Skok cijene goriva uzrokuje poskupljenja

Iz udruženja za zaštitu potrošača kažu da narod nema ni za hljeba i da će opet biti pogođeni upravo najsiromašniji.

Bosna i Hercegovina 16.09.2015 | 11:55
Skok cijene goriva uzrokuje poskupljenja

"Drugi potencijalni izvori finansiranja deficita u budžetu su potrošeni, tako da je povećanje nameta nešto što se moglo očekivati kao sljedeća opcija. Sigurno je da će povećanje akciza na naftne derivate loše uticati, poskupjeće mnogo proizvoda, pa čak i oni koji nemaju u svojoj cijeni toliko učešća goriva i to zbog psihološkog efekta", kazao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT.

On je dodao da bi prije trebalo razmisliti o uvođenju akciza na nezdravu hranu, to jest na proizvode koji imaju visok udio šećera i masti, a ta sredstva usmjeriti u zdravstvo, jer oni imaju troškove zbog takve hrane.

Saša Ćejić, zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, istakao je da su se borili da do toga ne dođe, ali da političke strukture nisu imale sluha.

"Ono što su oni zamislili da urade i koliko da dignu, to će na kraju i biti, a krajnju cijenu zna se ko će platiti - obični čovjek to jest krajnji korisnik. Tražili smo sastanke, raspravljali, ali kažu da para u budžetu nema i da je to način da ga popune", navodi Ćejić.
Zahtjev za povećanje akciza na grupu proizvoda, uključujući i naftu, koju su iznijeli premijeri RS i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić, stručnjaci objašnjavaju kao pokušaj da se kupi vrijeme dok MMF na račune ne isporuči novi kredit, te način da se popune prazni budžeti.

Iz udruženja za zaštitu potrošača ogorčeni su zbog ovog poteza, te poručuju da će pomjeranjem cijena energenata koji čine 30 odsto maloprodajne cijene, rasti i cijene svih krajnjih proizvoda.

"Bez obzira na to o kojem se proizvodu radilo, ovim i svakim narednim sličnim nametom ugroženi će biti upravo najsiromašniji, obični radnici, penzioneri i nezaposleni, dok na drugoj strani bogate niko ne dira. Ipak interesne grupe i lobiji u vladajućoj strukturi rade svoj posao dobro", naveo je Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača Kantona Sarajevo.

Lakota ističe da naši političari lutaju bez cilja i plana te da nas iz ovakvih situacija i generalno krize mogu izvući samo dobro urađene strategije koje će se poštovati, a ne biti mrtvo slovo na papiru.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, dijeli mišljenje s kolegom iz Sarajeva, pogotovo kada je pitanju odnos vlasti prema imućnijem dijelu stanovništva i porezu na luksuz.

"Uvođenje akciza na duvan i alkohol uvijek smo podržavali jer se radi o štetnim tvarima i odatle treba zagrabiti maksimalno. Isto mišljenje imamo i o luksuznoj robi, jer je kupuju samo oni koji imaju para. Ako neko ima para da kupi auto od 100.000, neka plati još 30 odsto", govori Petrović.

Akciza, omča oko vrata prevoznicima

Prijedlogu premijera suprotstavili su se i autoprevoznici RS, koji su istakli da povećanjem akciza direktno ugrožavaju ionako teško poslovanje.

"Smatramo da akciza za koju država na jednu litru nafte uzima jednu marku mora da se smanji, a ne da se poveća, a sve kako bi napunili prazne budžete zdravstva ili puteva RS i BiH. Shodno tome tražimo od Vlade RS i Ministarstva saobraćaja da prijedlog ispitaju i energično odbace kao neosnovan i kao nešto što nam stavlja omču oko vrata", stoji u saopštenju.

(Nezavisne)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

semberac

16.09.2015 09:58

Samo steži Baja, ima narod jos para. I PDV na 22% nema smisla da je najmanji u regionu

ODGOVORITE
Name

Milo

16.09.2015 10:00

Tako i treba , samo sto je i to malo. Treba bagru unistiti za ovo ste i glasali pa sad trpite i gladujte. Pa kad dodju izbori i daju vam ponovo 100km vi ponovo glasajte pa za 15 dana za glavu .

ODGOVORITE
Name

Raja

16.09.2015 10:04

Isto ovako je bilo pred seljacku bunu.Nameti stalno veci na narod.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

16.09.2015 10:14

Davljenik se za slamku hvata, bliži im se kraj. Ovim da naivcima da ne upotrijebim teži odgovarajući izraz što su glasali za crvenu bagru treba uvesti veći porez kada ova mafija završi u zatvoru. Bezobrazni su do daske dovoljno je samo čuti izjave one ..... Cvijanovićke

ODGOVORITE
Name

realno

16.09.2015 10:25

Sve sami olosi!!!

ODGOVORITE
Name

nije lako

16.09.2015 10:37

Narodu u unutrašmjosti , mi na granici se varakamo , malo ga tamo , malo ga vamo . U Srbiji ima dosta jeftinijih stvari , pređeš most i dobar si 5-10 km na potrošenih 25 km . 90 % hrane je jeftinije ,hljeba ima i po 0.50 km , voće , povrće , cigare , meso i suhomesnati , pića , a lijekovi da ne govorim .

ODGOVORITE
Name

Zoran

16.09.2015 10:40

Gospodo likovali ste kada su neke stranke u savjetu ministara opstruirale MMF -ov kredit sad plaćajte i ne bunite se. Oni su to opostruirali ne dabi se država vise zaduzivala nego da bi dobili koji poen kod glasača vise. Bez obzira ko je na vlasti ako se kasa slabo puni ili je prazna sta mislite da ce je vlast i političari svojim novcem puniti svi udaraju po narodnom dzepu ne budite naivni.

ODGOVORITE
Name

Osvit

16.09.2015 11:09

Kad se od politike napravi biznis, a od biznisa politika, pa nam najuspjesniji privrednici postanu oni koji imaju ugovore sa drzavom ili cak zagarantovana grantovska sredstva, onda ne preostaje nista drugo nego da drzava povecavanjem ili izmisljanjem nameta pocne otimati od gradjana.

ODGOVORITE
Name

belaj

16.09.2015 11:11

U ovom režimu je odavno poznato sve znase ko kosi a ko vodu nosi, i da imamo takav loš život godinama kao narod.

ODGOVORITE
Name

ssss

16.09.2015 13:34

Sta ste se svi uhvatili baje gdje su ostali nije baje predsjednik Federacije i Hrvatske svi su oni ista rupa nestalo para treba puniti dzepove pa ope po narodu idr zima sto je bilo para iskucali su ljetos sada udri opet po narodu. Narode ustajte na noge zasto se ovo trpi motike u ruke a ne puske pa po vladajucim uzese nam dusu.

ODGOVORITE
Name

bosanko

16.09.2015 21:42

Samo podizite cijenu a kad dodju izbori narod nece kazniti vec glasati za iste, ma superiska.

ODGOVORITE