RTS: "Mađarska treba da kazni napadače "

Radio-televizija Srbije zatražila je od mađarske vlade da kazni policajce koji su pretukli njenu ekipu na graničnom prelazu Horgoš.

Srbija 17.09.2015 | 08:20
RTS: "Mađarska treba da kazni napadače "

RTS je u saopštenju oštro osudio napad mađarske policije na svoju ekipu TV ekipu - novinarku Jovanu Đurović, snimatelja Vladana Hadži Mijailovića i tonskog snimatelja Miroslava Đurašinovića.

RTS-a navodi da se posebna snaga Javnog medijskog servisa Srbije pokazala proteklih dana u objektivnim izveštajima, uključenjima i uživo emitovanim Dnevnikom u 23 sata, sa graničnih prelaza prema Mađarskoj.

"Verujemo da će svetska javnost reagovati na ovako brutalan napad na one koji slikom i rečju prenose istinu", smatra RTS.

RTS je najavio da će protest poslati i našem ambasadoru u Budimpešti i o incidentu obavestiti ceo diplomatski kor u Beogradu, kao i EBU.

Konstatuje se da članovi novinarske ekipe srećom, nisu teško povređeni, ali da situacija u kojoj su se našli nije bila ni naivna ni prijatna, jer su udarci pendrecima bili vrlo bolni i sa posledicama.

"Požrtvovanost onih koji se nalaze iza kamere ovih dana na terenu bila je izuzetna. Objektivno izveštavanje sa lica mesta jedini je cilj naše kuće od kako je izbeglička kriza počela", ističe RTS.

Osim toga, Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zatražio je od Mađarske da utvrdi odgovornost za napad na televizijsku ekipu Radio-televizije Srbije.

"Mađarskoj je večeras upućen protest zbog napada na novinare RTS-a od strane mađarske policije, sa zahtevom da se utvrdi odgovornost i da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju. Mađarska i Srbija imaju prijateljske odnose i treba učiniti sve da se oni i u ovim kriznim situacijama sačuvaju", navodi se u izjavi ministra Dačića.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vuk

17.09.2015 08:18

Ne brinite nista,Vucko je rekao da Srbija nece dozvoliti da joj neko tuce novinare! To je rekao i slagao,kao i milion puta do sad!

ODGOVORITE
Name

МАСОН

17.09.2015 08:56

Не треба, већ мора(ла би).

ODGOVORITE