Прије 20 година је било... Сале: Нећемо о томе!

Селектор Србије Александар Ђорђевић не жели да се у најави полуфинала против Литваније потенцира чувено финале у Атини, у којем је убацио 41 поен.

Кошарка 18.09.2015 | 16:00
Прије 20 година је било... Сале: Нећемо о томе!

"Литванија је један од физички најспремнијих и најјачих противника у последњих 20 година. Имају своју школу и то је очигледно сваке године. Од када су постали засебна држава нису пропустили ниједан олимпијски турнир и њихов континуитет је феноменалан", поручио је селектор Ђорђевић у најавли полуфинала Еуробаскета.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Србија - Литванија: Класик за Рио!Тео: Спремни смо за најбољи меч
Кошаркашку традицију следећег противника изузетни цени. Иако би она била дефинитивно светлија да није било нашег селектора.

"За њих је кошарка религија. То је све њихова снага, а не само кошаркашко знање. У питању је комплетан амбијент".

Што се тиче утакмице заказане за петак у 21 сат, уверен је у квалитет свог тима.

"Ми имамо своје квалитете, игру знање и гледаћемо да најбоље искористимо предности у утакмици која неће бити лака. Све четири екипе су заслужиле да се нађу у финалу...".

Двадесет година касније, немогуће је не говорити и о историјској Салетовој партији у атинском финалу.

"То је детаљ који се вама свиђа. Било је пре 20 година што је било, али не треба да причамо о томе. Следећа утакмица захтева много озбиљности и концентрације".

Литванци су пренели улогу фаворита на леђа Срба. Ништа ново у Лилу.

"Бреме фаворита није нам помогло у осмини и у четвртфиналу, посматрано кроз течност игре, мирноћу и сталоженост. То се видело. Међутим, имамо карактер и менталну снагу као екипа. Момци заслужују овај резултат", додао је Ђорђевић.

Атлетицизам обе екипе биће у петак, без сумње, посебно наглашен.

"Не играју тако само Литванци, већ и Шпанци и Французи. То је карактеристика модерне кошарке, која је последње деценије завладала. Наш је био циљ да максимално подигнемо атлетику и мислим да је потребно да све наше младе селекције имају атлетску спремност, атлетску снагу, брзину, експлозивност, скочност... Све то мора да се уклопи".

За крај разговора, селектор је у неколико реченица анализирао ривала.

"Јонас Мачијулис игра с великим самопоуздањем. Апсолутни је лидер, који даје много поена. Наравно, уз Валанчунаса. Они не знају за умор. Играју у изузетном ритму, што нас дефинитивно чека у петак, јер и ми тако играмо. Играћемо 'тело у тело'. Не треба заборавити ни Калниетиса и Сеибутиса на спољним позицијама. Уз Јанкунаса, то је осовина Литваније... Да не заборавим и Кузминскаса...".

"Искусна су екипа и стабилна федерација, која из године у годину долази до финала. То је њихов велики квалитет", подвукао је Ђорђевић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Босанац

18.09.2015 15:18

Е сад треба одратити Литванце паметно па супер финале .Србија сретно.

ОДГОВОРИТЕ