EP: Srbija - Češka 89:75, reakcije...

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je njegova ekipa protiv Češke dobila najvažniju utakmicu na Evrobasketu. "Ko može da čuva Tea? Nekad samo policija!" Selektor Češke Ronen Ginzburg šaljivo je odgovorio na pitanje o kapitenu i plejmejkeru Srbije. Satoranski "skinuo kapu". Zoran Erceg je odigrao najbolju partiju u reprezentativnom dresu i sa 20 poena predvodio Srbiju u četvrtfinalnoj pobedi nad Češkom. 

 

Košarka 16.09.2015 | 21:45
EP: Srbija - Češka 89:75, reakcije...

Srbija je pobedila Češku sa 89:75 i plasirala se u polufinale gde čeka pobednika duela Litvanija – Italija.

Đorđević je posebno istakao Miloša Teodosića rekavši da je on jedinstven igrač.

„On je neverovatan igrač. Toliko uživam gledajuci ga na treningu i vidjam ono stonikada u zivotu nisam video. Njegova vizija igre je neverovatna. On je poseban. Jedinstven“, rekao je Đorđević.

Srbija se nalazi na korak od direktnog plasmana na Olimpijske igre što je i bio glavni cilj pred početak turnira.

„Mi smo zajedno zacrtali cilj ispred nas, idemo korak po korak ka njemu. Ovo je bio jako težak korak, najteži. Najvažnija utakmica na prvenstvu je četvrtfinale. Osetilo se nestrpljenje, nervoza, nekako kao da bismo da preskočimo prepreke i igramo već polufinale. Ova utakmica je bila odigrana na visokom mentalnom nivou. Imali smo problem sa Šilbom prvo poluvreme. Dozvolili smo mu da uđe utakmicu, onda je ušao Marko Simonović i zavezao ga. Nije dao više nijedan poen. To je Simke. Može da ne igra celu utakmicu i da u sledećoj utakmici uradi ovo što je danas uradio. Erceg je bio sjajan, Beli je opet bio na svom nivou. Teo je neponovljiv, njegova vizija je neverovatno. Imamo dobru timsku snagu, dugu klupu i svih 12 dobro spremnih igrača. Potrudićemo se da neke svoje greške ispravimo.“

Novinare je zanimalo sa kolikim se pritiskom susreću naši igrači.

„Kaze Stefan "imamo mnogo da izgubimo". I onda shvatim odakle to nestrpljenje. Taj deo može da se sredi, ako dođe kontinuitet dobrih rezultata reprezentacije. Onda će doći još veća snaga i sigurnost.“

Na konferenciji za novinare reprezentacije Češke, najviše se govorilo o Milošu Teodosiću i njegovoj igri u tek okončanom četvrtfinalnom meču (12p, 14as).

Tomas Satoranski, lider Češke, probao je da ga sačuva.

"Na prvom mestu, veoma je pametan igrač. Možemo da ga zaustavimo u nekim akcijama, ali imao je 14 asistencija u 28 minuta. Sposoban je da nađe igrače dodavanjima bez pogleda. Jedan od najboljih plejmejkera u Evropi poslednjih godina", rekao je "plej" Barselone, koji je i sam odigrao sjajnu utakmicu.

Selektor Češke Ronen Ginzburg bio je kraći, ali slikovitiji u izrazu.

"Nekad vam je za njega potrebna pomoć policije. Kao što je Tomas rekao, odličan je igrač, imao je 14 asistencija. Neke su rezultat naših grešaka, ali... On je sjajan igrač, šta tu da se kaže", dodao je izraelski stručnjak.

Česima ostaje da se do kraja Eurobasketa izbore makar za sedmo mesto i plasman u dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre, što su po svemu prikazanom u prethodnih desetak dana i zaslužili.

"Šta mene pitate, eno vam ga Zoran dao je 20 poena", u svom stilu govorio je Raduljica posle plasmana u polufinale Eurobasketa.

Još jedna prepreka ka konačnom cilju je preskočena. Srbija se vratila u polufinale Eurobasketa posle šest godina i osigurala svoje mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2016.

"Orlovi" su i u sredu opravdali ulogu favorita i savladali Češku, za plasman među najbolja četiri.

"Još jedno polufinale. Nije utakmica dobijena na najsjajniji način, ali je najvažnije da je dobijena. Zatvarali su neke opcije koje smo koristili u prethodnim utakmicama, pa smo morali da u nastavku radimo nešto drugo da bismo dobilo", rekao je posle utakmice Miroslav Raduljica.

Prvi centar Srbije završio je utakmicu sa 16 poena i pet kokova. Bio je drugi najbolji strelac, iza Zorana Ercega, koji je ubacio okruglo 20.

"Erceg je odigrao fantastično, moram da kažem da nas je on držao svojim šutevima, nisu mogli da ga brane. Najbitnije je da smo dobili", rekao je Raduljica i dadao:

"Šta mene pitate, eno vam ga Zoran, dao je 20 poena", rekao je osmehom.

Po dolasku u Berlin, Raduljica se požalio na uslove u hali. I danas je ponovio da mu nije prijatno.

"Rekao sam prošli put da duva na ovom stadionu. Rekao sam i prošli put da duva na klupi po vratu, smrzosmo se. Nešto jeste čudno".

Koga bi voleo u polufinalu?

"Nema šta da razmišljam o tome. Nama je svejedno, mi ćemo igrati našu odbranu, naš napad i našu igru. Nema tu šta da se priča", dodao je centar.

"Češka se pokazala kao jako nezgodan protivnik, lako je izbacila Hrvatsku. Ušli smo nervozno u prvo poluvreme, u nastavku smo iskoristili našu energiju i veru. Ovo je samo još jedan stepenik ka cilju, okrećemo se polufinalu, Italiji ili Litvaniji. Zbog Veselija sam verovatno više ja igrao na poziciji pet. Drago mi je što sam pomogao timu. Srećan sam što sam u polufinalu, ne treba da stanemo, već svim snagama idemo dalje", poručio je Erceg.

Ključnim trojkama i pogocima iz reketa uz maestra Teodosića (12 poena, 14 asistencija) i Raduljicu (16p, 5sk) lansirao je "orlove" u polufinale Eurobasketa.

Jedan od lidera košarkaške reprezentacije Srbije, Nemanja Bjelica, pohvalio je saigrača Zorana Ercega za doprinos pobedi protiv Češke sa 89:75 u četvrtfinalu Eurobasketa.

"Možemo da odahnemo, ušli smo u polufinale ali nemamo taj osećaj. Loš je ambijent u hali, no najbitnije je da smo uspeli da pobedimo i imamo šansu da se borimo da direktno odemo u Rio. Imamo dovoljno igrača, sada je to bio Erceg, nadam se da ćemo nastaviti sa pobedama", rekao je Bjelica.

Srbija će u polufinalu igrati protiv Italije ili Litvanije, a ove dve selekcije sastaće se u sredu od 21.00. Pobeda u polufinalu garantuje odlazak na Olimpijske igre, za sada su obezbeđene kvalifikacije.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar