietis 19, Valančijunas 19, Jasikevičijus 14 - Krstić 21, Teodosić 16, Savanović 16/

Litvanci su organizovali Evrobasket i bili jedan od najvećih favorita za zlato, ali se i Srbija nadala medalji. I prvoj pobediu nad Litvanijom posle 14 godina. Pod imenom Srbija. Ipak, upisali smo i četvrti vezani poraz od “revolveraša sa Baltika”. Igrala se druga grupna faza, a Srbija i Litvanija su u prvoj izgubili po jedan meč. Litvanci su imali skoro isti sastav sa prehodnog Mundobasketa, ali se u u reprezntaciju vratio i veteran Jasikevičijus, a Evropa je tog leta upoznala i čudo od centra - Jonasa Valančijunasa. Litvanci su dominirali tokom celog meča, a četa Dude Ivkovića nije uspevala da nađe odgovor igru Kemzurinog tima. Kod Litvanaca su svi pogađali, kod Srba su svetle tačke bili Teodosić, Krstić, Savanović i Tepić, ali su ostali potpuno podbacili. Kalnietis nam je izrešetao koš sa 19 poena, ali prava napast je bio Jonas Valančijunas. Momak koji je ranije tog leta osvojio SP za mlade reprezentavcije na kojem je dominirao među vršnjacima je protiv Srbije pokazao da je zreo i za ozbiljnu košarku. Ubacio nam je 18 poena uz 8/9 šuti iz igre. Krstić i Kosta Perović mu ništa nisu mogli. Veliki Šaras je dodao 14 poena, Pocijus i Jankunas po 13 i opet smo poraženi od Litvanaca.

2013 - Evrobasket u Sloveniji
Grupna faza: Srbija - Litvanija 63:56
/Krstić 20, Nedović 14, Bjelica 13 - Kalnietis 17, D. Lavrinovič 12/

Konačno smo kao Srbija skinuli skalp Litvancima i revanširali im se za 13 godina dominacije u međusobnim duelima. U prvom kolu grupne faze, izabranici Dude Ivkovića su sjajnom igrom u prvoj četvrtini stigli do 10 razlike i tu prednost čuvali do kraja. Litvancima nisu pomogli ni NBA asovi Motiejunas i Valančijunas. Konačno su Kalmietis, Mačijulis i kompanija osetili kako izgleda izgubiti od Srbije. Duda Ivković je Teodosiću, Markoviću, Bjelici i Krstiću, priključio Kalinića, Bogdanovića, Katića, Štimca, Nedovića... I napravio osnovu ovog današnjeg tima. Tadašnji kapiten Krstić je sa 20 poena “ubio” Valančijunsa koji je ubacio samo jedan koš. Nedović je dodao 14, a Bjelica 13 i napokon smo prekinuli srnu seriju protiv Litvanaca.

Komentari / 0

Ostavite komentar