"Krajina" i "Vamed" postigli dogovor

Potpisivanjem sporazuma i primopredajom gradilišta okončan je šestomjesečni sukob građevinskog preduzeća „Krajina“ i firme „Vamed“ oko pripremnih radova na 83 miliona evra vrijednoj rekonstrukciji Kliničkog centra Banjaluka.

Republika Srpska 17.09.2015 | 19:52
"Krajina" i "Vamed" postigli dogovor

Direktor GP „Krajina“ Borko Đurić potvrdio je za CAPITAL da je juče izvršena primopredaja gradilišta, nakon što je u skladu sa potpisanim ugovorom „Vamed“ isplatio sve ispostavljenje fakture i zatezne kamate.

„Ovo se na ovaj način moglo završiti mnogo ranije, još u martu kada smo ih upozoravali na problem“, kaže Đurić ne otkrivajući iznos koji im je Vamed isplatio.

Pravni zastupnik „Vameda“ Miloš Stevanović je za CAPITAL takođe potvrdio da je spor riješen u cjelosti na miran način, da su izmirene sve obaveze po dogovoru koji je postignut sa predstavnicima „Krajine“ i da je juče izvršena primopredaja gradilišta.

„I „Krajina“ i „Vamed“ su povukli tužbe pred sudom u Banja Luci, dok je „Krajina“ povukla i krivične prijave koje su ranije podnesene. „Vamed“ podvlači da je od samog početka projekat bio jedini prioritet, te je u tom smislu i u cjelosti nastavljena izgradnja po dinamičkom planu i u skladu sa uslovima osnovnog Ugovora sa Ministarstvom zdravlja Republike Srpske“, rekao je Stevanović.

Sukob trajao mjesecima

Pripremni radovi na rekonstrukciji Kliničko-bolničkog centra Banjaluka bili su blokirani mjesecima, a podizvođač građevinsko preduzeće „Krajina“ tvrdio je da će čak pružiti i fizički otpor ukoliko ih „Vamed“ pokuša na silu skloniti sa gradilišta, pisao je CAPITAL 13. juna.

Cijeli spor glavnog izvođača i podizvođača prijetio je da eskalira u fizički sukob i spriječi realizaciju najveće investicije u zdravstvenom sektoru Republike Srpske vrijednu 83 miliona evra.

Vamed je želio da raskine ugovor sa GP „Krajinom“ koja to odbijala tražeći da se prvo ispuni nekoliko uslova: Plaćanje fakture od 2,4 miliona KM, priznavanje zateznih kamata, plaćanje osiguranja gradilišta za protekle mjesece kada se nije radilo, te isplaćivanje naknade štete za raskidanje ugovora.

Iz Vameda su poručivali da ništa od toga nije osnovano, da ih GP „Krajina“ ucjenjuje jer želi da dobije veliki ugovor kompletne rekonstrukcije Kliničkog centra vrijedan više od 40 miliona evra. Najavljivali su čak i zahtjev za sudsku mjeru obezbjeđenja i intervenciju Vlade Srpske.

Izvor: Calital.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Drago

17.09.2015 20:20

Sa srecom:Ja sam prije 30 godina kao bagerista u Krajini zakopao temelj toga djela KC.

ODGOVORITE
Name

Drago.T

17.09.2015 20:30

Sa srecom.Prije 30 godina kao bagerista u Krajini sam zakopao temelj toga djela KC.

ODGOVORITE
Name

NAREDBA

17.09.2015 20:32

NAREDILI ĐURIĆU KUMOVI DODIK I ŠKRBIĆ, KAKO SE AFERA NE BI DALJE RASPETLJAVALA. ZAUZVRAT ĆE GP KRAJINA BITI NAGRAĐENA SA DOBRIM "TENDEROM"!!!

ODGOVORITE
Name

sindrom

18.09.2015 13:28

Kriminalci i jedni i drugi.

ODGOVORITE