ЛШ: Посљедњи пут у Риму, Барса се провела као ''бос по трњу''!

Али од тада до данас све се променило...Каталонци и ове сезоне по општем мишљењу имају најквалитетнији тим на Старом континетну, чега су свесни и у Вечном граду, па би све осим пораза за Рому било практично равно сензацији.

Фудбал 16.09.2015 | 19:40
ЛШ: Посљедњи пут у Риму, Барса се провела као ''бос по трњу''!

Барселона је у Рим стигла као актуелни шампион Европе и апсолутни фаворит за освајање првих бодова у групној фази Лиге шампиона, али јој сасвим сигурно негде дубоко у меморији стоји сећање на претходни долазак у Вечни град. У питању је била сезона 2001/2002. када је тада шампионски тим Вучице, предвођен Франческом Тотијем, Габријелом Омаром Батистутом, Винченцом Монтелом, Емерсоном, Кафуом и Каделом, демолирао Каталонце на Олимпику са 3:0. Ипак, тадашњи тим Барсе, иако је имао асове у својим редовима као што су Луис Енрике, Ривалдо, Клајверт, Овермарс и Коку, није био ни приближно моћан као овај данашњи.

Тренер првака Европе Луис Енрике добро памти тај меч, одлично зна шта Рома значи за Рим и италијански фудбал, пошто је као тренер почетник водио Вучицу у сезони 2011/2012, али такође је и те како свестан да ће се за коначан исход у вечерашњем мечу питати искључиво његов тим.
„Вратио сам се у Рим са неколико година више на свом часовнику, али и са више искуства. Рим је град из којег носим само позитивне успомене. За мене ће ово бити посебан меч, али то није битно, најважније је да победом започнемо дакмичење у Лиги шампиона“, са пуно емоција о вечерашњем мечу говорио је статег Блаугране.

Рома је са снагом Барселоне могла да се упозна на недавном Трофеју Ђоан Гампер, где је прилично лагано поражена са 3:0. Ипак, вицешампион Италије је након тога довео неколико изузетно важних појачања у своје редове као што су Един Џеко, Мохамед Салах и Лукас Дињ.
„У том тренутку се још није знало шта ће се догодити. Очекујем Рому попут оне из утакмице са Јувентусом. Снажан тим који зна како да притисне ривала, како да игра са лоптом. У питању је екипа са играчима врхунског квалитета, који у сваком тренутку могу да створе опасну ситуацију пред противничким голом“, додао је Енрике.

Са друге стране у главном граду Италије не гаје неке претеране илузије да тако квалитетан тим могу да науче нечем новом из фудбалске игре, али им понос не дозвољава да у ову утакмицу изађу са белом заставом.

„Барселона је актуелни шампион Европе. Ако нису најбољи на свету, онда су сигурно међу најбољима. Ми у овај меч улазимо са скромним амбицијама. Желимо да се пласирамо у осмину финала, а ово је први од укупно шест мечева у којима желимо да дођемо до бодова. Мораћемо да играмо као тим и у одбрани и у нападу. Морамо да дамо све од себе и радимо једни за друге, а у нападу да паметно користимо лопту“, рекао је тренер Роме Руди Гарсија.

Занимљиво је да је Барселона добила тек један од последњих шест мечева када је гостовала у Италији и то против Милана (3:2) у сезони 2011/2012. Овај меч би могао да има и посебан значај за легендарног капитена Роме Франческа Тотија, који је у дресу Вучице постигао 299 голова у свим такмичењима и ово би била идеална прилика за 300. погодак.

Под посебном пажњом у дресу Римљана биће и двојица бивших играча каталонског великана Сејду Кеита и Јаго Фалке. Кеита је од 2008. до 2012. године са великим успехом носио дрес Барсе, док је Фалке поникао у чувеној Ла Масији, али је успео да одигра само један меч за други тим Барселоне.

Суђење на овој утакмици поверено је одличном холандском арбитру Бјорну Кујперсу. Он је Роми последњи пут судио прошле године у утакмици са Манчестер Ситијем на Етихаду, док Барселони није делио правду још од сезоне 2012/2013, када је био делегиран на два меча Каталона и то у Глазгову када су поражени од Селтика са 2:1 и на Ноу Кампу против Пари Сен Жермена у четврфиналу када је био 1:1.

Коментари / 0

Оставите коментар