"Крајина" и "Вамед" постигли договор

Потписивањем споразума и примопредајом градилишта окончан је шестомјесечни сукоб грађевинског предузећа „Крајина“ и фирме „Вамед“ око припремних радова на 83 милиона евра вриједној реконструкцији Клиничког центра Бањалука.

Република Српска 17.09.2015 | 19:52
"Крајина" и "Вамед" постигли договор

Директор ГП „Крајина“ Борко Ђурић потврдио је за ЦАПИТАЛ да је јуче извршена примопредаја градилишта, након што је у складу са потписаним уговором „Вамед“ исплатио све испостављење фактуре и затезне камате.

„Ово се на овај начин могло завршити много раније, још у марту када смо их упозоравали на проблем“, каже Ђурић не откривајући износ који им је Вамед исплатио.

Правни заступник „Вамеда“ Милош Стевановић је за ЦАПИТАЛ такође потврдио да је спор ријешен у цјелости на миран начин, да су измирене све обавезе по договору који је постигнут са представницима „Крајине“ и да је јуче извршена примопредаја градилишта.

„И „Крајина“ и „Вамед“ су повукли тужбе пред судом у Бања Луци, док је „Крајина“ повукла и кривичне пријаве које су раније поднесене. „Вамед“ подвлачи да је од самог почетка пројекат био једини приоритет, те је у том смислу и у цјелости настављена изградња по динамичком плану и у складу са условима основног Уговора са Министарством здравља Републике Српске“, рекао је Стевановић.

Сукоб трајао мјесецима

Припремни радови на реконструкцији Клиничко-болничког центра Бањалука били су блокирани мјесецима, а подизвођач грађевинско предузеће „Крајина“ тврдио је да ће чак пружити и физички отпор уколико их „Вамед“ покуша на силу склонити са градилишта, писао је ЦАПИТАЛ 13. јуна.

Цијели спор главног извођача и подизвођача пријетио је да ескалира у физички сукоб и спријечи реализацију највеће инвестиције у здравственом сектору Републике Српске вриједну 83 милиона евра.

Вамед је желио да раскине уговор са ГП „Крајином“ која то одбијала тражећи да се прво испуни неколико услова: Плаћање фактуре од 2,4 милиона КМ, признавање затезних камата, плаћање осигурања градилишта за протекле мјесеце када се није радило, те исплаћивање накнаде штете за раскидање уговора.

Из Вамеда су поручивали да ништа од тога није основано, да их ГП „Крајина“ уцјењује јер жели да добије велики уговор комплетне реконструкције Клиничког центра вриједан више од 40 милиона евра. Најављивали су чак и захтјев за судску мјеру обезбјеђења и интервенцију Владе Српске.

Извор: Цалитал.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драго

17.09.2015 18:20

Са срецом:Ја сам прије 30 година као багериста у Крајини закопао темељ тога дјела КЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго.Т

17.09.2015 18:30

Са срецом.Прије 30 година као багериста у Крајини сам закопао темељ тога дјела КЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРЕДБА

17.09.2015 18:32

НАРЕДИЛИ ЂУРИЋУ КУМОВИ ДОДИК И ШКРБИЋ, КАКО СЕ АФЕРА НЕ БИ ДАЉЕ РАСПЕТЉАВАЛА. ЗАУЗВРАТ ЋЕ ГП КРАЈИНА БИТИ НАГРАЂЕНА СА ДОБРИМ "ТЕНДЕРОМ"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

синдром

18.09.2015 11:28

Криминалци и једни и други.

ОДГОВОРИТЕ