Beograd dobio prve biciklističke trake

Beograd je ove nedelje dobio svoje prve kolovozne biciklističke trake kakve već decenijama postoje u drugim gradovima Evrope, a poslednjih godina se uvode i u Srbiji.

Zanimljivosti 17.09.2015 | 08:08
Beograd dobio prve biciklističke trake

Biciklističke trake širine jednog metra, uz desnu ivicu kolovoza su, uz odgovarajuće saobraćajne znake, iscrtane u Bulevaru oslobođenja, od Autokomande ka naselju Banjica, s prespektivom da stignu i do Avale.

"Označavanje biciklističkih traka u Bulevaru oslobođenja prvi je konkretan potez gradske uprave u vezi s promocijom bicikla kao prevoznog sredstva", ističe danas sajt Beociklizacija, koji pozdravlja taj potez.

Ta mala investicija kojom Bulevar oslobođenja dobija biciklističke trake dužine tri kilometra, uz preraspodelu prostora na kolovozu, podstiče građane na prevoz biciklima, uz potencijalno smanjenje broja automobila, dok se time što je saobraćaj pre svega teških motornih vozila, odmaknut ka sredini kolovoza, smanjuje oštećivanje konstrukcije slivnika, te će i potreba za popravkama biti manja.

Obeležavanjem biciklističkih traka, ističe Beociklizacija, podstiče se veća vidljivost biciklista, i menja se i odnos vozača motornih vozila prema njima. Za samo prva dva dana, otkako je označena biciklistička traka, pokazalo se da vozači automobila radije ustupaju prednost biciklistima i duž ulice, i u raskrsnicama.

"Time se pokazuje koliko dobra infrastruktura brzo utiče na to da u saobraćaju nastane partnerski odnos jednakosti i međusobnog uvažavanja", piše u saopštenju.

U gradovima gde biciklisti u najvećoj meri dele saobraćajne površine s motornim vozilima, svi su svesniji prisustva jedni drugih, a biciklisti bezbedniji jer oznake na kolovozu neprestano ukazuju na njihovo prisustvo.

"Građanima Beograda koji su svakodnevno na biciklima, sada je jasno da neko misli na njih i da uvažava njihove potrebe u saobraćaju, što može uticati i na porast broja ljudi koji koriste bicikl i na postepeno dostizanje evropskog ideala od 30 odsto udela biciklista u ukupnom saobraćaju", piše u saopštenju Beociklizacije (www.bck.rs).

Biciklističke trake u Bulevaru oslobođenja su najavljeni doprinos gradske uprave Evropskoj nedelji mobilnosti koja se u više od 1.500 evropskih gradova, te i u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, održava od 16. do 22. septembra.

Slogan ovogodišnje manifestacije je "Izaberi, promeni, kombinuj", a odnosi se na korišćenje najefikasnije kombinacije vrsta ličnog i javnog prevoza u gradu, uz uvažavanje ekoloških i finansijskih kvaliteta održivih vidova prevoza, da bi javni prostori gradova postali prijatniji i upotrebljiviji za sve, prenosi Beociklizacija.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar