Ухапшен због робовласничког односа

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Абдије Османовића званог Фехим /47/ из Живиница који се терети да је починио кривично дјело заснивање ропског односа и превоз лица у ропском односу, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 16.09.2015 | 13:10
Ухапшен због робовласничког односа

Ово је прва оптужница за ово кривично дјело током рада Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терети да је током 2013. и 2014. године, противно одредбама Европске конвенције о људским правима, у ропском односу држао оштећену А.С, лице са благом ретардацијом, коју је за новчану надокнаду преузео од свог брата, након чега је оштећеној ограничио свако кретање, држао је затворену у кући, те је одводио на различита мјеста на подручју Живиница и Бихаћа, тјерао да за њега проси и доноси му новац.

Оптужени Османовић је оштећену вишеструко злостављао на изузетно суров начин, те уколико није био задовољан износном новца који је испросила, сурово тјелесно и психички злостављао што је оставило трајне физичке повреде и посљедице по здравље оштећене.

У више наврата оштећену је држао у условима недостојним за људско биће, тјерао је да спава и једе на поду и злостављао на изузетно тешке начине.

Оштећеној је у новембру 2014. године на улици пришао полицајац, након чега је смјештена у сигурну кућу, гдје јој је пружена адекватна њега и здравствена заштита.

Уз оптужницу је предложено позивање 17 свједока, међу којима шест вјештака, а приложен је и обиман доказни материјал.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Роб

16.09.2015 16:37

А ста је са осталим робовласницима у овој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

17.09.2015 06:45

Дозивотна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

симе

17.09.2015 16:14

Додо. Има преко милион робова

ОДГОВОРИТЕ