Да ли ће бити забрањен алкохол и читање новина на сједницама?

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ требали би се изјаснити о Приједлогу кодекса понашања посланика и делегата. Кодекс између осталог забрањује конзумирање алкохола и хране, кориштење мобилних телефона и читање новина у току сједница највишег органа законодавне власти у БиХ.

Босна и Херцеговина 15.09.2015 | 22:43
Да ли ће бити забрањен алкохол и читање новина на сједницама?

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ у сриједу би се требали изјаснити о Приједлогу кодекса понашања посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ.

Кодексом би требали бити утврђени етички принципи и стандарди понашања посланика и делегата у току обављања дужности. Крајњи циљ је очување, афирмација и унапређење достојанства и угледа посланика и делегата, Парламентарне скупштине БиХ те јачање повјерења грађана.

У Приједлогу лакшом повредом кодекса сматрају се три неоправдана изостанка са сједница домова, комисија и радних тијела у току календарске године, напуштање сједнице за вријеме обраћања предсједавајућег или госта, сједење или стајање леђима окренутим предсједавајућем, читање књига, новина и публикација у току сједнице које нису у вези с парламентарним дужностима, те кориштење мобилног телефона и лаптопа којим се омета ток сједнице.

Посланици и делагати лакше би повриједили кодекс и разговором којим се омета ток сједнице, неприкладно и неуредно одијевање на сједницама, те на другим мјестима на којима учествују као представници Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, неодговарање на позиве медија за давање информација са сједница и друге лакше повреде прописане Кодексом и другим актом.

Забрањено омаловажавање и конзумирање алкохола и хране током сједница

Тежом повредом кодекса сматрано би били непридгжавање Устава Босне и Херцеговине и закона, давање изјава које нису поткријепљене доказима, конзумирање алкохола и хране у току сједнице, истицање заставе и амблема у току сједнице, говор против личности, прекидање говорника или на други начин нарушавање тока сједнице, реда у сали, у канцеларијама и на ходницима.

Такође тежом повредом сматрано би било и кориштење израза и ријечи које могу вријеђати или омаловажавати другога и другачијега, изразе или њихове синониме који вријеђају људско достојанство и нарушавају дигнитет Парламентарне скупштине БиХ, те ријечи које подстичу на мржњу и насиље, истицање пристрасности према другачијој политичкој идеологији, раси, вјероисповијести, нацији, полу или друге могуће предрасуде, кориштење овлаштења за властите директне и индиректне интересе, учешће у гласању о питањима у којима постоји директан или индиректан интерес, сходно одредбама Закона о сукобу интереса и Кодекса, затим истовремено обављање двије или више неспојивих дужности и обављање дужности која подразумијева надзор над властитом дужности.

Тежом повредом сматраће се и стицање и давање директне или индиректне предности за себе или друге с циљем стицања директне или индиректне користи, понашање које би се, према важећем домаћем и међународном кривичном законодавству, могло окарактерисати као корупција, кршење буџетске и финансијске дисциплине којом се гарантује правилно управљање јавним средствима, предузимање радње с циљем ненамјенског трошења јавних средстава или грантова, предузимање мјера којима се обезбјеђује професионална предност након престанка мандата, непоштивање мјера у складу са законом, којима се налаже објелодањивање директних или индиректних личних интереса, других мандата, дужности и послова, као и промјена у имовинском стању, непоштивање мјера унутрашњег и вањског надзора, непоштивање запослених у Секретаријату Парламентарне скупштине БиХ, давање информација које нису у складу са усвојеним ставовима Парламентарне скупштине БиХ и њених радних тијела, изузев оних који представљају његов лични став и друге теже повреде прописане Кодексом и другим актом.

За непоштивање мјера писемене опомоне, новчане казне и јавне опомене у медијима

Уколико се покрене поступак против посланика и делегата због кршења кодекса у поступку би се морала одржати расправа на којој би посланик или делегат, против којег је поднесена пријава, има право да изнесе своје виђење наведених чињеница и околности у пријави.

Заједничка комисија могла би позвати на расправу и евентуалне свједоке, ако је то у интересу утврђивања чињеничног стања.

У случају да Заједничка комисија утврди да су наводи подносиоца пријаве неосновани, а донесени су с циљем политичке дискредитације посланика или делегата, подносиоцу пријаве биће изречена мјера јавна опомена с објављивањем у средствима информисања.

За непоштивање Кодекса могу се изрећи сљедеће мјере: писмена опомена, новчана казна и јавна опомена с објављивањем у средствима јавног информисања.

За блаже повреде Кодекса изриче се опомена, а за теже повреде новчана казна и јавна опомена.

То би у преводу значило да би Парламентарна скупштина БиХ била дужна јавно именовати посланика који је напримјер конзумирао алкохол.

Новчана казна може се изрећи једнократно у висини до 70 посто мјесечног паушала посланика и делегата, који није у радном односу и не прима плату у Парламентарној скупштини БиХ, односно у висини до 10 посто укупних мјесечних примања, плата и паушал, посланика и делегата који је у радном односу и прима плату у Парламентарној скупштини БиХ.

Јавна опомена с објављивањем изрицала би се тако да се, након њеног изрицања, објављује у средствима информисања. Јавна опомена поставља се на интернетску страницу Парламентарне скупштине БиХ у трајању од 30 дана.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Амандман

15.09.2015 22:12

Ово за конзумирање алкохола - стварно би требало направит изузетке за појединце. Замислите си само ситуацију да сједница траје 10-12 сати и да сједите поред Дусанке Мајкиц а да морате у ту љепоту да гледате без да сте пијани. То је просто немогуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.09.2015 04:36

хаххахха...Ма и килу јањетине или пецења, да лаксе склизне.

Name

xxx

15.09.2015 22:28

Немојте људи тако...ако се попије 10-20 вискија и код куће нешто мало пошмрче, то је све... ситница

ОДГОВОРИТЕ
Name

дангуби

16.09.2015 02:20

У насој Скупстини на сједницама,Драго Давидовиц процита све новине.Дуњиц окреце бројаницу и мобилни не скида са уха.Овакво понасање је за мене је горе него они сто мало прикуњају или они сто мало и одсањају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

707

16.09.2015 07:37

Нема више читања новина,сада сви имају најновије телефоне,инсталиране игрице...ИОНАКО СВИ ЖИВЕ У НЕКОМ СВОМ ВИРТУАЛНОМ СВИЈЕТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

резиме

16.09.2015 08:22

Некултултурни политичари , одлуке доносе пијани !

ОДГОВОРИТЕ