LE - analiza: Hoće li večeras doći kraj crnoj eri u Humskoj 1?!

Partizan od 21.05 dočekuje AZ Alkmar na početku Lige Evrope, nada se da će okončati skoro šestogodišnji post bez pobede u grupnoj fazi UEFA takmičenja, u suprotnom...

Fudbal 17.09.2015 | 18:40
LE - analiza: Hoće li večeras doći kraj crnoj eri u Humskoj 1?!

Početak, a zapravo kraj! Ukoliko ne savlada AZ Alkmar Zoran Milinković će morati da bude smenjen, mada ukoliko u eksprenom roku pronađe modus koji je Partizanovu ekipu krasio do pre samo mesec dana ne samo da će sačuvati posao, već će približiti Parni valjak okončanju crnog niza od skoro šest godina bez pobede u grupnim fazama UEFA takmičenja. Zato start Lige Evrope ima višestruku vrednost za sve u Humskoj 1, koja se nada da će posle 2101 dana videti kako momci u crno-belim dresovima napuštaju teren uzdignuta čela.

Tačno toliko je prošlo otkako je Lamin Dijara 16. septembra 2009. savladao Sergeja Pjatova iz Šahtjora, potpisao se ispod trijumfa (1:0) ne sluteći da će na naredni u grupnim fazama Lige šampiona ili Lige Evrope njegovi naslednici morati da čekaju kao da je reč o Halejevoj kometi.

Da li i dalje?

„Čeka nas teška utakmica, protiv ekipe iz sjajne lige, ima AZ nekoliko iskusnih fudbalera, koji nose igru, ali smo ih dobro analizirali i siguran sam da ih spremno dočekujemo. Ne razmišljamo o onome što je bilo, nego samo o narednom meču“, kaže Marko Jevtović čiji bi povratak na mesto zadnjeg veznog mogao da donese Partizanu čvrstinu u duelima, ali i prednost u skoku, koja mu je očigledno nedostajala u večitom derbiju.

Crno-beli se vraćaju u formaciji 4-3-3, kojom su započeli sezonu i u kojoj su tokom njenog većeg dela bili efikasni. Uostalom, tom postavkom uspeli su na Topčiderskom brdu da razoružaju Dilu Gori (1:0), Steauu (4:2) i BATE Borisov (2:1), te ima osnova za razmišljanje da će ponovo biti golgeterski raspoloženi, protiv isto tako napadački orijentisanih Holanđana. Trener Milinković bi u prvom meču Grupe L Lige Evrope trebalo da izvede sastav: Živko Živković – Vulićević, Balažic, Fabrisio, Leković – Jevtović, Brašanac, Babović – Andrija Živković, Oumaru, Božinov.

Pod uslovom da sa klupe uvede Sašu Ilića legendarni kapiten će odigrati 119. suret na međunarodnoj sceni u karijeri i time podebljati rekord koji drži zajedno sa Timijem Simonsom iz Klub Briža, njih dvojica na koti 118 imaju najviše mečeva od svih drugih učesnika ovosezonske Lige Evrope. Za razliku od revanša sa BATE-om ili večitog derbija nije isključeno da Milinković u nekom delu utakmice ukaže šansu i Nikoli Trujiću, čija bi brzina, snaga, ali i ne tako mali golgeterski učinak u dosadašnjem toku seozne mogli da budu od koristi domaćinu. Posebno što povratnik iz kruševačkog Napretka deluje „naoštreno“.

„Biće velika utakmica, poznajemo holandsku školu, neće nam biti lako, ali kako igramo na domaćem terenu nemamo čega da se plašimo. Siguran sam da uz podršku navijača i dobru pripremu ne bi trebalo da imamo problema“, optimista je krilni napadač Partizana.

Partizanu će ovo biti sedmi put da igra u grupnoj fazi Lige Evrope (ranije Lige UEFA). Samo jednom, u premijenrom učešću crno-beli su prošli grupu. Bilo je to u sezoni 2004/2005 kad su pod trenerskom palicom Vladimira Vermezovića dobacili do, sa ove distance, daleke osmine finala. U narednih šest izdanja uspeli su da zabeleže samo jednu pobedu, već pomenutu nad Šahtjorom, šest remija i čak 20 poraza.

Ako prekinu taj neuspešni lanac to će značiti i da će doneti novac klubu, s obzirom da je od ove sezone Evropska kuća fudbala povećela vrednost nagrada za dobre rezultate u grupnoj fazi. Svaki nerešen ishod vredi 120.000 evra, pobeda 360.000 evra, 750.000 evra je nagrada za plasman u narednu fazu ako se završi na drugom mestu, a okruglo 1.000.000 evra dobiće pobednik svake grupe.

Vredi se pomučiti...

I ne zaboraviti da su osim Partizana i AZ Alkmara u Grupi L još Atletik Bilbao i Augzburg, njihov međusobni duel je u 21.05 na stadionu San Mames u Baskiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar