Uhapšen zbog robovlasničkog odnosa

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Abdije Osmanovića zvanog Fehim /47/ iz Živinica koji se tereti da je počinio krivično djelo zasnivanje ropskog odnosa i prevoz lica u ropskom odnosu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 16.09.2015 | 13:10
Uhapšen zbog robovlasničkog odnosa

Ovo je prva optužnica za ovo krivično djelo tokom rada Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A.S, lice sa blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući, te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, tjerao da za njega prosi i donosi mu novac.

Optuženi Osmanović je oštećenu višestruko zlostavljao na izuzetno surov način, te ukoliko nije bio zadovoljan iznosnom novca koji je isprosila, surovo tjelesno i psihički zlostavljao što je ostavilo trajne fizičke povrede i posljedice po zdravlje oštećene.

U više navrata oštećenu je držao u uslovima nedostojnim za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu i zlostavljao na izuzetno teške načine.

Oštećenoj je u novembru 2014. godine na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 17 svjedoka, među kojima šest vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rob

16.09.2015 16:37

A sta je sa ostalim robovlasnicima u ovoj drzavi

ODGOVORITE
Name

xxx

17.09.2015 06:45

Dozivotna!

ODGOVORITE
Name

sime

17.09.2015 16:14

Dodo. Ima preko milion robova

ODGOVORITE