Међународна смотра фолклора у Српцу

У организацији Светосавске омладинске заједнице и мјесног Фолклорног друштва „Бели анђео“, у Српцу је одржана Прва међународна смотра фолклора на којој су учествовали чланови седам културно-умјетничких друштава из Србије, Њемачке и Републике Српске.

Република Српска 15.09.2015 | 17:00
Међународна смотра фолклора у Српцу

Фолклорни ансамбли у различитим узрасним категоријама културно-умјетничких друштава „Јелек“ из Вупертала, „Др. Дјорђе Натошевић“ из Новог Сланкамена, „Инђија“ из Инђије, „Младост“ из Разбоја, „Дукати“ из Брезик Ламинаца, „Милован Гајић“ из Петрова и „Бели анђео“ из Српца својим вишечасовним наступом на Градском тргу и у Дому културе одушевили су више стотина Српчана.

Био је то, по мишљењу многих посјетилаца, прави културни догађај, којим су учесници показали спретност, љубав и оданост његовању српских традиционалних народних пјесама, игара и обичаја ма гдје живјели и тако преносећи са кољена на кољено.

Уз то учвршћена су стара и склопљена нова пријатељска међу члановима друштава, а колико су србачка културно-умјетничка друштва била гостољубива, најбоље говори примјер чланова србачких друштава који су два дана били домаћини гостима из Вупертала и Новог Сланкамена.

Предсједник Фолклорног друштва „Бели анђео“, Данијел Пејаковић изразио је велико задовољство што је концерт у потпуности успио и што је одзив посјетилаца био изнад очекивања. Томе је, каже, највише доприњела локална заједница као генерални спонзор, као и донатори - компаније „Перутнина“ и „Лебурић“.

„Наше друштво има 120 чланова, а на концерту је наступило чак 76 са кореографијама Бојана Џелејлије, које су посјетиоци наградили великим аплаузопм“, каже предсједник Друштва Данијел Пејаковић.

Он додаје да је ово друштво међу најмлађим, али је и поред тога за годину дана набавило 35 нових народних ношњи – 10 лесковачких, исто толико шопских и 15 ношњи за дјецу. 

Већ 10. октобра „Бели анђео“ ће учествовати на смотри у Петрову, а наредне године, једно од гостовања, биће у Вупертал код пријатеља из КУД-а „Јелек“.

С. К.

Коментари / 0

Оставите коментар