LŠ: Kreće borba za slavu... I pare!

Nacionalna prvenstva se polako zahuktavaju, a od utorka ćemo ponovo gledati i najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje - Ligu šampiona!

Fudbal 15.09.2015 | 08:00
LŠ: Kreće borba za slavu... I pare!

Za plasman u grupnu fazu - 12 miliona evra. Za pobedu u grupnoj fazi - 1,5 miliona, za remi 500.000. Za plasman u osminu finala - 5,5 miliona. Za prolaz u četvrtfinale - 6 miliona. Za polufinale - 7 miliona. Za poraz u finalu 10,5 miliona. Za pobedu u finalu - 15 miliona... I mesto među fudbalskim besmrtnicima!

Pred nama je novo, 24. izdanje Lige šampiona (61. računajući Kup šampiona).

Zbog promene pravila i dodeljenog mesta osvajaču Lige Evrope, po prvi put u istoriji jedna zemlja imaće čak pet predstavnika u elitnom takmičenju. U pitanju je Španija, iz koje dolaze branilac trofeja i aktuelni šampion Primere - Barselona, zatim Real Madrid, Atletiko Madrid, Valensija i Sevilja, aktuelni osvajač Lige Evrope.

Za razliku od Španaca, Kazahstanci će po prvi put imati svog predstavnika u Ligi šampiona. Biće to Astana, koja je od drugog kola kvalifikacija uspela da stigne do ostvarenja sna.

Debitantski nastup među najboljima u Evropi imaće i belgijski Gent, dok Borusija Menhengladbah, šampion Starog kontinenta iz 1977, prvi put učestvuje u takmičenju pod formatom koji je aktivan od 1992.

Trofej brani Barselona, koja je opet među favoritima, uz Real Madrid i Bajern Minhen, a nešto više nego ranijih godina nadaju se da će napraviti u Mančester sitiju, Čelsiju, Pari Sen Žermenu, pa i u Juventusu, koji je prošle sezone stigao do finala, ali je letos dosta izmenio tim. Naravno, nema dileme da će i ove sezone biti neko pozitivno iznenađenje, videćemo samo od koga...

Sa ogromnim motivom u takmičenje ulazi Mančester junajted, engleski velikan koji se posle sezone pauze vratio na veliku scenu i ovog leta uložio ogroman novac u jačanje tima.

Posle dugo vremena, srpski fudbal će pored igrača u inostranim timovima predstavljati i jedan trener, pošto je Slaviša Jokanović uspeo da uvede Makabi iz Tel Aviva među najbolje.

Od igrača, tu su: Nemnja Maksimović (Astana), Filip Mladenović i Nemanja Milunović (BATE Borisov), Ljubomir Fejsa i Filip Đuričić (Benfika), Branislav Ivanović i Nemanja Matić (Čelsi), Zoran Tošić (CSKA), Radosav Petrović (Dinamo Kijev), Uroš Vitas, Marko Poletanović i Stefan Mitrović (Gent), Milan Biševac (Olimpik Lion), Predrag Rajković, Nikola Mitrović i Lazar Đurović (Makabi), Vladimir Rodić i Nikola Đurđić (Malme), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Luka Milivojević i Saša Zdjelar (Olimpijakos), Milan Rodić (Zenit).

Fudbaleri iz BiH u Ligi šampiona

Sedam fudbalera iz Bosne i Hercegovine ove sezone će sa svojim klubovima imati priliku da igra u elitnom evropskom klupskom takmičenju - Ligi šampiona. Listu bh. fudbalera predvode Asmir Begović (Čelsi), te Edin Džeko i Miralem Pjanić (Roma), a tu su i Amer Gojak i Armin Hodžić (Dinamo Zagreb), Marin Aničić (Astana) i Haris Hajradinović (Gent).

Prošle sezone Barselona je prilično samouvereno došla do trofeja, a kako će biti ovaj put - jedva čekamo da vidimo!

Finale će se igrati 28. maja u Milanu.

PAROVI 1. KOLA:

utorak (20.45):

Grupa A

PSŽ - Malme
Real Madrid - Šahtjor

Grupa B

Volfsburg - CSKA
PSV - Mančester junajted

Grupa C

Galatasaraj - Atletiko Madrid
Benfika - Astana

Grupa D

Mančester siti - Juventus
Sevilja - Borusija Menhengladbah

sreda (20.45):

Grupa E

Bajer Leverkuzen - BATE Borisov
Roma - Barselona

Grupa F

Dinamo Zagreb - Arsenal
Olimpijakos - Bajern Minhen

Grupa G

Dinamo Kijev - Porto
Čelsi - Makabi Tel Aviv

Grupa H

Valensija - Zenit
Gent - Olimpik Lion

Komentari / 0

Ostavite komentar