Ванредно стање: Мађари хапсе мигранте

Мађарске власти саопштиле су данас да су ухапсили 60 избјеглица због покушаја илегалног уласка у земљу на јужној граници са Србијом.

Регион 15.09.2015 | 16:21
Ванредно стање: Мађари хапсе мигранте

Савјетник за безбједност премијера Виктора Орбана, Ðерђ Баконди рекао је да су власти ухватила 45 људи у покушавају да пређу јужну границу, а 15 њих дубље у Мађарској.

Они су прешли преко границе оштетивши жичану ограду и сада се налазе су у полицијском притвору, а терете се да су починили кривично дјела према новом мађарском закону.

Мјера притвора резултат је примјене новог закона чији је ефекат да се заустави огроман прилив избјеглица у Мађарску, пренијела је агенција АП.

Према новом закону који је у поноћ ступио на снагу, кривичним дјелом се сматра прелазак или оштећење четири метара високе жичане ограде коју је земља изградила дуж мађарско-српске границе.

До поноћи, 200.778 илегалних избјеглица су регистрована у Мађарској у овој години, наводи МТИ.

Највећи број илегалних улазака у земљу забиљежени су на мађарско-српској граници и било их је 8.850 само током јучерашњег дана.

Кријумчари људи суочиће се са већим казнама од досадашњих, док организатори кријумчарења могу да буду осуђени на затворске казне у трајању од 10 - 20 година, наводи МТИ.

"Можда ћемо пробати кроз Хрватску"

Могућност дугог чекања на мађарској граници, могуће затворске казне или враћање у Србију, избјеглице ће натјерати да потраже алтернативне правце, на запад преко Хрватске или на исток преко Румуније иако те земље нису дио шенгенске зоне.

"Можда ћемо пробати кроз Хрватску, па Словенију и од тамо до Беча и Њемачке", рекао је Ројтерсу један од избјеглица из Дамаска. "Не знам је ли то добар план, али морамо пробати", додао је.

Вођа националног одјела за управљање катастрофама Горги Баконди рекао је да ће се гранична зона (зона уз границу у којој је ограничено кретање) у тим двама окрузима проширити с 10 на 60 метара, а успоставиће се и транзитне зоне за избјеглице.

"Ово би могло привремено послужити да се смјесте особе које траже избјеглички или заштићени статус, као и за рјешавање захтјева за азилом те рјешавање поступка регистрације страних држављана", казао је Баконди.

Мађарска почиње градити ограда и на граници са Румунијом

У дану када је и физички затворена граница са Србијом, званична Будимпешта је одлучила да изради план за постављање ограде и дуж границе са Румунијом.

Како преноси Мађарска државна телевизија М1, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да је та опција у разматрању због могућности да кријумчари, након затварања границе са Србијом, промене правац кријумчарења миграната.

Због тога ће бити направљен план за подизање ограде и на граници с Румунијом.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Чудно

15.09.2015 15:02

И даље остаје основно питање, зашто сви хоће у Њемачку?

ОДГОВОРИТЕ