EP - analiza: Veseli, Satoranski, Šilb... Šta čeka "Orlove"?!

Česi, današnji rivali reprezentacije Srbije u četvrtfinalu ostavili su značajan trag na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, ostvarivši najbolji rezultat u novijoj istoriji svoje zemlje. Na našem timu je da ih zaustavi.

Košarka 16.09.2015 | 16:20
EP - analiza: Veseli, Satoranski, Šilb... Šta čeka "Orlove"?!

Pre 30 godina, reprezentacija Čehoslovačke igrala je u finalu Evropskog prvenstva, eliminisavši u četvrtfinalu selekciju SFR Jugoslavije 102:91. Dražen Petrović vukao je koliko je mogao, ubacivši 25 poena, ali su Kamil Brabenec (32 p) i saigrači ipak prošli i otišli sve do meča za zlato, u kojem ih je počistio SSSR (120:89).

Nekoliko godina kasnije, sve tri navedene države su se raspale, a Česi su od 1993. krenuli sami da pišu svoju istoriju. Do ovog septembra se i nisu baš imali mnogo razloga da troše mastilo.

Ovo je bilo sve od njih:

1999. EP u Francuskoj - 11. mesto

2007. EP u Španiji - 15.

2013. EP u Sloveniji - 14.

Međutim, ovog leta situacija je drugačija.

Izraelski trener Ronen Ginzburg (52), koji vodi češkog šampiona Nimburk, dogovorio se sa tamošnjim savezom i potpisao ugovor koji će isteći u nedelju, jer važi samo do kraja Eurobasketa. Pod njegovim vođstvom, Česi su postali najprijatnije iznenađenje turnira.

Na čelu sa krilnim centrom Fenera Janom Veselijem (16,8 poena i 9 skokova po meču), koji igra i "peticu", dok plejmejker Barselone Tomaš Satoranski kreira igru (8 asistencija u proseku), Ginzburgov tim postao je ove nedelje najuspešnija reprezentacija u istoriji samostalne Češke.

Prolaz kroz grupu D, prvi plasman u četvrtfinale, razbijanje Hrvata u osmini finala.

"Možemo da ponovimo igru protiv Hrvatske, da opet izgledamo kao mašine", rekao je Veseli novinarima iz Beograda na srpskom jeziku, naučenom tokom odrastanja u Partizanu.

Grupnu fazu EP, Česi su otvorili pobedivši Estoniju 80:57, uz Janovih 16 poena i veliki doprinos Blejka Šilba (14 p), bivšeg igrača Zvezde, koji na Eurobasketu prosečno ubacuje 11,8 po meču i šutira za tri 13/28.

Zatim je pred njima u Rigi rutinski pala i Ukrajina (74:68), u utakmici u kojoj je Satoranski nagovestio šta sve može da uradi i zašto je jedan od najboljih evro-plejmejkera (mnogi bi rekli i fizički najjači). Ubacio je 15 poena (6/11 šut iz igre), uz osam skokova i šest asistencija.

Potom su doživeli i prvi poraz, izgubivši od Letonije 65:72, u utakmici u kojoj su starteri ostali bez pomoći klupe (samo 9 poena). Satoranski je ubacio 22, Veseli 17, Šilb 11, ali oni nisu mogli da "vuku" ceo meč protiv Janisa Blumsa i domaće kompanije.

Dva dana kasnije, ponovo je Satoranski preuzeo odgovornost i u poslednjem minutu pogađao za pobedu nad Belgijom 66:64, kojom su Česi "overili" plasman u drugu rundu i pre susreta sa najvećim favoritom u grupi - Litvanijom. I tu je bilo neizvesno.

"Sati" je ostvario čak 15 asistencija i 10 sekundi pre kraja produžetka izjednačio na 81:81. Međutim, Jonas Valančunas bio je na drugoj strani na prvom mestu i pogodio za pobedu, koju nije moglo da spreči ni 18 poena i osam skokova Blejka Šilba.

Potom su se preselili u Lil i na fudbalskom stadionu naneli Hrvatskoj jedan od najtežih poraza u više od 20 godina samostalne istorije. Učinili su da Perasovićev tim izgleda kao skup kadeta (80:59), kontrolišući i igru i meč od početka do kraja. Satoranski nije bio daleko od tripl-dabla (10 p, 11 as, 5 sk i 3 ukr).

Naši reprezentativci uživo su gledali kako Česi pogađaju 50 odsto šuteva za dva i 41 odsto za tri (7/17). Svako ko je gledao tu utakmicu dobro je video šta sve naredni rival može i u napadu, u odbrani (11 sk), u svojim brzim kontrama i insistiranju na dinamičnoj igri.

"Sigurno da su iznenađenje. Imaju dosta ozbiljnih, vrlo dobrih igrača, znamo dosta one koji su igrali Evroligu. Jan je igrao u Partizanu. Imaju karakter, bore se do kraja. Biće teško. Jako su borbeni, malo su atipični sa Janom koji igra na 'petici'. Pogledali smo malo i meč protiv Hrvata. Nema dileme, sigurno će biti dobra utakmica", rekao je Dragan Milosavljević o narednom rivalu.

Dakle, razloga za oprez ima, ne i za strah. Ovaj srpski tim nije se plašio ni snažnijih i boljih timova od današnjeg rivala, već ih je pobeđivao. Tako je i postao vicešampion sveta i tako je zaslužio da ga proteklih desetak dana zovu najdominantnijiim na ovogodišnjem Eurobasketu.

Srbija - Češka, četvrtfinale, 18.30 časova.

Komentari / 0

Ostavite komentar