Све афере ДНС-овог министра просвјете

Ми­ни­стар обра­зо­ван­ја, на­у­ке и кул­ту­ре Да­не Ма­лешевић за крат­ко ври­је­ме ми­ни­стро­ван­ја по­стао је ак­тер ви­ше афе­ра. Нај­ве­ћа је осни­ван­је до­дат­ног од­јел­јен­ја у бан­ја­лучкој Ме­ди­цин­ској шко­ли.

Република Српска 15.09.2015 | 22:49
Све афере ДНС-овог министра просвјете

Сво­ју од­лу­ку до­ста­вио је ди­рек­то­ру дан уочи по­чет­ка на­ста­ве. Упи­са­но је 28 уче­ни­ка ко­ји ни­су успје­ли у ре­дов­ном упи­сном ро­ку. Је­сте да на та­кву од­лу­ку Ма­лешевић има пра­во, али се ни­је др­жао пра­вил­ни­ка о бо­до­ван­ју; упи­са­но је чак пе­то­ро ђа­ка ко­ји уоп­ште ни­су кон­ку­ри­са­ли у јун­ском ро­ку, већ су њи­хо­ва име­на на­кнад­но до­пи­са­на.

Оста­ла 23 уче­ни­ка са ми­ни­стро­вог спи­ска за­и­ста су по­ку­ша­ли да се упи­шу у ју­ну, али без­у­спје­шно. Без об­зи­ра што су та­да би­ли на 11. или чак 25. мје­сту ис­под цр­те на ранг ли­сти за смјер ме­ди­цин­ски тех­ни­чар, ипак 15 ђа­ка на­шло се у но­вом од­јел­јен­ју. Њи­ма се при­дру­жи­ло још сед­мо­ро од­би­је­них са оста­ла три смје­ра, ко­ји су има­ли мно­го ман­ји број бо­до­ва од оста­лих ис­под цр­те.

Из­во­ри "Фак­то­ра" на­во­де да су мно­ги од ње­го­вих ко­ле­га ми­ни­ста­ра ур­ги­ра­ли за упис дје­це, међу ко­ји­ма су Те­гел­ти­ја, Ђо­кић и Бог­да­нић. У прав­љен­ју спи­ска уче­ни­ка за но­во, де­ве­то од­јел­јен­је, уче­ство­ва­ли су и Са­ва­но­ви­ће­ва са­вјет­ни­ца Сла­ви­ца Ку­пре­ша­нин и шеф ка­би­не­та Ог­њен Ву­чен. Ку­пре­ша­нин је као чла­ни­ца СНСД-а про­ми­је­ни­ла ви­ше ми­ни­стар­ста­ва у Вла­ди Републике Српске, а Ву­чен је фор­мал­но члан ДНС-а, гдје је при­сти­гао из СНСД-а.

Ка­да се са­зна­ло за ову афе­ру, по­ку­ша­ли су да пре­ба­це од­го­вор­ност на ди­рек­то­ра шко­ле Вла­ди­ми­ра Ја­го­ди­ћа (СНСД), ко­ме је ис­те­као ман­дат, а Ма­ле­ше­вић ни­је хтио да му про­ду­жи. Афе­ра је кул­ми­ни­ра­ла на­вод­ном те­ле­фон­ском при­јет­њом смр­ћу ми­ни­стру Ма­ле­ше­ви­ћу ко­ја је, ка­ко твр­де из­во­ри "Фак­то­ра", сми­шље­на у ње­го­вом ка­би­не­ту, да би се скре­ну­ла па­жња упра­во са не­ле­гал­ног упи­са уче­ни­ка.

Иде­ја да не­ко по­зо­ве те­ле­фо­ном ка­би­нет ми­ни­стра и Ма­ле­ше­ви­ћа и да га на­зо­ве "чет­ничким по­двој­во­дом" и за­при­је­ти да ће му "бо­сан­ски је­зик уре­за­ти на че­лу", као и да ће сви у ка­би­не­ту "би­ти за­кла­ни и рас­ко­ма­да­ни", на­вод­но се ро­ди­ла у гла­ви ше­фа ка­би­не­та Ог­ње­на Ву­че­на. Као раз­лог за ова­кве при­јет­ње не­по­зна­то ли­це на­ве­ло је бој­кот на­ста­ве ро­ди­тел­ја бо­шњачких уче­ни­ка, ко­ји тра­же да њи­хо­ва дје­ца уче бо­сан­ски, а не је­зик бо­шњач­ког на­ро­да.

