ЛШ: Креће борба за славу... И паре!

Национална првенства се полако захуктавају, а од уторка ћемо поново гледати и најквалитетније европско клупско такмичење - Лигу шампиона!

Фудбал 15.09.2015 | 08:00
ЛШ: Креће борба за славу... И паре!

За пласман у групну фазу - 12 милиона евра. За победу у групној фази - 1,5 милиона, за реми 500.000. За пласман у осмину финала - 5,5 милиона. За пролаз у четвртфинале - 6 милиона. За полуфинале - 7 милиона. За пораз у финалу 10,5 милиона. За победу у финалу - 15 милиона... И место међу фудбалским бесмртницима!

Пред нама је ново, 24. издање Лиге шампиона (61. рачунајући Куп шампиона).

Због промене правила и додељеног места освајачу Лиге Европе, по први пут у историји једна земља имаће чак пет представника у елитном такмичењу. У питању је Шпанија, из које долазе бранилац трофеја и актуелни шампион Примере - Барселона, затим Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Валенсија и Севиља, актуелни освајач Лиге Европе.

За разлику од Шпанаца, Казахстанци ће по први пут имати свог представника у Лиги шампиона. Биће то Астана, која је од другог кола квалификација успела да стигне до остварења сна.

Дебитантски наступ међу најбољима у Европи имаће и белгијски Гент, док Борусија Менхенгладбах, шампион Старог континента из 1977, први пут учествује у такмичењу под форматом који је активан од 1992.

Трофеј брани Барселона, која је опет међу фаворитима, уз Реал Мадрид и Бајерн Минхен, а нешто више него ранијих година надају се да ће направити у Манчестер ситију, Челсију, Пари Сен Жермену, па и у Јувентусу, који је прошле сезоне стигао до финала, али је летос доста изменио тим. Наравно, нема дилеме да ће и ове сезоне бити неко позитивно изненађење, видећемо само од кога...

Са огромним мотивом у такмичење улази Манчестер јунајтед, енглески великан који се после сезоне паузе вратио на велику сцену и овог лета уложио огроман новац у јачање тима.

После дуго времена, српски фудбал ће поред играча у иностраним тимовима представљати и један тренер, пошто је Славиша Јокановић успео да уведе Макаби из Тел Авива међу најбоље.

Од играча, ту су: Немња Максимовић (Астана), Филип Младеновић и Немања Милуновић (БАТЕ Борисов), Љубомир Фејса и Филип Ђуричић (Бенфика), Бранислав Ивановић и Немања Матић (Челси), Зоран Тошић (ЦСКА), Радосав Петровић (Динамо Кијев), Урош Витас, Марко Полетановић и Стефан Митровић (Гент), Милан Бишевац (Олимпик Лион), Предраг Рајковић, Никола Митровић и Лазар Ђуровић (Макаби), Владимир Родић и Никола Ђурђић (Малме), Александар Коларов (Манчестер сити), Лука Миливојевић и Саша Здјелар (Олимпијакос), Милан Родић (Зенит).

Фудбалери из БиХ у Лиги шампиона

Седам фудбалера из Босне и Херцеговине ове сезоне ће са својим клубовима имати прилику да игра у елитном европском клупском такмичењу - Лиги шампиона. Листу бх. фудбалера предводе Асмир Беговић (Челси), те Един Џеко и Миралем Пјанић (Рома), а ту су и Амер Гојак и Армин Хоџић (Динамо Загреб), Марин Аничић (Астана) и Харис Хајрадиновић (Гент).

Прошле сезоне Барселона је прилично самоуверено дошла до трофеја, а како ће бити овај пут - једва чекамо да видимо!

Финале ће се играти 28. маја у Милану.

ПАРОВИ 1. КОЛА:

уторак (20.45):

Група А

ПСЖ - Малме
Реал Мадрид - Шахтјор

Група Б

Волфсбург - ЦСКА
ПСВ - Манчестер јунајтед

Група Ц

Галатасарај - Атлетико Мадрид
Бенфика - Астана

Група Д

Манчестер сити - Јувентус
Севиља - Борусија Менхенгладбах

среда (20.45):

Група Е

Бајер Леверкузен - БАТЕ Борисов
Рома - Барселона

Група Ф

Динамо Загреб - Арсенал
Олимпијакос - Бајерн Минхен

Група Г

Динамо Кијев - Порто
Челси - Макаби Тел Авив

Група Х

Валенсија - Зенит
Гент - Олимпик Лион

Коментари / 0

Оставите коментар