ЕП - најава: ''Орлови'' лете, Азури жељни реванша!

Кошаркаши Србије од 18.30 са Чешком играју меч четвртфинала Евробаскета, а од 21 сат на програму је судар Италије и Литваније.

Кошарка 16.09.2015 | 16:40
ЕП - најава: ''Орлови'' лете, Азури жељни реванша!

Победа доноси сигуран пласман барем у квалификације за Олимпијске игре, медаља долази надохват руке, док пораз значи крај снова о медаљи и борбу за пласман у квалификације за ОИ у утакмицама у којима ретко виђамо ентузијазам на паркету.

У уторак су већ одиграна два четвртфинална меча – Шпанија је била боља од Грчке, док је Француска савладала Летонију.

Србија – Чешка (18.30)

’Орлови’ су непоражени на Евробаскету, а при том наших играча нема у врху у већини статистичких категорија, што адекватно илуструје разноврсност и тимски дух.

Пун самопоуздања после одличне клупске сезоне и преласка у НБА, Бјелица је још храбрији и продорнији, а био је и супериоран у скоку у досадашњем току турнира. То ће Србији бити неопходно у дуелу са Чешком, која у рекету има Јана Веселог. Међутим, с обзиром на то да Весели није озбиљна претња у шуту, њега са успехом могу да чувају и Кузмић, па чак и нешто спорији Радуљица, јер слободно могу да се одаље корак ако се Весели извуче и заигра лицем ка кошу.

Томаш Саторански јесте универзалац у тиму Чешке, ради све – проиграва, поентира после продора, скаче. Ни њему шут није примарна карактеристика и није немогуће бранити га испод блока. За његово чување биће задужен Марковић, као и Милосављевић када уђе у игру, а можда мало и Недовић који игра добру одбрану на овом ЕП. У дуелу са Хрватском Саторански је ушао у низ грешака у финишу, концентрација му је пала због умора, а то ће сада бити посао наших – да му што више отежају посао и натерају га на изгубљене лопте којима јесте склон, нарочито када је лопта константно у његовим рукама као сада.

Чешка није шутерска екипа као Финска са којом је Србија играла у осмини финала, али има двојицу кошаркаша којима је то главна одлика. Блејка Шилба знамо из Црвене звезде, али знамо и то да не подноси добро нешто јачи контакт, па је то прилика Србији да га избаци из ритма. Други шутер јесте Давид Јелинек – сећате га се из Лаборал Куче, прошла сезоне играо је у Русији и Турској, а шут за три му је главна карактеристика. Уме да погоди и из дриблинга, а против Хрватске је имао свој дан.

Уз њега, у првом полувремену дуела са Хрватском екипу је погурао и леворуки, снажни Ауда, а у другом полувремену Бенда је помогао носиоцима игре. То значи да имају и способно помоћно особље, не треба заборавити ни Јирија Велша који доноси искуство и сталоженост.

Ипак, далеко од тога да су Чеси баук, осцилирали су и током турнира – изгубили су од Летоније, играли на једну лопту са Белгијом, а не треба сметнути с ума ни ужасну игру Хрвата у осмини финала.

Србија јесте фаворит и има оружја да то и потврди – Радуљица је у успону форме, Ерцег и Симоновић преломили су утакмицу са Финском, индивидуални квалитет Теодосића, Богдановића...

Обе екипе воле из јаке одбране да играју брзо у нападу, али чини се да би у директном окршају тај темпо Србији више одговарао – због већег фонда квалитетних играча, као и због тога што су Чеси у досадашњем току турнира умели да губе лопте због брзоплетости.

Историја: Први пут од независности, репрезентација Чешке догурала је до четвртфинала европског првенства, ранији најбољи пласман био им је 11. место давне 1999. године. Као Чехословачка имају 12 медаља са ЕП, последње је сребро из 1985. године. Србија је последњу медаљу на ЕП освојила 2009. године, у Пољској смо поражени у финалу од Шпаније после тријумфа над Словенијом у епској утакмици. Биће ово први судар Србије и Чешке као независних земаља на великим такмичењима, и то веома важан.

Податак од значаја: Састају се две екипе водеће по броју асистенција у досадашњем току Евробаскета – Србија 25,2, а Чешка 22,3. Такође, Србија је прва по броју датих поена (87,8), а Чешка је трећа по броју поена који дозвољава супарнику (66,8).

