На посао у десет

Један од водећих британских стручњака за спавање истиче да рани почетак радног дана није добар ни за компаније јер су радници мање продуктивни, имају проблем са концентрацијом и памћењем

Занимљивости 16.09.2015 | 13:33
На посао у десет

РАДНО време од 9 до 17 часова није добро за здравље запослених јер их чини исцрпљеним. А ако радник на послу мора да се појави пре девет, то је тортура, тврди др Пол Кели, са Универзитета у Оксфорду.

Један од водећих британских стручњака за спавање истиче да рани почетак радног дана није добар ни за компаније јер су радници мање продуктивни, имају проблем са концентрацијом и памћењем. Стрес и исцрпљеност због лошег сна могу да доведу до употребе алкохола и дроге, анксиозности, беса, гојења, високог крвног притиска и менталних проблема.

Али, све то може да се избегне релативно лако. Потребно је само да послодавци схвате да радни дан треба да почне у десет. Једини изузетак су старији од 55 година јер нам је тада потребно мање сна.

И прво школско звоно је за Келија проблематично. Млађа деца се природно буде раније, па прво звоно треба да се огласи у 8.30. Али, тинејџери би од 16. године требало да се у школи појаве у десет, док предавања студентима не би требало да почну пре 11 часова. Дуже јутарње излежавање побољшало би њихове резултате за десет одсто, сигуран је др Кели.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар