Međunarodna smotra folklora u Srpcu

U organizaciji Svetosavske omladinske zajednice i mjesnog Folklornog društva „Beli anđeo“, u Srpcu je održana Prva međunarodna smotra folklora na kojoj su učestvovali članovi sedam kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Njemačke i Republike Srpske.

Republika Srpska 15.09.2015 | 17:00
Međunarodna smotra folklora u Srpcu

Folklorni ansambli u različitim uzrasnim kategorijama kulturno-umjetničkih društava „Jelek“ iz Vupertala, „Dr. Djorđe Natošević“ iz Novog Slankamena, „Inđija“ iz Inđije, „Mladost“ iz Razboja, „Dukati“ iz Brezik Laminaca, „Milovan Gajić“ iz Petrova i „Beli anđeo“ iz Srpca svojim višečasovnim nastupom na Gradskom trgu i u Domu kulture oduševili su više stotina Srpčana.

Bio je to, po mišljenju mnogih posjetilaca, pravi kulturni događaj, kojim su učesnici pokazali spretnost, ljubav i odanost njegovanju srpskih tradicionalnih narodnih pjesama, igara i običaja ma gdje živjeli i tako prenoseći sa koljena na koljeno.

Uz to učvršćena su stara i sklopljena nova prijateljska među članovima društava, a koliko su srbačka kulturno-umjetnička društva bila gostoljubiva, najbolje govori primjer članova srbačkih društava koji su dva dana bili domaćini gostima iz Vupertala i Novog Slankamena.

Predsjednik Folklornog društva „Beli anđeo“, Danijel Pejaković izrazio je veliko zadovoljstvo što je koncert u potpunosti uspio i što je odziv posjetilaca bio iznad očekivanja. Tome je, kaže, najviše doprinjela lokalna zajednica kao generalni sponzor, kao i donatori - kompanije „Perutnina“ i „Leburić“.

„Naše društvo ima 120 članova, a na koncertu je nastupilo čak 76 sa koreografijama Bojana Dželejlije, koje su posjetioci nagradili velikim aplauzopm“, kaže predsjednik Društva Danijel Pejaković.

On dodaje da je ovo društvo među najmlađim, ali je i pored toga za godinu dana nabavilo 35 novih narodnih nošnji – 10 leskovačkih, isto toliko šopskih i 15 nošnji za djecu. 

Već 10. oktobra „Beli anđeo“ će učestvovati na smotri u Petrovu, a naredne godine, jedno od gostovanja, biće u Vupertal kod prijatelja iz KUD-a „Jelek“.

S. K.

Komentari / 0

Ostavite komentar