Београд добио прве бициклистичке траке

Београд је ове недеље добио своје прве коловозне бициклистичке траке какве већ деценијама постоје у другим градовима Европе, а последњих година се уводе и у Србији.

Занимљивости 17.09.2015 | 08:08
Београд добио прве бициклистичке траке

Бициклистичке траке ширине једног метра, уз десну ивицу коловоза су, уз одговарајуће саобраћајне знаке, исцртане у Булевару ослобођења, од Аутокоманде ка насељу Бањица, с преспективом да стигну и до Авале.

"Означавање бициклистичких трака у Булевару ослобођења први је конкретан потез градске управе у вези с промоцијом бицикла као превозног средства", истиче данас сајт Беоциклизација, који поздравља тај потез.

Та мала инвестиција којом Булевар ослобођења добија бициклистичке траке дужине три километра, уз прерасподелу простора на коловозу, подстиче грађане на превоз бициклима, уз потенцијално смањење броја аутомобила, док се тиме што је саобраћај пре свега тешких моторних возила, одмакнут ка средини коловоза, смањује оштећивање конструкције сливника, те ће и потреба за поправкама бити мања.

Обележавањем бициклистичких трака, истиче Беоциклизација, подстиче се већа видљивост бициклиста, и мења се и однос возача моторних возила према њима. За само прва два дана, откако је означена бициклистичка трака, показало се да возачи аутомобила радије уступају предност бициклистима и дуж улице, и у раскрсницама.

"Тиме се показује колико добра инфраструктура брзо утиче на то да у саобраћају настане партнерски однос једнакости и међусобног уважавања", пише у саопштењу.

У градовима где бициклисти у највећој мери деле саобраћајне површине с моторним возилима, сви су свеснији присуства једни других, а бициклисти безбеднији јер ознаке на коловозу непрестано указују на њихово присуство.

"Грађанима Београда који су свакодневно на бициклима, сада је јасно да неко мисли на њих и да уважава њихове потребе у саобраћају, што може утицати и на пораст броја људи који користе бицикл и на постепено достизање европског идеала од 30 одсто удела бициклиста у укупном саобраћају", пише у саопштењу Беоциклизације (www.бцк.рс).

Бициклистичке траке у Булевару ослобођења су најављени допринос градске управе Европској недељи мобилности која се у више од 1.500 европских градова, те и у Београду и још неколико градова Србије, одржава од 16. до 22. септембра.

Слоган овогодишње манифестације је "Изабери, промени, комбинуј", а односи се на коришћење најефикасније комбинације врста личног и јавног превоза у граду, уз уважавање еколошких и финансијских квалитета одрживих видова превоза, да би јавни простори градова постали пријатнији и употребљивији за све, преноси Беоциклизација.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар