ЕП: Србија - Чешка 89:75, реакције...

Селектор Србије Александар Ђорђевић рекао је да је његова екипа против Чешке добила најважнију утакмицу на Евробаскету. "Ко може да чува Теа? Некад само полиција!" Селектор Чешке Ронен Гинзбург шаљиво је одговорио на питање о капитену и плејмејкеру Србије. Саторански "скинуо капу". Зоран Ерцег је одиграо најбољу партију у репрезентативном дресу и са 20 поена предводио Србију у четвртфиналној победи над Чешком. 

 

Кошарка 16.09.2015 | 21:45
ЕП: Србија - Чешка 89:75, реакције...

Србија је победила Чешку са 89:75 и пласирала се у полуфинале где чека победника дуела Литванија – Италија.

Ђорђевић је посебно истакао Милоша Теодосића рекавши да је он јединствен играч.

„Он је невероватан играч. Толико уживам гледајуци га на тренингу и видјам оно стоникада у зивоту нисам видео. Његова визија игре је невероватна. Он је посебан. Јединствен“, рекао је Ђорђевић.

Србија се налази на корак од директног пласмана на Олимпијске игре што је и био главни циљ пред почетак турнира.

„Ми смо заједно зацртали циљ испред нас, идемо корак по корак ка њему. Ово је био јако тежак корак, најтежи. Најважнија утакмица на првенству је четвртфинале. Осетило се нестрпљење, нервоза, некако као да бисмо да прескочимо препреке и играмо већ полуфинале. Ова утакмица је била одиграна на високом менталном нивоу. Имали смо проблем са Шилбом прво полувреме. Дозволили смо му да уђе утакмицу, онда је ушао Марко Симоновић и завезао га. Није дао више ниједан поен. То је Симке. Може да не игра целу утакмицу и да у следећој утакмици уради ово што је данас урадио. Ерцег је био сјајан, Бели је опет био на свом нивоу. Тео је непоновљив, његова визија је невероватно. Имамо добру тимску снагу, дугу клупу и свих 12 добро спремних играча. Потрудићемо се да неке своје грешке исправимо.“

Новинаре је занимало са коликим се притиском сусрећу наши играчи.

„Казе Стефан "имамо много да изгубимо". И онда схватим одакле то нестрпљење. Тај део може да се среди, ако дође континуитет добрих резултата репрезентације. Онда ће доћи још већа снага и сигурност.“

На конференцији за новинаре репрезентације Чешке, највише се говорило о Милошу Теодосићу и његовој игри у тек окончаном четвртфиналном мечу (12п, 14ас).

Томас Саторански, лидер Чешке, пробао је да га сачува.

"На првом месту, веома је паметан играч. Можемо да га зауставимо у неким акцијама, али имао је 14 асистенција у 28 минута. Способан је да нађе играче додавањима без погледа. Један од најбољих плејмејкера у Европи последњих година", рекао је "плеј" Барселоне, који је и сам одиграо сјајну утакмицу.

Селектор Чешке Ронен Гинзбург био је краћи, али сликовитији у изразу.

"Некад вам је за њега потребна помоћ полиције. Као што је Томас рекао, одличан је играч, имао је 14 асистенција. Неке су резултат наших грешака, али... Он је сјајан играч, шта ту да се каже", додао је израелски стручњак.

Чесима остаје да се до краја Еуробаскета изборе макар за седмо место и пласман у додатне квалификације за Олимпијске игре, што су по свему приказаном у претходних десетак дана и заслужили.

"Шта мене питате, ено вам га Зоран дао је 20 поена", у свом стилу говорио је Радуљица после пласмана у полуфинале Еуробаскета.

Још једна препрека ка коначном циљу је прескочена. Србија се вратила у полуфинале Еуробаскета после шест година и осигурала своје место у квалификацијама за Олимпијске игре 2016.

"Орлови" су и у среду оправдали улогу фаворита и савладали Чешку, за пласман међу најбоља четири.

"Још једно полуфинале. Није утакмица добијена на најсјајнији начин, али је најважније да је добијена. Затварали су неке опције које смо користили у претходним утакмицама, па смо морали да у наставку радимо нешто друго да бисмо добило", рекао је после утакмице Мирослав Радуљица.

Први центар Србије завршио је утакмицу са 16 поена и пет кокова. Био је други најбољи стрелац, иза Зорана Ерцега, који је убацио округло 20.

"Ерцег је одиграо фантастично, морам да кажем да нас је он држао својим шутевима, нису могли да га бране. Најбитније је да смо добили", рекао је Радуљица и дадао:

"Шта мене питате, ено вам га Зоран, дао је 20 поена", рекао је осмехом.

По доласку у Берлин, Радуљица се пожалио на услове у хали. И данас је поновио да му није пријатно.

"Рекао сам прошли пут да дува на овом стадиону. Рекао сам и прошли пут да дува на клупи по врату, смрзосмо се. Нешто јесте чудно".

Кога би волео у полуфиналу?

"Нема шта да размишљам о томе. Нама је свеједно, ми ћемо играти нашу одбрану, наш напад и нашу игру. Нема ту шта да се прича", додао је центар.

"Чешка се показала као јако незгодан противник, лако је избацила Хрватску. Ушли смо нервозно у прво полувреме, у наставку смо искористили нашу енергију и веру. Ово је само још један степеник ка циљу, окрећемо се полуфиналу, Италији или Литванији. Због Веселија сам вероватно више ја играо на позицији пет. Драго ми је што сам помогао тиму. Срећан сам што сам у полуфиналу, не треба да станемо, већ свим снагама идемо даље", поручио је Ерцег.

Кључним тројкама и погоцима из рекета уз маестра Теодосића (12 поена, 14 асистенција) и Радуљицу (16п, 5ск) лансирао је "орлове" у полуфинале Еуробаскета.

Један од лидера кошаркашке репрезентације Србије, Немања Бјелица, похвалио је саиграча Зорана Ерцега за допринос победи против Чешке са 89:75 у четвртфиналу Еуробаскета.

"Можемо да одахнемо, ушли смо у полуфинале али немамо тај осећај. Лош је амбијент у хали, но најбитније је да смо успели да победимо и имамо шансу да се боримо да директно одемо у Рио. Имамо довољно играча, сада је то био Ерцег, надам се да ћемо наставити са победама", рекао је Бјелица.

Србија ће у полуфиналу играти против Италије или Литваније, а ове две селекције састаће се у среду од 21.00. Победа у полуфиналу гарантује одлазак на Олимпијске игре, за сада су обезбеђене квалификације.

 

Коментари / 0

Оставите коментар