Spanulis se oprostio od Grčke!

Legendarni Vasilis Spanulis saopštio je da se oprašta od košarkaške reprezentacije Grčke u 33. godini, na kraju Eurobasketa.

Košarka 18.09.2015 | 21:00
Spanulis se oprostio od Grčke!

"Krug je za mene zatvoren, pravo je vreme da dođem do kraja puta. Proživeo sam toliko lepih momenata, doneli smo tri medalje Grčkoj. Ponekad je bilo uspeha, nekad ne, 17 godina sam dao nacionalnom timu i mislim da je vreme za druge momke, veoma sam uzbuđen", rekao je Spanulis posle pobede nad Letonijom.

Spanulis je vrhunac reprezentativne karijere doživeo zlatom na Eurobasketu u Srbiji 2005. godine, bronzu je na Evropskom prvenstvu osvojio 2009, a pamtiće po lepom i Japan 2006. kada je osvojeno srebro na Mundobasketu.

Sa U20 timom, bio je šampion Evrope u Litvaniji 2002. godine, 2000. je osvojio bronzu u Hrvatskoj na U18 turniru.

Njegovi naslednici igraće kvalifikacije za Olimpijske igre, posle pobede nad Letonijom sa 97:90 u okviru razigravanja od 5. do 8. mesta. Kako prenose grčki mediji, Nikos Zizis i Janis Burusis će slediti Spanulisov potez i objaviti da se opraštaju, a Nik Kalates je rekao da se ipak nada promeni odluke, jer želi da Vasilis odvede ekipu u Rio.

Veliki Vasilis Spanulis, nakon što pobede koja je Grčkoj obezbedila kvalifikacije za Olimpijske igre u Brazilu naredne godine, saopštio je da završava reprezentativnu karijeru.

Posle 16 godina konstantnog "letovanja" u plavo-belom dresu.

Jedan od najboljih grčkih košarkaša svih vremena, višestruki MVP Evrolige i Fajnal-fora Evrolige, procenio je da je ovo pravi trenutak da okači najdraži dres o ofinger i u 34. godini posveti se samo klupskoj košarci, odnosno Olimpijakosu.

Spanulis je ovu odluku saopštio javnosti posle utakmice Grčka – Letonija, lude utakmice, u kojoj su "heleni" uspeli da izbore 5. ili 6. poziciju na Eurobasketu i samim tim dodatni kvalifikacioni turnir za Rio 2016. S obzirom na to da je, posle eliminacije u četvrtfinalu od Španije, ostvaren sekundarni cilj, popularni "Bili" je ozvaničio ranije donetu odluku.

"Povlačim se iz nacionalnog tima. Tokom svih ovih godina davali smo mnogo toga. Nekada smo bili uspešni u tome, nekada ne. Počeo sam da igram za reprezentaciju kada sam imao 17 godina. To je život ceo... Vreme je za mene da stanem, pravo je vreme da se povučem kako bi mlađi mogli da naprave korak unapred", rekao je Spanulis, koji ruku na srce ovog septembra u Hrvatskoj i Francuskoj nije briljirao kao obično.

"Nema potrebe trošiti reči. Ponosan sam što sam igrao za Grčku i što sam se borio za nju. Nema razloga za nezadovoljstvo i razočaranje. Ove godine smo ostvarili minimum ciljeva koje smo postavili, izborili smo kvalifikacije za Olimpijske igre", podvukao je.

Spanulis se, nakon što je bio prvak Evrope sa mladom reprezentacijom Grčke još 2002. godine, iz seniorskog tima povlači sa zlatnom medaljom sa EP u Srbiji 2005. godine, srebrom sa Svetskog prvenstva u Japanu naredne sezone i bronzom sa EP u Poljskoj 2009. Tri medalje koje će zauvek krasiti vitrine njegovog stana, u kojima ima mnogo, mnogo više priznanja iz sveta klupske košarke.

MVP Evrolige 2013. godine i MVP Fajnal-fora Evrolige 2012. i 2013, bio je prvak Evrope jednom sa Panatinaikosom (2009), a dva puta sa najvećim rivalom "zelenih", Olimpijakosom (2012, 2013), u koji je posredstvom našeg uspešnog menadžera i svog prijatelja, Miška Ražnatovića, spektakularno prešao leta 2010. godine i "zapalio" ne samo Atinu i Pirej, već celu košarkašku Evropu.

Pre i posle najvećeg transfera u evropskoj klupskoj košarci u poslednjih 10-15 godina, "Bili" je šest puta bio šampion Grčke, četiri puta u zelenom, dva puta u crveno-belom dresu. Sedam puta biran je u najbolji tim Evrolige, tri puta u prvu, četiri puta u drugu petorku.

Ovaj mađioničar košarkaške igre, koji stilom podseća na neke arhi-junake iz prevaziđenih vremena (uslovno rečeno prevaziđenih), tokom karijere igrao je za AEL (1999-2001), Marusi (2001-05), Panatinaikos (2005-06), Hjuston Rokets (2006-07), Panatinaikos (2007-10) i Olimpijakos (2010-??).

Ove godine, i Beograd mu se donekle zahvalio na svim potezima i pobedama time što je jedan od basketaških terena u našoj prestonici, čiju je izgradnju finansirala Ražnatovićeva agencija Beobasket, dobio ime po – Spanulisu.

Ako nema šanse da se predomisliš i zaigraš na Olimpijskim igrama narednog leta – Bili, hvala! Vidimo se na evroligaškim terenima.

Komentari / 0

Ostavite komentar