Ево што је за публику на великим мечевима увијек Ноле негативац, а не његови противници

У судару гладијатора победу ове године однео је Новак Ђоковић који је поразио највећег фаворита Роџера Федерера. Иако Ноле само ниже успехе, публика ипак без проблема показује да им није он фаворит. Али зашто је то тако?

Тенис 15.09.2015 | 23:00
Ево што је за публику на великим мечевима увијек Ноле негативац, а не његови противници

Новак већ седам и по година, на различите начине само ниже успехе, али један аспект је од самог старта поприлично константан: публика није на страни најбољег тенисера света.

На Аустралијен Опену 2008. године, када је играо са Цонгом, публика је мање више била подељена, док је на УС Опену 2012. године када је изгубио од Ендија Мареја, публика била на страни његовог противника.

Јучерашња Новакова победа на УС Опену имала је исту сцену која се понавља током читаве његове каријере. Навијачи су снажно навијали за Федерера и радовали се Нолетовим изгубљеним поенима, а иста сцена се поновила и током Вимблдона који је одржан пре два месеца.

За Нолета наравно нису навијали ни на Ролан Гаросу у јуну када је играо против Вавринке, нити када је у јануару играо у Мелбурну са Марејем.

Али зашто?

Зашто шампион, којем су у шали дали надимак "Џокер", не осећа љубав од већине тениских сладокусаца?

Почетак...

Ђоковиц́ је 2011. године освојио три од четири гранд слема и тако показао да је права звер.

Како "Телеграф" пише, Федерер је 2007. године током једног интервјуа рекао да мисли да су Новакове повреде "шала".

Повреда коју је Новак задобио током полуфинала Вимблдона и меча са Рафаел Надалом, те године је представила Новака као особу која има "низак праг бола".

Према писању "Телеграфа", тензија око Ђоковићевих "навика", у очима многих људи као и само симулирање повреда дошло је до врхунца 2008. године на УС Опену, када је Енди Родик прозвао Нолета.

Новинар: Када је био упитан данас за повреде, поменуо је повреде десног и левог зглоба...

Родик: Да, знам за обе повреде. А леђа?

Новинар: И леђа.

Родик: А кук?

Новинар: И кук.

Родик: И грч.

Новинар: Ок, да ли имаш осећај да он има сада...

Родик: Птичји грип.

Новинар: Да, и многе друге ствари?

Родик: Антракс, САРС. Кашаљ.

Новинар: Да ли мислиш да блефира? Јер све ово што си рекао указује на то.

Родик: Не, ако је тако, тако је. Само има превише тога. Или је само брз у позивању тренера или је најхрабрији тип свих времена. На вама је да одлучите.

Ђоковићу нису пријали Родикови коментари, а после утакмице и победе, узвратио му је вербално.

"Очигледно да Енди мисли да имам шеснаест повреда, а очигледно је да немам, је л' тако?".

"Они су већ против мене (мисли на публику), мисле да све лажирам, тако да, у праву су", додао је Ноле.

Родик је био велики миљеник навијача у Њујорку, а овај инцидент је довео до тога да Ђоковића посматрају као неког несрећника, тачније да колико се диве Федереру и Надалу, толико не мисле позитивно о Новаку.

Он није Федерер ни Надал

Када је Ђоковић постао најбољи играч пре четири године, многе сумње о њему и његовој игри су нестале. Та "мржња" је замењена поштовањем, али љубави за њега нигде нема.

Ипак не може ни да приђе Федереру, Надалу и Мареју.

Тениски навијачи тотално су другачији од других навијача. Они очекују да играчи буду учтиви, пуни поштовања и љубазни у сваком тренутку.

Новак је спортиста, често аплаудира својим противницима, али исто тако је склон урлању и на публику и на противника и на изгубљен поен, јер на тај начин отклања своје фрустрације. Често зна да погледа у правцу свог тима који ће га само једним осмехом и погледом напунити позитивном енергијом, али исто тако и да преувеличава повреде како би омео своје противнике.

Његова реакција када је освојио овогодишњи УС Опен је слична рекацији фудбалера Кристијана Роналда који каже "Ја сам човек(главни)".

Тај вид реакције и реченице су у реду за већину навијача, али не и за тениске навијаче.

Ђоковић би волео да има подршку као што има Федерер

Несумњиво, Ђоковић би волео да има велику подршку навијача као што има Федерер, али исто тако зна и да ужива у томе када види да његов противник губи.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

кондор

15.09.2015 21:06

РОДИК АМЕРИЦКО СМЕЦЕ ДДАО ТАКВУ ИЗЈАВУ ИЗ ЉУБОМОРЕ КАО И МНОГИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин из Српске

15.09.2015 21:10

Ноле,само напред. Верујем да су сви Срби уз тебе,а ко шиша одика и лицемерне амере и покварене британце. (Намерно самписао малим словима,поштосуиономалчибез обзира коликоих има. Живела Србија и Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није вазно ....

15.09.2015 21:16

само зато ,сто је "са истока"и зато сто је православне вијере ...да је католик или протестант ,не би имао проблем ...као и сто би ја увијек прије навијао за некога ко је из руске федерације ,него за првога 'од запада ,...кратко јасно ,...када неко проведе 20 и кусур година на крајњем западу ,постаје му јасно ,вијера ,националност ,дрзавност , ,ста је и ко је "запад"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

15.09.2015 21:28

Поштовање се заслужује, а не тражи и не захтева.

ОДГОВОРИТЕ