Prije 20 godina je bilo... Sale: Nećemo o tome!

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević ne želi da se u najavi polufinala protiv Litvanije potencira čuveno finale u Atini, u kojem je ubacio 41 poen.

Košarka 18.09.2015 | 16:00
Prije 20 godina je bilo... Sale: Nećemo o tome!

"Litvanija je jedan od fizički najspremnijih i najjačih protivnika u poslednjih 20 godina. Imaju svoju školu i to je očigledno svake godine. Od kada su postali zasebna država nisu propustili nijedan olimpijski turnir i njihov kontinuitet je fenomenalan", poručio je selektor Đorđević u najavli polufinala Eurobasketa.

POVEZANE VESTI
Srbija - Litvanija: Klasik za Rio!Teo: Spremni smo za najbolji meč
Košarkašku tradiciju sledećeg protivnika izuzetni ceni. Iako bi ona bila definitivno svetlija da nije bilo našeg selektora.

"Za njih je košarka religija. To je sve njihova snaga, a ne samo košarkaško znanje. U pitanju je kompletan ambijent".

Što se tiče utakmice zakazane za petak u 21 sat, uveren je u kvalitet svog tima.

"Mi imamo svoje kvalitete, igru znanje i gledaćemo da najbolje iskoristimo prednosti u utakmici koja neće biti laka. Sve četiri ekipe su zaslužile da se nađu u finalu...".

Dvadeset godina kasnije, nemoguće je ne govoriti i o istorijskoj Saletovoj partiji u atinskom finalu.

"To je detalj koji se vama sviđa. Bilo je pre 20 godina što je bilo, ali ne treba da pričamo o tome. Sledeća utakmica zahteva mnogo ozbiljnosti i koncentracije".

Litvanci su preneli ulogu favorita na leđa Srba. Ništa novo u Lilu.

"Breme favorita nije nam pomoglo u osmini i u četvrtfinalu, posmatrano kroz tečnost igre, mirnoću i staloženost. To se videlo. Međutim, imamo karakter i mentalnu snagu kao ekipa. Momci zaslužuju ovaj rezultat", dodao je Đorđević.

Atleticizam obe ekipe biće u petak, bez sumnje, posebno naglašen.

"Ne igraju tako samo Litvanci, već i Španci i Francuzi. To je karakteristika moderne košarke, koja je poslednje decenije zavladala. Naš je bio cilj da maksimalno podignemo atletiku i mislim da je potrebno da sve naše mlade selekcije imaju atletsku spremnost, atletsku snagu, brzinu, eksplozivnost, skočnost... Sve to mora da se uklopi".

Za kraj razgovora, selektor je u nekoliko rečenica analizirao rivala.

"Jonas Mačijulis igra s velikim samopouzdanjem. Apsolutni je lider, koji daje mnogo poena. Naravno, uz Valančunasa. Oni ne znaju za umor. Igraju u izuzetnom ritmu, što nas definitivno čeka u petak, jer i mi tako igramo. Igraćemo 'telo u telo'. Ne treba zaboraviti ni Kalnietisa i Seibutisa na spoljnim pozicijama. Uz Jankunasa, to je osovina Litvanije... Da ne zaboravim i Kuzminskasa...".

"Iskusna su ekipa i stabilna federacija, koja iz godine u godinu dolazi do finala. To je njihov veliki kvalitet", podvukao je Đorđević.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bosanac

18.09.2015 15:18

E sad treba odratiti Litvance pametno pa super finale .Srbija sretno.

ODGOVORITE