Прва група миграната прешла у Хрватску

У Шид су јутрос из Прешева стигла два аутобуса са избеглицама, која су кренула прошле ноћи, а очекују се још три. Мигранти у Шид и околину стижу и у споственој органазицији, угалвнмо таксијем. Избегавају званичне прелазе.

Регион 16.09.2015 | 08:45
Прва група миграната прешла у Хрватску

Према подацима које је извештач Тањуга добио од припадника међународних организација, до 7.30 сати у Шид је, како аутобусима, тако и таксијима, пристигло око 80 избеглица, које су наставиле пут пешице на територију Хрватске. Иако је некадашња дечија болница "Принциповац" спремна за прихват мигранта, тамо још нико није стигао, јавља извештач РТС-а.

Аутобус, који је екипа Тањуга затекла, искрцао је путнике у близини прелаза Товарник, на километар од хрватске територије.

Избеглице су копненим путем, заобилазећи званични прелаз, кренуле у правцу хрватске територије.

Надлежне власти очекују још три аутобуса, која су током ноћи кренула из Прешева, али и наставак таласа избеглица у том делу Србије.

Пошто се нико од путника из првог аутобуса није вратио у земљу, надлежни процењују да су хрватске власти очигледно прихватиле избеглице.

За сада је нејасно да ли су избеглице у потпуности промениле руту па уместо преко Мађарске, пошто је та земља затворила своје међе, до Западне Европе покушавају да стигну преко Хрватске.

Међу избеглицама које су пристигле аутобусом из Прешева био је и Авганистанац Али, који је са супругом и двоје деце 60 дана на путу.

Каже да је напустио своју домовину пошто је остао без посла и да трага за бољом будућношћу.

Некадашња дечија болница "Принциповац" припремљена је за прихват избеглица, а тај објекат се налази на само стотину метара од граничног прелаза Сот.

"Припремили смо објекат за прихват избеглица", рекао је Тањугу управник објекта Радослав Милошевић.

Он је рекао да ће у том објекту моћи да буде збринуто 250 мајки са децом и да ће за остале бити постављени шатори.

У прихватни центар биће примане избеглице које буду долазиле организованим, а не индивидуалним превозом.

У некадашњој дечјој болници од раних јутарњих сати чека се на долазак аутобуса са избеглицама који су кренули из Прешева, али су се избеглице одлучиле да не свраћају у прихватни центар, већ да одмах крену на пут.

(РТС/Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бн

16.09.2015 06:51

и ми смо били избјеглице па нисмо тако у хрпама кренули ово је кобно за све нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

16.09.2015 08:36

Сад це и хрвати дици зид и путоваце се До њемсцке 2 дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луфтханза

16.09.2015 09:09

Авион је мама.