Послао 44 протестна писма због Унеска

Министарство спољних послова се обратило државама које подржавају пријем Косова у Унеско. Одлука Извршног одбора о евентуалном чланству биће донета после 20. октобра.

Србија 15.09.2015 | 15:38
Послао 44 протестна писма због Унеска

Министар спољних послова Ивица Дачић послао је протестна писма у 44 земље, које су подржале захтев Косова да Извршни одбор Унеска расправља о учлањењу лажне државе у ову организацију - сазнају "Новости".

Према нашим информацијама, шеф дипломатије је у тексту образложио правне, политичке, духовне и културолошке разлоге због којих је за Београд неприхватљиво да Косово добије столицу у Паризу.

Извршни одбор Унеска заседаће од 7. до 22. октобра, а косовски захтев, чији је званични предлагач Албанија, стигао је тек у нацрт дневног реда. О њему ће се 58 чланица ИО изјашњавати првог дана заседања, па уколико би се та тачка уврстила у агенду, гласање би, како се очекује, уследило после 20. октобра.

Уз предлог Албаније стале су још 43 чланице Унеска, али је интересантно да нису све земље које седе у ИО, а које признају Косово, подржале ту иницијативу. То није учинило њих 12, а међу њима и Италија, Чешка, Црна Гора, Македонија, Јапан...

То свакако не значи да када се 7. октобра буде одлучивало о дневном реду, оне неће прихватити ову тачку, али, исто тако, ако се дође до гласања о чланству, неке од њих могле би да буду уздржане или чак и против.

Ипак, податак да су од 58 земаља чланица ИО 32 признале Косово, даје мало основа Београду да се нада да Приштина неће обезбедити потребну просту већину. Ако до ње стигне, мање предвидива биће битка на Генералној конференцији Унеска, на којој право гласа има 195 чланица и која се одржава од 3. до 18. новембра. Тамо се доноси коначна одлука о чланству, а тражи се подршка две трећине гласалих, не рачунајући уздржане.

Иначе, потез Тиране да у име Косова поднесе захтев ИО Унеска, није изненадио Дарка Танасковића, нашег амбасадора при овој организацији, који за наш лист каже:

Било је очекивано, с обзиром на то да захтев Косова пренет организацији УН није стигао кроз уобичајену процедуру преко генералног директора. Тако није ни могао да стигне на дневни ред, јер Косово није чланица УН, већ ентитет који нема правно-државни статус и капацитет.

Иако није чланица ИО Унеска, Србија ће на његовом заседању бити у прилици да изнесе своје виђење, уколико буде дошло до гласања о чланству Косова.

Јер, и земље које нису у ИО имају право да као посматрачи прате заседање и укључе се у дебату, мада им припада симболична минутажа. У име Београда може да се обрати наш амбасадор, али и неко из државног врха.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јулио

15.09.2015 20:00

Касно је мој дацицу сада,требало се о томе мислити прије 15 година

ОДГОВОРИТЕ