РТС: "Мађарска треба да казни нападаче "

Радио-телевизија Србије затражила је од мађарске владе да казни полицајце који су претукли њену екипу на граничном прелазу Хоргош.

Србија 17.09.2015 | 08:20
РТС: "Мађарска треба да казни нападаче "

РТС је у саопштењу оштро осудио напад мађарске полиције на своју екипу ТВ екипу - новинарку Јовану Ђуровић, сниматеља Владана Хаџи Мијаиловића и тонског сниматеља Мирослава Ђурашиновића.

РТС-а наводи да се посебна снага Јавног медијског сервиса Србије показала протеклих дана у објективним извештајима, укључењима и уживо емитованим Дневником у 23 сата, са граничних прелаза према Мађарској.

"Верујемо да ће светска јавност реаговати на овако бруталан напад на оне који сликом и речју преносе истину", сматра РТС.

РТС је најавио да ће протест послати и нашем амбасадору у Будимпешти и о инциденту обавестити цео дипломатски кор у Београду, као и ЕБУ.

Констатује се да чланови новинарске екипе срећом, нису тешко повређени, али да ситуација у којој су се нашли није била ни наивна ни пријатна, јер су ударци пендрецима били врло болни и са последицама.

"Пожртвованост оних који се налазе иза камере ових дана на терену била је изузетна. Објективно извештавање са лица места једини је циљ наше куће од како је избегличка криза почела", истиче РТС.

Осим тога, Министар спољних послова Ивица Дачић затражио је од Мађарске да утврди одговорност за напад на телевизијску екипу Радио-телевизије Србије.

"Мађарској је вечерас упућен протест због напада на новинаре РТС-а од стране мађарске полиције, са захтевом да се утврди одговорност и да се овакви инциденти више не понављају. Мађарска и Србија имају пријатељске односе и треба учинити све да се они и у овим кризним ситуацијама сачувају", наводи се у изјави министра Дачића.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вук

17.09.2015 08:18

Не брините ниста,Вуцко је рекао да Србија неце дозволити да јој неко туце новинаре! То је рекао и слагао,као и милион пута до сад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАСОН

17.09.2015 08:56

Не треба, већ мора(ла би).

ОДГОВОРИТЕ