Poslao 44 protestna pisma zbog Uneska

Ministarstvo spoljnih poslova se obratilo državama koje podržavaju prijem Kosova u Unesko. Odluka Izvršnog odbora o eventualnom članstvu biće doneta posle 20. oktobra.

Srbija 15.09.2015 | 15:38
Poslao 44 protestna pisma zbog Uneska

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poslao je protestna pisma u 44 zemlje, koje su podržale zahtev Kosova da Izvršni odbor Uneska raspravlja o učlanjenju lažne države u ovu organizaciju - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, šef diplomatije je u tekstu obrazložio pravne, političke, duhovne i kulturološke razloge zbog kojih je za Beograd neprihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u Parizu.

Izvršni odbor Uneska zasedaće od 7. do 22. oktobra, a kosovski zahtev, čiji je zvanični predlagač Albanija, stigao je tek u nacrt dnevnog reda. O njemu će se 58 članica IO izjašnjavati prvog dana zasedanja, pa ukoliko bi se ta tačka uvrstila u agendu, glasanje bi, kako se očekuje, usledilo posle 20. oktobra.

Uz predlog Albanije stale su još 43 članice Uneska, ali je interesantno da nisu sve zemlje koje sede u IO, a koje priznaju Kosovo, podržale tu inicijativu. To nije učinilo njih 12, a među njima i Italija, Češka, Crna Gora, Makedonija, Japan...

To svakako ne znači da kada se 7. oktobra bude odlučivalo o dnevnom redu, one neće prihvatiti ovu tačku, ali, isto tako, ako se dođe do glasanja o članstvu, neke od njih mogle bi da budu uzdržane ili čak i protiv.

Ipak, podatak da su od 58 zemalja članica IO 32 priznale Kosovo, daje malo osnova Beogradu da se nada da Priština neće obezbediti potrebnu prostu većinu. Ako do nje stigne, manje predvidiva biće bitka na Generalnoj konferenciji Uneska, na kojoj pravo glasa ima 195 članica i koja se održava od 3. do 18. novembra. Tamo se donosi konačna odluka o članstvu, a traži se podrška dve trećine glasalih, ne računajući uzdržane.

Inače, potez Tirane da u ime Kosova podnese zahtev IO Uneska, nije iznenadio Darka Tanaskovića, našeg ambasadora pri ovoj organizaciji, koji za naš list kaže:

Bilo je očekivano, s obzirom na to da zahtev Kosova prenet organizaciji UN nije stigao kroz uobičajenu proceduru preko generalnog direktora. Tako nije ni mogao da stigne na dnevni red, jer Kosovo nije članica UN, već entitet koji nema pravno-državni status i kapacitet.

Iako nije članica IO Uneska, Srbija će na njegovom zasedanju biti u prilici da iznese svoje viđenje, ukoliko bude došlo do glasanja o članstvu Kosova.

Jer, i zemlje koje nisu u IO imaju pravo da kao posmatrači prate zasedanje i uključe se u debatu, mada im pripada simbolična minutaža. U ime Beograda može da se obrati naš ambasador, ali i neko iz državnog vrha.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Julio

15.09.2015 20:00

Kasno je moj dacicu sada,trebalo se o tome misliti prije 15 godina

ODGOVORITE