EP video-najava, Francuska - Španija: Više od rivalstva!

Kako su učesnici prvog polufinala Eurobasketa proteklih godina podigli svoj rivalitet na viši i napetiji nivo.

Košarka 17.09.2015 | 17:40
EP video-najava, Francuska - Španija: Više od rivalstva!

"A maćakar!", u prevodu "Slomiti!" ili "Slomite ih!", grmela je prošlog septembra poruka španskoj reprezentaciji sa naslovne strane "Marke", pre utakmice protiv Francuske.

"Naše rivalstvo sa Špancima je slično vašem sa Hrvatskom. Najveće", objašnjavao je Francuz Žofri Lovernj srpskim novinarima u utorak, posle plasmana "trikolora" među najbolja četiri u Evropi.

I zaista - čini se da su i jedni i drugi čekali baš ovakvo polufinale, koje će biti mnogo više od borbe za plasman: Francuska - Španija, četvrtak u 21.00.

Ove dve reprezentacije odigrale su 27 međusobnih duela. Skor je 20:7 za Španiju, a prvi put sreli su se na takmičenjima davne 1960.

Međutim, kada se zaoštrilo?

Na neki način, sve je počelo na Eurobasketu 2009, kada su Francuzi i Grci u poslednjem kolu druge faze međusobno određivali ko će ići na Špance u četvrtfinalu. Nando De Kolo pogodio je uz zvuk sirene za pobedu, ali se niko na klupi "trikolora" nije radovao. Štaviše.

Dva dana kasnije, "furija" nije imala milosti. Šamar je jako zaboleo Parkera, Dijaa, Turijafa i drugove- 86:66.

Sledeće godine, Francuska i Španija igrale su već u prvom kolu Mundobasketa. Pobedili su "trikolori", nanevši rivalu prvi poraz u međusobnim duelima od 2005. i Eurobasketa u Srbiji. Nije mnogo zabolelo "furiju", koja je potom dvocifrenom razlikom pobeđivala i u obe utakmice na Eurobasketu u Poljskoj.

A, onda se dogodio jedan od najupečatljivijih momenata ovog rivalstva - četvrtfinale olimpijskog turnira u Londonu.

Nikola Batum bacio je Fernandeza u reklame. Roni Turijaf sam je izašao iz igre posle udaranja istog Španca. Batum je potom pesnicom udario i Navara, pa pokušao da se sukobi sa praktično celom protivničkom ekipom. Naravno, nisu samo oni bili krivi za incidentan kraj.

Španija je pobedila 66:59. Želja Francuza za osvetom naglo je porasla.

Prštalo je i u Sloveniji, u polufinalu Eurobasketa 2013, kada su "trikolori" konačno eliminisali velikog protivnika i prekinuli špansku dominaciju, na radost većine navijača u Stožicama. I u tom meču bilo je žestoko u finišu, pa je Klaver u poslednjem minutu, posle promašene trojke za vođstvo, jurio Parkera i faulom ga bacio praktično na klupu.

Tada su Francuzi obrnuli tok istorije. Od te večeri, oni su postali tim koji pobeđuje u važnim duelima.

I prošle godine dva puta su se sastajali. U grupnoj fazi Mundobasketa Španci su počistili "petlove" (88:64) i nagovestili daleki domet na domaćem terenu. A, onda im se dogodilo četvrtfinale i poraz koji će dugo pamtiti.

"Marka" je tražila slom Francuske, a dogodio se slom Španije. Muk u Madridu dok je na semaforu pisalo 52:65 bio je slika agonije kroz koju je domaćin prolazio. Egzekutori su bili Dijao, Ertel, Želabal i Batum, a naravno da je i u tom meču bilo i te kako tenzije.

"Naše utakmice postale su pravi klasici, u bilo kom takmičenju. Bilo je jako teško igrati protiv njih 2013. Sada se ponovo susreću dva velika tima i biće to ogromna utakmica. Španija je šampion i nikad ne odustaje. Biće spektakl, naravno", rekao je Toni Parker u sredu, na konferenciji pred polufinale.

Da li će Španija uzvratiti udarac i pred 27.000 gledalaca skinuti prvaku krunu? Da li će Francuzi ostaviti Špance bez finala i na trećem uzastopnom velikom takmičenju?

Odgovor ćemo saznati večeras od 21 čas.

Komentari / 0

Ostavite komentar