Политика штити извршиоце и наредбодавце злочина

Парастосом који је данас поподне служен у Спомен-капели у Буквику недалеко од Брчког, обиљежене су 23 године од погрома Срба овог и околних села у нападу муслиманско-хрватских снага такозване Армије БиХ.

Босна и Херцеговина 14.09.2015 | 22:53
Политика штити извршиоце и наредбодавце злочина

Правде за жртве и потомке и даље нема.

„Иако су многа имена наредбодаваца, мучитеља и убица великог броја од око 2.500 тих дана заробљених цивила, жена, дјеце, стараца и припадника Војске Српске из буквичких села углавном позната, истина и правда су и даље под кључем брчанског правосуђа у које смо одавна изгубили повјерење јер је без сумње у рукама политике", рекао је предсједник Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске у Брчком, Живан Илић.

Међу 67 Буквичана који су изгубили живот тих дана највише је цивила који су убијани на кућном прагу и умирали у логорима или од посљедица мучења и малтретирања, као и Босиљка Башић.

„У логору је силована и мучена, а након размјене преминула је у 32-ој години живота. Нико није ни покушао истраживати та иживљвања над Буквичанкама у логорима", огорчен је супруг покојне Босиљке, Симо Башић.

Преживјели логораш Слободан Мијатовић је позвао главног тужиоца Брчко дистрикта Зекерију Мујкановића да, умјесто подизања оптужница против ратних портира, процесуира и оптужи оне који на наређивали и извршили најтеже злочине.

„Мујкановић све зна јер смо пред њим одговарали на питања пошто је био главни логорски истражитељ Буквичана и других заробљених Срба", каже Мијатовић.

Бројне делегације представника српских политичких партија и удружења из Брчког положиле су након парастоса вијенце у Спомен-капели с именима погинулих.

БН ТВ

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

неце моци

14.09.2015 14:42

Морамо се сви дигнути против оних који су убијали,силовали.Ја под исту заставу стаквим нецу.Зна се све ста је ко радио.Блокират то јада од суда па није Пентагон.Има да суди по правди и закону свима или ми судимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило М.

14.09.2015 17:03

Срби требају одмах да траже смјеру Мујкановића и против њега да покрену судски поступак. Некада је био исзражитељ ухапшених Срба у муслиманско хрватском логору а сада је унапређен да може и даље Србе да прогони. Срби? Где Вам је памет била када сте таквог човјека прихватили у судске органе брчког дистрикта?

ОДГОВОРИТЕ