Спанулис се опростио од Грчке!

Легендарни Василис Спанулис саопштио је да се опрашта од кошаркашке репрезентације Грчке у 33. години, на крају Еуробаскета.

Кошарка 18.09.2015 | 21:00
Спанулис се опростио од Грчке!

"Круг је за мене затворен, право је време да дођем до краја пута. Проживео сам толико лепих момената, донели смо три медаље Грчкој. Понекад је било успеха, некад не, 17 година сам дао националном тиму и мислим да је време за друге момке, веома сам узбуђен", рекао је Спанулис после победе над Летонијом.

Спанулис је врхунац репрезентативне каријере доживео златом на Еуробаскету у Србији 2005. године, бронзу је на Европском првенству освојио 2009, а памтиће по лепом и Јапан 2006. када је освојено сребро на Мундобаскету.

Са У20 тимом, био је шампион Европе у Литванији 2002. године, 2000. је освојио бронзу у Хрватској на У18 турниру.

Његови наследници играће квалификације за Олимпијске игре, после победе над Летонијом са 97:90 у оквиру разигравања од 5. до 8. места. Како преносе грчки медији, Никос Зизис и Јанис Бурусис ће следити Спанулисов потез и објавити да се опраштају, а Ник Калатес је рекао да се ипак нада промени одлуке, јер жели да Василис одведе екипу у Рио.

Велики Василис Спанулис, након што победе која је Грчкој обезбедила квалификације за Олимпијске игре у Бразилу наредне године, саопштио је да завршава репрезентативну каријеру.

После 16 година константног "летовања" у плаво-белом дресу.

Један од најбољих грчких кошаркаша свих времена, вишеструки МВП Евролиге и Фајнал-фора Евролиге, проценио је да је ово прави тренутак да окачи најдражи дрес о офингер и у 34. години посвети се само клупској кошарци, односно Олимпијакосу.

Спанулис је ову одлуку саопштио јавности после утакмице Грчка – Летонија, луде утакмице, у којој су "хелени" успели да изборе 5. или 6. позицију на Еуробаскету и самим тим додатни квалификациони турнир за Рио 2016. С обзиром на то да је, после елиминације у четвртфиналу од Шпаније, остварен секундарни циљ, популарни "Били" је озваничио раније донету одлуку.

"Повлачим се из националног тима. Током свих ових година давали смо много тога. Некада смо били успешни у томе, некада не. Почео сам да играм за репрезентацију када сам имао 17 година. То је живот цео... Време је за мене да станем, право је време да се повучем како би млађи могли да направе корак унапред", рекао је Спанулис, који руку на срце овог септембра у Хрватској и Француској није бриљирао као обично.

"Нема потребе трошити речи. Поносан сам што сам играо за Грчку и што сам се борио за њу. Нема разлога за незадовољство и разочарање. Ове године смо остварили минимум циљева које смо поставили, изборили смо квалификације за Олимпијске игре", подвукао је.

Спанулис се, након што је био првак Европе са младом репрезентацијом Грчке још 2002. године, из сениорског тима повлачи са златном медаљом са ЕП у Србији 2005. године, сребром са Светског првенства у Јапану наредне сезоне и бронзом са ЕП у Пољској 2009. Три медаље које ће заувек красити витрине његовог стана, у којима има много, много више признања из света клупске кошарке.

МВП Евролиге 2013. године и МВП Фајнал-фора Евролиге 2012. и 2013, био је првак Европе једном са Панатинаикосом (2009), а два пута са највећим ривалом "зелених", Олимпијакосом (2012, 2013), у који је посредством нашег успешног менаџера и свог пријатеља, Мишка Ражнатовића, спектакуларно прешао лета 2010. године и "запалио" не само Атину и Пиреј, већ целу кошаркашку Европу.

Пре и после највећег трансфера у европској клупској кошарци у последњих 10-15 година, "Били" је шест пута био шампион Грчке, четири пута у зеленом, два пута у црвено-белом дресу. Седам пута биран је у најбољи тим Евролиге, три пута у прву, четири пута у другу петорку.

Овај мађионичар кошаркашке игре, који стилом подсећа на неке архи-јунаке из превазиђених времена (условно речено превазиђених), током каријере играо је за АЕЛ (1999-2001), Маруси (2001-05), Панатинаикос (2005-06), Хјустон Рокетс (2006-07), Панатинаикос (2007-10) и Олимпијакос (2010-??).

Ове године, и Београд му се донекле захвалио на свим потезима и победама тиме што је један од баскеташких терена у нашој престоници, чију је изградњу финансирала Ражнатовићева агенција Беобаскет, добио име по – Спанулису.

Ако нема шансе да се предомислиш и заиграш на Олимпијским играма наредног лета – Били, хвала! Видимо се на евролигашким теренима.

Коментари / 0

Оставите коментар