ЕП, најава: Дуго су Шпанци газили по Французима и Паркеру!

Огроман је ривалитет. Уочи данашњег полуфинала, Шпанци највише зазиру од плејмејкера Спарса, али он би требало да зазире од њих!

Кошарка 17.09.2015 | 18:20
ЕП, најава: Дуго су Шпанци газили по Французима и Паркеру!

Финале пре финала. Тако Шпанци и Французи најављују окршај у полуфиналу Евробаскета. Планирали су да се сретну у борби за злато, али се појавила Србија која је покварила планове за велики спектакл. Тако ће две најуспешније репрезентације Европе у последњих десетак година битку за финале и пласман у Рио де Жаниро одиграти раније него што су замсилили.

Велики ривалитет влада између Шпанаца и Француза. Претходних година готово да није било јаког такмичења на којем се нису срели. Чак осам пута су једни против других играли на великим турнирима у претходних шест година.

И углавном су Шпанци делили лекције Французима. Побеђивали су их где су стигли и набили им комплекс. Тек пре две године у Словенији су Французи успели да разбију баријеру и победе Шпанију у битном мечу. Истина, победили су их и на Мундобаскету у Турској 2010. године, али то је био мање важан меч у групи.

Французи су били у серији болних пораза од Шпанаца. У четвртфиналу Евробаскета 2009 (66:86), па тежак пораз у групи на Евробаскету 2011. године (69:96), а потом и у финалу (85:98). Шпанци су славили и у четвртфиналу Олимпијских Игара у Лондону (59:66).

Коначно у финалу Евробаскета у Словенији 2013. проклетство је скинуто. И то после преокрета у другом полувремену, а потом и продужетака.

“Тог дана ме је екипа наљутила. Одржао сам говор на полувремену и палило је. Изашла је потпуно друга екипа на терен у другом полувремену. Одиргали смо најбоље полувреме у каријерама”, присетио се Тони Паркер меча у Словенији.

Већ следеће године је уследио нови велики тријумф Француза. Лане на Мундобаскету. На домаћем терену Шпанаца у четвртфиналу.

Паркер тада није играо против Шпаније јер није учествовцао на турниру. Али током каријере је одиграо 13 званичних утакмица против Црвене фурије у којима је бечежио у просеку 20,8 поена. Међутим, често је трошио велики број лопти и био један од разлога бројних пораза Француза. Откако је 2011. дебитовао за Французе, само је два пута славио против Шпанаца.

Коментари / 0

Оставите коментар