ЕП видео-најава, Француска - Шпанија: Више од ривалства!

Како су учесници првог полуфинала Еуробаскета протеклих година подигли свој ривалитет на виши и напетији ниво.

Кошарка 17.09.2015 | 17:40
ЕП видео-најава, Француска - Шпанија: Више од ривалства!

"А маћакар!", у преводу "Сломити!" или "Сломите их!", грмела је прошлог септембра порука шпанској репрезентацији са насловне стране "Марке", пре утакмице против Француске.

"Наше ривалство са Шпанцима је слично вашем са Хрватском. Највеће", објашњавао је Француз Жофри Ловерњ српским новинарима у уторак, после пласмана "триколора" међу најбоља четири у Европи.

И заиста - чини се да су и једни и други чекали баш овакво полуфинале, које ће бити много више од борбе за пласман: Француска - Шпанија, четвртак у 21.00.

Ове две репрезентације одиграле су 27 међусобних дуела. Скор је 20:7 за Шпанију, а први пут срели су се на такмичењима давне 1960.

Међутим, када се заоштрило?

На неки начин, све је почело на Еуробаскету 2009, када су Французи и Грци у последњем колу друге фазе међусобно одређивали ко ће ићи на Шпанце у четвртфиналу. Нандо Де Коло погодио је уз звук сирене за победу, али се нико на клупи "триколора" није радовао. Штавише.

Два дана касније, "фурија" није имала милости. Шамар је јако заболео Паркера, Дијаа, Туријафа и другове- 86:66.

Следеће године, Француска и Шпанија играле су већ у првом колу Мундобаскета. Победили су "триколори", наневши ривалу први пораз у међусобним дуелима од 2005. и Еуробаскета у Србији. Није много заболело "фурију", која је потом двоцифреном разликом побеђивала и у обе утакмице на Еуробаскету у Пољској.

А, онда се догодио један од најупечатљивијих момената овог ривалства - четвртфинале олимпијског турнира у Лондону.

Никола Батум бацио је Фернандеза у рекламе. Рони Туријаф сам је изашао из игре после ударања истог Шпанца. Батум је потом песницом ударио и Навара, па покушао да се сукоби са практично целом противничком екипом. Наравно, нису само они били криви за инцидентан крај.

Шпанија је победила 66:59. Жеља Француза за осветом нагло је порасла.

Прштало је и у Словенији, у полуфиналу Еуробаскета 2013, када су "триколори" коначно елиминисали великог противника и прекинули шпанску доминацију, на радост већине навијача у Стожицама. И у том мечу било је жестоко у финишу, па је Клавер у последњем минуту, после промашене тројке за вођство, јурио Паркера и фаулом га бацио практично на клупу.

Тада су Французи обрнули ток историје. Од те вечери, они су постали тим који побеђује у важним дуелима.

И прошле године два пута су се састајали. У групној фази Мундобаскета Шпанци су почистили "петлове" (88:64) и наговестили далеки домет на домаћем терену. А, онда им се догодило четвртфинале и пораз који ће дуго памтити.

"Марка" је тражила слом Француске, а догодио се слом Шпаније. Мук у Мадриду док је на семафору писало 52:65 био је слика агоније кроз коју је домаћин пролазио. Егзекутори су били Дијао, Ертел, Желабал и Батум, а наравно да је и у том мечу било и те како тензије.

"Наше утакмице постале су прави класици, у било ком такмичењу. Било је јако тешко играти против њих 2013. Сада се поново сусрећу два велика тима и биће то огромна утакмица. Шпанија је шампион и никад не одустаје. Биће спектакл, наравно", рекао је Тони Паркер у среду, на конференцији пред полуфинале.

Да ли ће Шпанија узвратити ударац и пред 27.000 гледалаца скинути прваку круну? Да ли ће Французи оставити Шпанце без финала и на трећем узастопном великом такмичењу?

Одговор ћемо сазнати вечерас од 21 час.

Коментари / 0

Оставите коментар