Скок цијене горива узрокује поскупљења

Из удружења за заштиту потрошача кажу да народ нема ни за хљеба и да ће опет бити погођени управо најсиромашнији.

Босна и Херцеговина 16.09.2015 | 11:55
Скок цијене горива узрокује поскупљења

"Други потенцијални извори финансирања дефицита у буџету су потрошени, тако да је повећање намета нешто што се могло очекивати као сљедећа опција. Сигурно је да ће повећање акциза на нафтне деривате лоше утицати, поскупјеће много производа, па чак и они који немају у својој цијени толико учешћа горива и то због психолошког ефекта", казао је Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС СWОТ.

Он је додао да би прије требало размислити о увођењу акциза на нездраву храну, то јест на производе који имају висок удио шећера и масти, а та средства усмјерити у здравство, јер они имају трошкове због такве хране.

Саша Ћејић, замјеник предсједавајућег Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, истакао је да су се борили да до тога не дође, али да политичке структуре нису имале слуха.

"Оно што су они замислили да ураде и колико да дигну, то ће на крају и бити, а крајњу цијену зна се ко ће платити - обични човјек то јест крајњи корисник. Тражили смо састанке, расправљали, али кажу да пара у буџету нема и да је то начин да га попуне", наводи Ћејић.
Захтјев за повећање акциза на групу производа, укључујући и нафту, коју су изнијели премијери РС и Федерације БиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић, стручњаци објашњавају као покушај да се купи вријеме док ММФ на рачуне не испоручи нови кредит, те начин да се попуне празни буџети.

Из удружења за заштиту потрошача огорчени су због овог потеза, те поручују да ће помјерањем цијена енергената који чине 30 одсто малопродајне цијене, расти и цијене свих крајњих производа.

"Без обзира на то о којем се производу радило, овим и сваким наредним сличним наметом угрожени ће бити управо најсиромашнији, обични радници, пензионери и незапослени, док на другој страни богате нико не дира. Ипак интересне групе и лобији у владајућој структури раде свој посао добро", навео је Месуд Лакота, секретар Удружења за заштиту интереса потрошача Кантона Сарајево.

Лакота истиче да наши политичари лутају без циља и плана те да нас из оваквих ситуација и генерално кризе могу извући само добро урађене стратегије које ће се поштовати, а не бити мртво слово на папиру.

Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС, дијели мишљење с колегом из Сарајева, поготово када је питању однос власти према имућнијем дијелу становништва и порезу на луксуз.

"Увођење акциза на дуван и алкохол увијек смо подржавали јер се ради о штетним тварима и одатле треба заграбити максимално. Исто мишљење имамо и о луксузној роби, јер је купују само они који имају пара. Ако неко има пара да купи ауто од 100.000, нека плати још 30 одсто", говори Петровић.

Акциза, омча око врата превозницима

Приједлогу премијера супротставили су се и аутопревозници РС, који су истакли да повећањем акциза директно угрожавају ионако тешко пословање.

"Сматрамо да акциза за коју држава на једну литру нафте узима једну марку мора да се смањи, а не да се повећа, а све како би напунили празне буџете здравства или путева РС и БиХ. Сходно томе тражимо од Владе РС и Министарства саобраћаја да приједлог испитају и енергично одбаце као неоснован и као нешто што нам ставља омчу око врата", стоји у саопштењу.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

семберац

16.09.2015 09:58

Само стежи Баја, има народ јос пара. И ПДВ на 22% нема смисла да је најмањи у региону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

16.09.2015 10:00

Тако и треба , само сто је и то мало. Треба багру унистити за ово сте и гласали па сад трпите и гладујте. Па кад додју избори и дају вам поново 100км ви поново гласајте па за 15 дана за главу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раја

16.09.2015 10:04

Исто овако је било пред сељацку буну.Намети стално веци на народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.09.2015 10:14

Дављеник се за сламку хвата, ближи им се крај. Овим да наивцима да не употријебим тежи одговарајући израз што су гласали за црвену багру треба увести већи порез када ова мафија заврши у затвору. Безобразни су до даске довољно је само чути изјаве оне ..... Цвијановићке

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

16.09.2015 10:25

Све сами олоси!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

није лако

16.09.2015 10:37

Народу у унутрашмјости , ми на граници се варакамо , мало га тамо , мало га вамо . У Србији има доста јефтинијих ствари , пређеш мост и добар си 5-10 км на потрошених 25 км . 90 % хране је јефтиније ,хљеба има и по 0.50 км , воће , поврће , цигаре , месо и сухомеснати , пића , а лијекови да не говорим .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.09.2015 10:40

Господо ликовали сте када су неке странке у савјету министара опструирале ММФ -ов кредит сад плаћајте и не буните се. Они су то опоструирали не даби се држава висе задузивала него да би добили који поен код гласача висе. Без обзира ко је на власти ако се каса слабо пуни или је празна ста мислите да це је власт и политичари својим новцем пунити сви ударају по народном дзепу не будите наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

16.09.2015 11:09

Кад се од политике направи бизнис, а од бизниса политика, па нам најуспјеснији привредници постану они који имају уговоре са дрзавом или цак загарантована грантовска средства, онда не преостаје ниста друго него да дрзава повецавањем или измисљањем намета поцне отимати од градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

16.09.2015 11:11

У овом режиму је одавно познато све знасе ко коси а ко воду носи, и да имамо такав лош живот годинама као народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

16.09.2015 13:34

Ста сте се сви ухватили баје гдје су остали није баје предсједник Федерације и Хрватске сви су они иста рупа нестало пара треба пунити дзепове па опе по народу идр зима сто је било пара искуцали су љетос сада удри опет по народу. Народе устајте на ноге засто се ово трпи мотике у руке а не пуске па по владајуцим узесе нам дусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

16.09.2015 21:42

Само подизите цијену а кад додју избори народ неце казнити вец гласати за исте, ма супериска.

ОДГОВОРИТЕ