ЛЕ - анализа: Хоће ли вечерас доћи крај црној ери у Хумској 1?!

Партизан од 21.05 дочекује АЗ Алкмар на почетку Лиге Европе, нада се да ће окончати скоро шестогодишњи пост без победе у групној фази УЕФА такмичења, у супротном...

Фудбал 17.09.2015 | 18:40
ЛЕ - анализа: Хоће ли вечерас доћи крај црној ери у Хумској 1?!

Почетак, а заправо крај! Уколико не савлада АЗ Алкмар Зоран Милинковић ће морати да буде смењен, мада уколико у експреном року пронађе модус који је Партизанову екипу красио до пре само месец дана не само да ће сачувати посао, већ ће приближити Парни ваљак окончању црног низа од скоро шест година без победе у групним фазама УЕФА такмичења. Зато старт Лиге Европе има вишеструку вредност за све у Хумској 1, која се нада да ће после 2101 дана видети како момци у црно-белим дресовима напуштају терен уздигнута чела.

Тачно толико је прошло откако је Ламин Дијара 16. септембра 2009. савладао Сергеја Пјатова из Шахтјора, потписао се испод тријумфа (1:0) не слутећи да ће на наредни у групним фазама Лиге шампиона или Лиге Европе његови наследници морати да чекају као да је реч о Халејевој комети.

Да ли и даље?

„Чека нас тешка утакмица, против екипе из сјајне лиге, има АЗ неколико искусних фудбалера, који носе игру, али смо их добро анализирали и сигуран сам да их спремно дочекујемо. Не размишљамо о ономе што је било, него само о наредном мечу“, каже Марко Јевтовић чији би повратак на место задњег везног могао да донесе Партизану чврстину у дуелима, али и предност у скоку, која му је очигледно недостајала у вечитом дербију.

Црно-бели се враћају у формацији 4-3-3, којом су започели сезону и у којој су током њеног већег дела били ефикасни. Уосталом, том поставком успели су на Топчидерском брду да разоружају Дилу Гори (1:0), Стеауу (4:2) и БАТЕ Борисов (2:1), те има основа за размишљање да ће поново бити голгетерски расположени, против исто тако нападачки оријентисаних Холанђана. Тренер Милинковић би у првом мечу Групе Л Лиге Европе требало да изведе састав: Живко Живковић – Вулићевић, Балажиц, Фабрисио, Лековић – Јевтовић, Брашанац, Бабовић – Андрија Живковић, Оумару, Божинов.

Под условом да са клупе уведе Сашу Илића легендарни капитен ће одиграти 119. сурет на међународној сцени у каријери и тиме подебљати рекорд који држи заједно са Тимијем Симонсом из Клуб Брижа, њих двојица на коти 118 имају највише мечева од свих других учесника овосезонске Лиге Европе. За разлику од реванша са БАТЕ-ом или вечитог дербија није искључено да Милинковић у неком делу утакмице укаже шансу и Николи Трујићу, чија би брзина, снага, али и не тако мали голгетерски учинак у досадашњем току сеозне могли да буду од користи домаћину. Посебно што повратник из крушевачког Напретка делује „наоштрено“.

„Биће велика утакмица, познајемо холандску школу, неће нам бити лако, али како играмо на домаћем терену немамо чега да се плашимо. Сигуран сам да уз подршку навијача и добру припрему не би требало да имамо проблема“, оптимиста је крилни нападач Партизана.

Партизану ће ово бити седми пут да игра у групној фази Лиге Европе (раније Лиге УЕФА). Само једном, у премијенром учешћу црно-бели су прошли групу. Било је то у сезони 2004/2005 кад су под тренерском палицом Владимира Вермезовића добацили до, са ове дистанце, далеке осмине финала. У наредних шест издања успели су да забележе само једну победу, већ поменуту над Шахтјором, шест ремија и чак 20 пораза.

Ако прекину тај неуспешни ланац то ће значити и да ће донети новац клубу, с обзиром да је од ове сезоне Европска кућа фудбала повећела вредност награда за добре резултате у групној фази. Сваки нерешен исход вреди 120.000 евра, победа 360.000 евра, 750.000 евра је награда за пласман у наредну фазу ако се заврши на другом месту, а округло 1.000.000 евра добиће победник сваке групе.

Вреди се помучити...

И не заборавити да су осим Партизана и АЗ Алкмара у Групи Л још Атлетик Билбао и Аугзбург, њихов међусобни дуел је у 21.05 на стадиону Сан Мамес у Баскији.

Коментари / 0

Оставите коментар