Из­во­ри "Фак­то­ра" твр­де да се Ву­чен хва­лио ка­ко је све до­бро ор­га­ни­зо­вао и да је те­ле­фон­ска кар­ти­ца уни­ште­на од­мах на­кон по­зи­ва у ка­би­нет.

Ина­че, Ву­чен је по­знат по при­јет­ња­ма. И сво­јој су­пру­зи, ко­ју мал­тре­ти­ра и ко­ја га је при­јав­љи­ва­ла по­ли­ци­ји и Цен­тру за со­ци­јал­ни рад, при­је­тио је смр­ћу. Ме­ђу­тим, по­ли­ци­ја у Лак­та­ши­ма, гдје и жи­ви, ни­је ре­а­го­ва­ла по при­ја­ви Ву­че­но­ве су­пру­ге и ње­не се­стре. Цен­тар за со­ци­јал­ни рад је­сте, али су по са­знан­ју да је ри­јеч о слу­жбе­ни­ку Вла­де об­у­ста­вљене све ак­тив­но­сти.

Ма­ле­ше­ви­ће­вим ис­па­ди­ма и бр­зо­пле­тим рје­шен­ји­ма ње­го­вих са­рад­ни­ка ов­дје ни­је крај. То­ком раз­го­во­ра с ро­ди­тел­ји­ма бо­шњач­ке дје­це, та­мо гдје се по­ја­вио бој­кот на­ста­ве, обе­ћао је да ће до кра­ја сеп­тем­бра на­ћи рје­шен­је. Из­во­ри "Фак­то­ра" ис­ти­чу да је ми­ни­стар био спре­ман да пот­пи­ше са­гла­сност ко­ја ће омо­гу­ћи­ти из­у­ча­ван­је гру­пе бо­шњач­ких на­ци­о­нал­них пред­ме­та пре­ма ва­же­ћем про­гра­му у ФБиХ и то бо­сан­ски је­зик, и­сто­ри­ју и географију. Ина­че, још кад је ре­сор­ни ми­ни­стар био Ан­тон Ка­си­по­вић, у 20 шко­ла на­ста­ва се од­ви­јала по том про­гра­му, а ни­ка­да ни­ко ни­је дао пи­сме­ну са­гла­сност за то. Је­зик је на­зи­ван "је­зи­ком бо­шњаччког на­ро­да".

Ка­ко са­зна­је­мо, Ма­ле­ше­вић је у својој намјери спри­је­чен у зад­њи час и то на ин­тер­вен­ци­ју пот­пред­сјед­ни­ка ДНС-а Не­дељ­ка Чу­бри­ло­ви­ћа, ко­ји му је за­при­је­тио смје­ном уко­ли­ко то ура­ди.

Одатле се и ди­гла то­ли­ка пра­ши­на, као ни­јед­ну го­ди­ну ра­ни­је, да се дје­ци бо­шњаччке на­ци­о­нал­но­сти до­пу­сти да уче на бо­сан­ском је­зи­ку, јер су мно­ги ро­ди­тел­ји ку­пи­ли уд­жбе­ни­ке на бо­сан­ском, ра­чу­на­ју­ћи на Ма­ле­ше­ви­ће­во обе­ћан­је. Ми­ни­стар им је пре­ко свог за­мје­ни­ка по­ру­чио да му је из вр­ха вла­сти за­бран­је­но, иако је био вол­јан да иза­ђе у су­срет њи­хо­вим за­хтје­ви­ма.

А за­хтјев за одо­брен­је бо­шњач­кој дје­ци да уче на бо­сан­ском језику сти­гао је из ам­ба­са­де САД и то пре­ми­јер­ки Цви­ја­но­вић, што је она и по­ку­ша­ла да ре­а­ли­зу­је упра­во пре­ко Ма­ле­ше­ви­ћа. Ко­ли­ко је Ма­ле­ше­вић жртва сво­јих са­рад­ни­ка, а ко­ли­ко на­и­ван и не­спо­со­бан, од­го­вор ће да­ти Про­свјет­на ин­спек­ци­ја ко­ја се ба­ви проблемом у Ме­ди­цин­ској шко­ли, али и МУП ко­ји тре­ба да утвр­ди да ли је за­и­ста би­ло при­јет­њи.

(Магазин Фактор)

 

Опширније о овоме у Дневнику БН ТВ

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Сандра

15.09.2015 10:30

Боже драги, ко нам државу води?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

15.09.2015 12:37

Воде они за које сте гласали у октобру прошле године. Да сте бољи, имали би и бољу власт. Зато сави грбачу и ћути.

