Ово је Ђоковићево "гориво" за побједе!

Најбољи светски тенисер каже да му је исхрана без глутена помогла да оствари одличне спортске резултате, а открио је и шта једе током тениских турнира.

Тенис 16.09.2015 | 11:00
Ово је Ђоковићево "гориво" за побједе!

Вода ујутру

Већина нас има свој јутарњи ритуал, а шта Новак ради када устане из кревета? "Прва ствар коју ујутру радим је да попијем велику чашу воде загрејане до собне температуре," каже рекет број један. Због напорних тренинга је важно да уноси довољно воде како би рехидрирао тело, али каже да избегава хладну воду. "Када попијете хладну воду, тело шаље већу количину крви у дигестивни систем, како би се загрејала вода. Тако се сагоревају додатне калорије, али се и успорава варење."

Мед

Друга ствар коју Новак ујутру ради ће вас можда изненадити: једе две кашичице меда, сваког дана. "Трудим се да набавим манука мед са Новог Зеланда. То је тамни мед који производе пчеле које се хране на манука дрвету, а доказано је да овај мед има боља антибактеријска својства од обичног меда."

Посуда пуна енергије

Након мало јутарњег истезања, следи доручак. "Најчешће у посуду ставим мусли без глутена или овсену кашу. У то додајем мало бадема, ораха, кикирикија, семе сунцокрета или бундеве, воће једем одвојено или додам у овај микс, мало кокосовог уља, бадемово млеко или кокосову воду."

Ручак - угљени хидрати

"Мој уобичајен ручак је паста без глутена и поврће. Углавном једем пасту од квиноје или хељде. Када је реч о поврћу, избор је велики - печене паприке, свеж парадајз, краставац, броколи, карфиол, боранија, шаргарепа... Поврће комбинујем са пастом, маслиновим уљем и мало соли."

Грицкалице између сетова

Пре меча, када жели да се напуни енергијом, једе гел са 25 милиграма кофеина. Током меча, једе суво воће, кашичицу или две меда.

За вечеру - месо

"Када дође време за вечеру, једем протеине - месо или рибу. То обично значи бифтек, пилетину, лосос. Највише волим печено или месо спремљено на жару, а рибу кувану на пари. Уз то једем кувано поврће, попут шаргарепе или тиквица," каже наш тенисер.

Коментари / 0

Оставите коментар