Evo što je za publiku na velikim mečevima uvijek Nole negativac, a ne njegovi protivnici

U sudaru gladijatora pobedu ove godine odneo je Novak Đoković koji je porazio najvećeg favorita Rodžera Federera. Iako Nole samo niže uspehe, publika ipak bez problema pokazuje da im nije on favorit. Ali zašto je to tako?

Tenis 15.09.2015 | 23:00
Evo što je za publiku na velikim mečevima uvijek Nole negativac, a ne njegovi protivnici

Novak već sedam i po godina, na različite načine samo niže uspehe, ali jedan aspekt je od samog starta poprilično konstantan: publika nije na strani najboljeg tenisera sveta.

Na Australijen Openu 2008. godine, kada je igrao sa Congom, publika je manje više bila podeljena, dok je na US Openu 2012. godine kada je izgubio od Endija Mareja, publika bila na strani njegovog protivnika.

Jučerašnja Novakova pobeda na US Openu imala je istu scenu koja se ponavlja tokom čitave njegove karijere. Navijači su snažno navijali za Federera i radovali se Noletovim izgubljenim poenima, a ista scena se ponovila i tokom Vimbldona koji je održan pre dva meseca.

Za Noleta naravno nisu navijali ni na Rolan Garosu u junu kada je igrao protiv Vavrinke, niti kada je u januaru igrao u Melburnu sa Marejem.

Ali zašto?

Zašto šampion, kojem su u šali dali nadimak "Džoker", ne oseća ljubav od većine teniskih sladokusaca?

Početak...

Đoković je 2011. godine osvojio tri od četiri grand slema i tako pokazao da je prava zver.

Kako "Telegraf" piše, Federer je 2007. godine tokom jednog intervjua rekao da misli da su Novakove povrede "šala".

Povreda koju je Novak zadobio tokom polufinala Vimbldona i meča sa Rafael Nadalom, te godine je predstavila Novaka kao osobu koja ima "nizak prag bola".

Prema pisanju "Telegrafa", tenzija oko Đokovićevih "navika", u očima mnogih ljudi kao i samo simuliranje povreda došlo je do vrhunca 2008. godine na US Openu, kada je Endi Rodik prozvao Noleta.

Novinar: Kada je bio upitan danas za povrede, pomenuo je povrede desnog i levog zgloba...

Rodik: Da, znam za obe povrede. A leđa?

Novinar: I leđa.

Rodik: A kuk?

Novinar: I kuk.

Rodik: I grč.

Novinar: Ok, da li imaš osećaj da on ima sada...

Rodik: Ptičji grip.

Novinar: Da, i mnoge druge stvari?

Rodik: Antraks, SARS. Kašalj.

Novinar: Da li misliš da blefira? Jer sve ovo što si rekao ukazuje na to.

Rodik: Ne, ako je tako, tako je. Samo ima previše toga. Ili je samo brz u pozivanju trenera ili je najhrabriji tip svih vremena. Na vama je da odlučite.

Đokoviću nisu prijali Rodikovi komentari, a posle utakmice i pobede, uzvratio mu je verbalno.

"Očigledno da Endi misli da imam šesnaest povreda, a očigledno je da nemam, je l' tako?".

"Oni su već protiv mene (misli na publiku), misle da sve lažiram, tako da, u pravu su", dodao je Nole.

Rodik je bio veliki miljenik navijača u Njujorku, a ovaj incident je doveo do toga da Đokovića posmatraju kao nekog nesrećnika, tačnije da koliko se dive Federeru i Nadalu, toliko ne misle pozitivno o Novaku.

On nije Federer ni Nadal

Kada je Đoković postao najbolji igrač pre četiri godine, mnoge sumnje o njemu i njegovoj igri su nestale. Ta "mržnja" je zamenjena poštovanjem, ali ljubavi za njega nigde nema.

Ipak ne može ni da priđe Federeru, Nadalu i Mareju.

Teniski navijači totalno su drugačiji od drugih navijača. Oni očekuju da igrači budu učtivi, puni poštovanja i ljubazni u svakom trenutku.

Novak je sportista, često aplaudira svojim protivnicima, ali isto tako je sklon urlanju i na publiku i na protivnika i na izgubljen poen, jer na taj način otklanja svoje frustracije. Često zna da pogleda u pravcu svog tima koji će ga samo jednim osmehom i pogledom napuniti pozitivnom energijom, ali isto tako i da preuveličava povrede kako bi omeo svoje protivnike.

Njegova reakcija kada je osvojio ovogodišnji US Open je slična rekaciji fudbalera Kristijana Ronalda koji kaže "Ja sam čovek(glavni)".

Taj vid reakcije i rečenice su u redu za većinu navijača, ali ne i za teniske navijače.

Đoković bi voleo da ima podršku kao što ima Federer

Nesumnjivo, Đoković bi voleo da ima veliku podršku navijača kao što ima Federer, ali isto tako zna i da uživa u tome kada vidi da njegov protivnik gubi.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kondor

15.09.2015 21:06

RODIK AMERICKO SMECE DDAO TAKVU IZJAVU IZ LJUBOMORE KAO I MNOGI.

ODGOVORITE
Name

Србин из Српске

15.09.2015 21:10

Ноле,само напред. Верујем да су сви Срби уз тебе,а ко шиша одика и лицемерне амере и покварене британце. (Намерно самписао малим словима,поштосуиономалчибез обзира коликоих има. Живела Србија и Српска.

ODGOVORITE
Name

nije vazno ....

15.09.2015 21:16

samo zato ,sto je "sa istoka"i zato sto je pravoslavne vijere ...da je katolik ili protestant ,ne bi imao problem ...kao i sto bi ja uvijek prije navijao za nekoga ko je iz ruske federacije ,nego za prvoga 'od zapada ,...kratko jasno ,...kada neko provede 20 i kusur godina na krajnjem zapadu ,postaje mu jasno ,vijera ,nacionalnost ,drzavnost , ,sta je i ko je "zapad"....

ODGOVORITE
Name

M.

15.09.2015 21:28

Poštovanje se zaslužuje, a ne traži i ne zahteva.

ODGOVORITE