Name

Ихххх

15.09.2015 14:06

Ма ово је клан лопова и интересдзија.Био сам с њима у Градисци пре 4-5 година.Ма то су такве лопурде да је то не видјено.А овај Малесевиц је класицан Титов дјак лопова.Пусти Владу Јанковица да оре а он из ледја ради посао...и док се увалио за министра одмах у акцију....само узимај паре одакле се год мозе.Испитајте како је и на ста потросио кредит који је подигао у сколи у Градисци у којој је био директор.

Name

јоја

04.12.2015 16:01

Ништа није бољи од свог претходника Антона Касиповића који је уништио просвјету РС.Ако не мисли укинути приватно школство које представља куповину диплома на рате онда се не треба ни прихватати функције.Али како ће укинути приватно школство кад је пола зграде владе са приватним факултетима.

Name

Микаило

15.09.2015 10:46

Како је овај постао министар: Звао један утицајан цовјек премијерку и залио се да његовом другу треба посао, најрадије би био министар. И тако и би, обукосе му одијелце, оцесљасе га и умисе и постависе да буде министар. И сви су зивјели срецно до краја зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зер

17.09.2015 07:06

Симпатично !

Name

Милутин, Бања Лука

15.09.2015 10:58

Молим лијепо да се обави гдје је господин министар докторирао и на цему. Незваницно смо сазнали да је докториао негдје у Србији на неком од сумњивих универзитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

15.09.2015 21:25

Докторирао је на Факултету техничких наука Михајло Пупин у Зрењанину, али чега је доктор тешко да и сам зна.

Name

о чему ви

15.09.2015 11:04

Само списак људи... Ваљда це једном доци постени тузилац и судија па да ову гамад добро прориједи, а права ствар би се урадила да се похапсе док су на функцијама. После тога би се сви добро замислили ста и како би радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просвјетни радник

15.09.2015 11:25

Иначе дотичну госпођу Славицу Купрешанин иначе пензионерка са платом од 3000КМ је довела исто велика ПОШТЕЊАЧИНА Нада Тешановић као колегицу из економске школе. Нада гласа на сабору ХДЗ а за укидање РС. КУПРЕШАНИН ПЕНЗИОНЕР са моралом и синтним кокошарским крађама. Овај Малешевић уводи босански. Ма говњива мотка па редом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микајло

15.09.2015 12:26

Овај не уводи босански вец бошњачки. Босански је давно уведен.

Name

филип

15.09.2015 13:31

Плата савјетника је 2000 кма према закону савјетник мозе бити и у пензији и врсити функцију савјетника ,према томе господја Купресанин не крси никакав закон

Name

Игор

15.09.2015 12:13

Прво Малесевиц је интелектуалац, друго Вуцен је један нормалан образован млад цовјек који заслузује да обавља дузност коју обавља, а о наводима из проватног зивота извјесних "новина" Фактор не зелим уопсте да полемисем...испод је цивилизацијског минимума...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрикан

15.09.2015 14:56

Интелектуалац...нормалан образован цовјек?! Дајте се уозбиљити, није вам ово серија "Муцке" , или пак јесте.

Name

Ма јаста је

16.09.2015 10:27

Купио диплому,дрзи уредно средјену брадицу.Купио лијепе наоцале...ма нема ста.Прави интелетуалац по сељацким схватањима.

Name

Огњен

15.09.2015 12:18

Вуцена лицно познајем и знам да је момак на своме мјесту и да је веома образован и културан те ови наводи Фактора назови новина дјелују смијесно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрикан

15.09.2015 14:57

Интелектуалац...нормалан образован цовјек?! Дајте се уозбиљити, није вам ово серија "Муцке" , или пак јесте.

Name

јасно је све

15.09.2015 12:23

Најгори министри долазе из најгоре партије, ДНСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поло

15.09.2015 15:30

Угледали се на сефа...марка

Name

Иван

15.09.2015 12:38

Бас је цудно сто доктор наука води министарство просвете и културе, то је бас цудно...е људи моји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС

15.09.2015 12:50

ДНС је једина странка која води рацуна о томе кога поставља на одговорна мјеста, такав је слуцај и са министром Малесевицем, а о Факторовим теоријама завјере да је неко сам себи пријетио излисан је сваки коментар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

