LŠ: Posljednji put u Rimu, Barsa se provela kao ''bos po trnju''!

Ali od tada do danas sve se promenilo...Katalonci i ove sezone po opštem mišljenju imaju najkvalitetniji tim na Starom kontinetnu, čega su svesni i u Večnom gradu, pa bi sve osim poraza za Romu bilo praktično ravno senzaciji.

Fudbal 16.09.2015 | 19:40
LŠ: Posljednji put u Rimu, Barsa se provela kao ''bos po trnju''!

Barselona je u Rim stigla kao aktuelni šampion Evrope i apsolutni favorit za osvajanje prvih bodova u grupnoj fazi Lige šampiona, ali joj sasvim sigurno negde duboko u memoriji stoji sećanje na prethodni dolazak u Večni grad. U pitanju je bila sezona 2001/2002. kada je tada šampionski tim Vučice, predvođen Frančeskom Totijem, Gabrijelom Omarom Batistutom, Vinčencom Montelom, Emersonom, Kafuom i Kadelom, demolirao Katalonce na Olimpiku sa 3:0. Ipak, tadašnji tim Barse, iako je imao asove u svojim redovima kao što su Luis Enrike, Rivaldo, Klajvert, Overmars i Koku, nije bio ni približno moćan kao ovaj današnji.

Trener prvaka Evrope Luis Enrike dobro pamti taj meč, odlično zna šta Roma znači za Rim i italijanski fudbal, pošto je kao trener početnik vodio Vučicu u sezoni 2011/2012, ali takođe je i te kako svestan da će se za konačan ishod u večerašnjem meču pitati isključivo njegov tim.
„Vratio sam se u Rim sa nekoliko godina više na svom časovniku, ali i sa više iskustva. Rim je grad iz kojeg nosim samo pozitivne uspomene. Za mene će ovo biti poseban meč, ali to nije bitno, najvažnije je da pobedom započnemo dakmičenje u Ligi šampiona“, sa puno emocija o večerašnjem meču govorio je stateg Blaugrane.

Roma je sa snagom Barselone mogla da se upozna na nedavnom Trofeju Đoan Gamper, gde je prilično lagano poražena sa 3:0. Ipak, vicešampion Italije je nakon toga doveo nekoliko izuzetno važnih pojačanja u svoje redove kao što su Edin Džeko, Mohamed Salah i Lukas Dinj.
„U tom trenutku se još nije znalo šta će se dogoditi. Očekujem Romu poput one iz utakmice sa Juventusom. Snažan tim koji zna kako da pritisne rivala, kako da igra sa loptom. U pitanju je ekipa sa igračima vrhunskog kvaliteta, koji u svakom trenutku mogu da stvore opasnu situaciju pred protivničkim golom“, dodao je Enrike.

Sa druge strane u glavnom gradu Italije ne gaje neke preterane iluzije da tako kvalitetan tim mogu da nauče nečem novom iz fudbalske igre, ali im ponos ne dozvoljava da u ovu utakmicu izađu sa belom zastavom.

„Barselona je aktuelni šampion Evrope. Ako nisu najbolji na svetu, onda su sigurno među najboljima. Mi u ovaj meč ulazimo sa skromnim ambicijama. Želimo da se plasiramo u osminu finala, a ovo je prvi od ukupno šest mečeva u kojima želimo da dođemo do bodova. Moraćemo da igramo kao tim i u odbrani i u napadu. Moramo da damo sve od sebe i radimo jedni za druge, a u napadu da pametno koristimo loptu“, rekao je trener Rome Rudi Garsija.

Zanimljivo je da je Barselona dobila tek jedan od poslednjih šest mečeva kada je gostovala u Italiji i to protiv Milana (3:2) u sezoni 2011/2012. Ovaj meč bi mogao da ima i poseban značaj za legendarnog kapitena Rome Frančeska Totija, koji je u dresu Vučice postigao 299 golova u svim takmičenjima i ovo bi bila idealna prilika za 300. pogodak.

Pod posebnom pažnjom u dresu Rimljana biće i dvojica bivših igrača katalonskog velikana Sejdu Keita i Jago Falke. Keita je od 2008. do 2012. godine sa velikim uspehom nosio dres Barse, dok je Falke ponikao u čuvenoj La Masiji, ali je uspeo da odigra samo jedan meč za drugi tim Barselone.

Suđenje na ovoj utakmici povereno je odličnom holandskom arbitru Bjornu Kujpersu. On je Romi poslednji put sudio prošle godine u utakmici sa Mančester Sitijem na Etihadu, dok Barseloni nije delio pravdu još od sezone 2012/2013, kada je bio delegiran na dva meča Katalona i to u Glazgovu kada su poraženi od Seltika sa 2:1 i na Nou Kampu protiv Pari Sen Žermena u četvrfinalu kada je bio 1:1.

Komentari / 0

Ostavite komentar