EP, najava: Dugo su Španci gazili po Francuzima i Parkeru!

Ogroman je rivalitet. Uoči današnjeg polufinala, Španci najviše zaziru od plejmejkera Sparsa, ali on bi trebalo da zazire od njih!

Košarka 17.09.2015 | 18:20
EP, najava: Dugo su Španci gazili po Francuzima i Parkeru!

Finale pre finala. Tako Španci i Francuzi najavljuju okršaj u polufinalu Evrobasketa. Planirali su da se sretnu u borbi za zlato, ali se pojavila Srbija koja je pokvarila planove za veliki spektakl. Tako će dve najuspešnije reprezentacije Evrope u poslednjih desetak godina bitku za finale i plasman u Rio de Žaniro odigrati ranije nego što su zamsilili.

Veliki rivalitet vlada između Španaca i Francuza. Prethodnih godina gotovo da nije bilo jakog takmičenja na kojem se nisu sreli. Čak osam puta su jedni protiv drugih igrali na velikim turnirima u prethodnih šest godina.

I uglavnom su Španci delili lekcije Francuzima. Pobeđivali su ih gde su stigli i nabili im kompleks. Tek pre dve godine u Sloveniji su Francuzi uspeli da razbiju barijeru i pobede Španiju u bitnom meču. Istina, pobedili su ih i na Mundobasketu u Turskoj 2010. godine, ali to je bio manje važan meč u grupi.

Francuzi su bili u seriji bolnih poraza od Španaca. U četvrtfinalu Evrobasketa 2009 (66:86), pa težak poraz u grupi na Evrobasketu 2011. godine (69:96), a potom i u finalu (85:98). Španci su slavili i u četvrtfinalu Olimpijskih Igara u Londonu (59:66).

Konačno u finalu Evrobasketa u Sloveniji 2013. prokletstvo je skinuto. I to posle preokreta u drugom poluvremenu, a potom i produžetaka.

“Tog dana me je ekipa naljutila. Održao sam govor na poluvremenu i palilo je. Izašla je potpuno druga ekipa na teren u drugom poluvremenu. Odirgali smo najbolje poluvreme u karijerama”, prisetio se Toni Parker meča u Sloveniji.

Već sledeće godine je usledio novi veliki trijumf Francuza. Lane na Mundobasketu. Na domaćem terenu Španaca u četvrtfinalu.

Parker tada nije igrao protiv Španije jer nije učestvovcao na turniru. Ali tokom karijere je odigrao 13 zvaničnih utakmica protiv Crvene furije u kojima je bečežio u proseku 20,8 poena. Međutim, često je trošio veliki broj lopti i bio jedan od razloga brojnih poraza Francuza. Otkako je 2011. debitovao za Francuze, samo je dva puta slavio protiv Španaca.

Komentari / 0

Ostavite komentar