15.09.2015 13:09

Процитајте Слободана Васковица блог о ДНС

Name

ЖИКА Ж

15.09.2015 13:10

ПА ЈЕБИГА НИ МИНИСТАР НЕ МОЖЕ СВЕ ДА ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддд

15.09.2015 13:21

Ста казе неце бити виска кадра тразени су у Њемацкој па јел он...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.09.2015 13:32

Огњене, Огњене ....... :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

15.09.2015 13:38

ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ ОД СНСД И ДНС-А? ОНИ САМО РАДЕ ЗА СЕБЕ. ОПОЗИЦИЈА ДРЖИ ФОТЕЉЕ И ТАКО МИ ФУНКЦИОНИШЕМО. ОПОЗИЦИЈА НАМ ЈЕ ПОЛИТИЧКИ ИМПОТЕНТНА. НАРОД МОРА НА УЛИЦУ И РУШИТИ СВЕ ОВО И ТО ПОД ХИТНО. КОЛЕКТИВНО ЛУД НАРОД ОВО ПОДРЖАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС кадар

15.09.2015 13:41

Ово је прототип ДНС кадрова у Влади РС, али има оних који одступају у бахатости и крађи од овог прототипа а то је министар Неђо Крадинић. Колико је само посла урадила његова поцинчаона у Сребреници за Путеве Српске (израда браника на свим путевима у РС).О овој корупцији још није писано у медијима. А требало би се испитати и власништво над том фирмом има и Марка Пола ту сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

15.09.2015 13:43

Класична прича-научна титула, ниједан научни рад. Али зато функционер. Интересантни су ти докторати у позним годинама. А ако још додам да сам просвјетни радник са стажом од 30 година а да никад нисам чула за овог човјека, чак не знам ни да ми је министар, то много говори о овом стручњаку. Не само он него и цијело министарство просвјете окупља људе истог профила.Волила сам свој позив и школу а сада једва чекам одлазаку пензију јер је т оједини начин да се избјегне понижавајући положај просвјетног радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

15.09.2015 13:58

Казете ВОЛИЛА,а тридесет година сте просвјетни радник.Страсно је то,нисте ви цули за много тога.Познато је да сте ви са средњом уцитељском или Висом педагоском јако образовани људи,хахахахахаха.

Name

РЕ

15.09.2015 19:59

Негативна селекција, као и свуда што је у РС. Као да их купе с коца и конопца. Нормалних, пристојних, образованих људи, људи са моралом и образом нигдје нема. Као да су изумрли.

Name

Анализа стања

15.09.2015 21:57

Прво ово око пријетње. Мозда и јеете пријетња кад сам себи пријетиш ал и кад изазивас да ти се пријети. Ал то није проблем дас оставку кад си неспособан и нико ти не пријети. Ста је овдје проблем. Министтру је највеци проблем Босански језик и све везано уз то. Пола становниства ове дрзаве су се изјаанили ко су и којим језиком говоре ал то је неком оцито проблем. А заправо су прави профили квалитет образовања који је такав да производимо дегенерике. Профили занимања и оно сто треба трзисту рада се разликују толко да фирме кад запосљавају раднике треба да их обуцавају од старта. Удзбеници лоси а сваке друге године иду у смеце да би се неко уградио са новим. Визије у образовању нема о науцном раду нико и не говори једино нам фали да поцнемо да образујемо бидуце звијезде реалитија. Уњесто да производи цобане ово министарство једино зна да произведе овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

гога

16.09.2015 09:28

Јадни министри какву су дјецу родили не могу се уписати у средњу медецинску школу без да им не помогну .Сутра ће бити сигурно најбољи ђаци студенти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

гога

16.09.2015 09:38

Министар више не може ни по црној земљи да хода толико је стар и уморан (сигурно се уморио док је докториро јадник под старе дане)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

16.09.2015 09:49

ДНС гарнтура људи јако је љигава и лицемерна , то је скуп интересаша лопова и сличног шљама како старије чланство тако и омладина која парадира у краватама и белим фотељама зграде Владе Републике Српске докле год се овакви патуљци од партија питају и одлучују нама нема напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

16.09.2015 12:54

Што се тиче Огњена... Један од ријетких младих, образованих, елоквентних и људи са здравим ставовима који се налази у садашњој власти. Такви нама и не требају, по таквима ми пљујемо. Супер су нам клинци којима очеви плаћају фотеље, без дана радног искуства који позивају на бесмислене протесте због личне промоције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бо

17.09.2015 07:46

А и јест ко да га поплава избацила!

ОДГОВОРИТЕ