Најбољи стрелци: Немања Бјелица 14,8 и Мирослав Радуљица 14,2 – Јан Весели 16,8 и Томаш Саторански 13,2
Најбољи скакачи: Немања Бјелица 6,7 и Мирослав Радуљица 4,7 – Јан Весели 9,0 и Томаш Саторански 6,0
Најбољи асистенти: Милош Теодосић 7,3 и Богдан Богдановић 3,5 – Томаш Саторански 8,8 и Јири Велш 4,3

Италија – Литванија (21.00)

Пред почетак Евробаскета многи су проглашавали Италију фаворитом из сенке, али тако је било и пред нека претходна велика такмичења, па би Азури по правилу разочарали. “Увек иста прича“, попут Џонија Штулића помислили смо када су Италијани на старту одиграли врло бледо и изгубили од Турске.

Међутим, од тог тренутка Италија игра на врло високом нивоу – у нападу нема много израђених комбинација и доста тога почива на игри ’један на један’ и на шуту, али то функционише. Данило Галинари блиста, као да иза себе нема тешке повреде колена – са лакоћом погађа и преко руке, по правилу издржи и јаке контакте за ’два плус један’, а и у продору лицем ка кошу имао је прилично успеха.

Осим њега, лопта је најчешће у рукама Алесандра Ђентилеа – такође играч врло прецизног шута, али и изузетно снажан. И за њега се често прави изолација, уз Белинелија је додуше најбољи асистент тима, али ко је гледао мечеве Азура, видео је да његове асистенције долазе углавном из нехата, када је баш онемогућен продор ка кошу или из повратних лопти на линију за три поена.

Белинели је затрпао кош Шпаније са седам тројки, добро диригује темпом, зна када да убрза и када да успори и утисак је да је он ментални предводник овог тима, иако је лопта чешће у рукама Галинарија и Ђентилеа.

Андреа Барњани по свом ’добром’ обичају ретко улази у рекет и углавном се ослања на шут, а његов наступ под знаком питања је за четвртфинале. Никада није важио за силу у одбрани и за посебно чврстог играча, али за Италију је свакако боље да се он супротстави Валанчунасу него Марко Кузин или Николо Мели.

Индивидуално су Италијани бољи од Литваније, у то нема сумње, и ако их крене шут како их обично и крене, црно се пише екипи Јонаса Казлаускаса.

Ова генерација Литваније као да није литванска – необично их је гледати без браће Лавринович и Клеизе, као и без шута за три поена као главног оружја. Калниетис разиграва екипу, али му је шут криминалан на овом ЕП, баш као и Сејбутису.

Мачијулис је одиграо меч живота у дуелу са Грузијом, тешко да ће моћи да понови такву нападачку партију, али сада би његов примарни задатак требало да буде чување Ђентилеа. Јанкунас за сада игра врло мудро – много доприноси без велике потрошње лопти, али тешко да има иједну компаративну предност у односу на Галинарија.

За победу над Италијом, Литванији је потребан спреман и расположен Валанчунас, шут споља како би бар донекле парирали ривалу у том сегменту, као и утакмица на мали број пеона.

Највише ће зависити од тога у каквом ће стању Италијани изаћи на терен – против Израела су затегли и тимску одбрану, што им је био највећи минус у досадашњем току ЕП, и прегазили су их са 30 разлике.

Међутим, проблем са Италијом јесте што нема баш изграђеног система – када не може да се реши на индивидуални квалитет, тада долази до панике. Управо ту ће Литванци тражити своју шансу за изненађење.

Историја: Литванија је велики дужник Италије – на Евробаскету пре две године Литванци су у четвртфиналу славили 81:77, а Азури су после завршили на осмом месту и остали су без пласмана на Светски куп. Италија чека медаљу на ЕП још од бронзе 2003. године, док је Литваније тренутни вицешампион Старог континента.

Податак од значаја: Италија је са 86,0 друга најефикаснија екипа на ЕП, али и прима много поена (81,0). Са друге стране, Литванија је 11. по броју датих поена (74,2), али је четврта по броју дозвољених поена противнику (69,5). Јасно је која врста утакмица одговара којој екипи.

Најбољи стрелци: Данило Галинари 18,5 и Алесандро Ђентиле 17,8 – Јонас Валанчунас 15,4 и Јонас Мачијулис 14,7
Најбољи скакачи: Данило Галинари 6,8 и Алесандро Ђентиле 5,0 – Јонас Валанчунас 8,0 и Јонас Мачијулис 6,2
Најбољи асистенти: Марко Белинели и Алесандро Ђентиле по 3,8 – Мантас Калниетис 7,3, Рејналдас Сејбутис и Паулијус Јанкунас по 2,0

Коментари / 0

Оставите коментар