ЕП - анализа: Весели, Саторански, Шилб... Шта чека "Орлове"?!

Чеси, данашњи ривали репрезентације Србије у четвртфиналу оставили су значајан траг на овогодишњем Европском првенству, остваривши најбољи резултат у новијој историји своје земље. На нашем тиму је да их заустави.

Кошарка 16.09.2015 | 16:20
ЕП - анализа: Весели, Саторански, Шилб... Шта чека "Орлове"?!

Пре 30 година, репрезентација Чехословачке играла је у финалу Европског првенства, елиминисавши у четвртфиналу селекцију СФР Југославије 102:91. Дражен Петровић вукао је колико је могао, убацивши 25 поена, али су Камил Брабенец (32 п) и саиграчи ипак прошли и отишли све до меча за злато, у којем их је почистио СССР (120:89).

Неколико година касније, све три наведене државе су се распале, а Чеси су од 1993. кренули сами да пишу своју историју. До овог септембра се и нису баш имали много разлога да троше мастило.

Ово је било све од њих:

1999. ЕП у Француској - 11. место

2007. ЕП у Шпанији - 15.

2013. ЕП у Словенији - 14.

Међутим, овог лета ситуација је другачија.

Израелски тренер Ронен Гинзбург (52), који води чешког шампиона Нимбурк, договорио се са тамошњим савезом и потписао уговор који ће истећи у недељу, јер важи само до краја Еуробаскета. Под његовим вођством, Чеси су постали најпријатније изненађење турнира.

На челу са крилним центром Фенера Јаном Веселијем (16,8 поена и 9 скокова по мечу), који игра и "петицу", док плејмејкер Барселоне Томаш Саторански креира игру (8 асистенција у просеку), Гинзбургов тим постао је ове недеље најуспешнија репрезентација у историји самосталне Чешке.

Пролаз кроз групу Д, први пласман у четвртфинале, разбијање Хрвата у осмини финала.

"Можемо да поновимо игру против Хрватске, да опет изгледамо као машине", рекао је Весели новинарима из Београда на српском језику, наученом током одрастања у Партизану.

Групну фазу ЕП, Чеси су отворили победивши Естонију 80:57, уз Јанових 16 поена и велики допринос Блејка Шилба (14 п), бившег играча Звезде, који на Еуробаскету просечно убацује 11,8 по мечу и шутира за три 13/28.

Затим је пред њима у Риги рутински пала и Украјина (74:68), у утакмици у којој је Саторански наговестио шта све може да уради и зашто је један од најбољих евро-плејмејкера (многи би рекли и физички најјачи). Убацио је 15 поена (6/11 шут из игре), уз осам скокова и шест асистенција.

Потом су доживели и први пораз, изгубивши од Летоније 65:72, у утакмици у којој су стартери остали без помоћи клупе (само 9 поена). Саторански је убацио 22, Весели 17, Шилб 11, али они нису могли да "вуку" цео меч против Јаниса Блумса и домаће компаније.

Два дана касније, поново је Саторански преузео одговорност и у последњем минуту погађао за победу над Белгијом 66:64, којом су Чеси "оверили" пласман у другу рунду и пре сусрета са највећим фаворитом у групи - Литванијом. И ту је било неизвесно.

"Сати" је остварио чак 15 асистенција и 10 секунди пре краја продужетка изједначио на 81:81. Међутим, Јонас Валанчунас био је на другој страни на првом месту и погодио за победу, коју није могло да спречи ни 18 поена и осам скокова Блејка Шилба.

Потом су се преселили у Лил и на фудбалском стадиону нанели Хрватској један од најтежих пораза у више од 20 година самосталне историје. Учинили су да Перасовићев тим изгледа као скуп кадета (80:59), контролишући и игру и меч од почетка до краја. Саторански није био далеко од трипл-дабла (10 п, 11 ас, 5 ск и 3 укр).

Наши репрезентативци уживо су гледали како Чеси погађају 50 одсто шутева за два и 41 одсто за три (7/17). Свако ко је гледао ту утакмицу добро је видео шта све наредни ривал може и у нападу, у одбрани (11 ск), у својим брзим контрама и инсистирању на динамичној игри.

"Сигурно да су изненађење. Имају доста озбиљних, врло добрих играча, знамо доста оне који су играли Евролигу. Јан је играо у Партизану. Имају карактер, боре се до краја. Биће тешко. Јако су борбени, мало су атипични са Јаном који игра на 'петици'. Погледали смо мало и меч против Хрвата. Нема дилеме, сигурно ће бити добра утакмица", рекао је Драган Милосављевић о наредном ривалу.

Дакле, разлога за опрез има, не и за страх. Овај српски тим није се плашио ни снажнијих и бољих тимова од данашњег ривала, већ их је побеђивао. Тако је и постао вицешампион света и тако је заслужио да га протеклих десетак дана зову најдоминантнијиим на овогодишњем Еуробаскету.

Србија - Чешка, четвртфинале, 18.30 часова.

Коментари / 0

Оставите коментар