Ovo je Đokovićevo "gorivo" za pobjede!

Najbolji svetski teniser kaže da mu je ishrana bez glutena pomogla da ostvari odlične sportske rezultate, a otkrio je i šta jede tokom teniskih turnira.

Tenis 16.09.2015 | 11:00
Ovo je Đokovićevo "gorivo" za pobjede!

Voda ujutru

Većina nas ima svoj jutarnji ritual, a šta Novak radi kada ustane iz kreveta? "Prva stvar koju ujutru radim je da popijem veliku čašu vode zagrejane do sobne temperature," kaže reket broj jedan. Zbog napornih treninga je važno da unosi dovoljno vode kako bi rehidrirao telo, ali kaže da izbegava hladnu vodu. "Kada popijete hladnu vodu, telo šalje veću količinu krvi u digestivni sistem, kako bi se zagrejala voda. Tako se sagorevaju dodatne kalorije, ali se i usporava varenje."

Med

Druga stvar koju Novak ujutru radi će vas možda iznenaditi: jede dve kašičice meda, svakog dana. "Trudim se da nabavim manuka med sa Novog Zelanda. To je tamni med koji proizvode pčele koje se hrane na manuka drvetu, a dokazano je da ovaj med ima bolja antibakterijska svojstva od običnog meda."

Posuda puna energije

Nakon malo jutarnjeg istezanja, sledi doručak. "Najčešće u posudu stavim musli bez glutena ili ovsenu kašu. U to dodajem malo badema, oraha, kikirikija, seme suncokreta ili bundeve, voće jedem odvojeno ili dodam u ovaj miks, malo kokosovog ulja, bademovo mleko ili kokosovu vodu."

Ručak - ugljeni hidrati

"Moj uobičajen ručak je pasta bez glutena i povrće. Uglavnom jedem pastu od kvinoje ili heljde. Kada je reč o povrću, izbor je veliki - pečene paprike, svež paradajz, krastavac, brokoli, karfiol, boranija, šargarepa... Povrće kombinujem sa pastom, maslinovim uljem i malo soli."

Grickalice između setova

Pre meča, kada želi da se napuni energijom, jede gel sa 25 miligrama kofeina. Tokom meča, jede suvo voće, kašičicu ili dve meda.

Za večeru - meso

"Kada dođe vreme za večeru, jedem proteine - meso ili ribu. To obično znači biftek, piletinu, losos. Najviše volim pečeno ili meso spremljeno na žaru, a ribu kuvanu na pari. Uz to jedem kuvano povrće, poput šargarepe ili tikvica," kaže naš teniser.

Komentari / 0

Ostavite komentar