Politika štiti izvršioce i naredbodavce zločina

Parastosom koji je danas popodne služen u Spomen-kapeli u Bukviku nedaleko od Brčkog, obilježene su 23 godine od pogroma Srba ovog i okolnih sela u napadu muslimansko-hrvatskih snaga takozvane Armije BiH.

Bosna i Hercegovina 14.09.2015 | 22:53
Politika štiti izvršioce i naredbodavce zločina

Pravde za žrtve i potomke i dalje nema.

„Iako su mnoga imena naredbodavaca, mučitelja i ubica velikog broja od oko 2.500 tih dana zarobljenih civila, žena, djece, staraca i pripadnika Vojske Srpske iz bukvičkih sela uglavnom poznata, istina i pravda su i dalje pod ključem brčanskog pravosuđa u koje smo odavna izgubili povjerenje jer je bez sumnje u rukama politike", rekao je predsjednik Udruženja veterana Boračke organizacije Republike Srpske u Brčkom, Živan Ilić.

Među 67 Bukvičana koji su izgubili život tih dana najviše je civila koji su ubijani na kućnom pragu i umirali u logorima ili od posljedica mučenja i maltretiranja, kao i Bosiljka Bašić.

„U logoru je silovana i mučena, a nakon razmjene preminula je u 32-oj godini života. Niko nije ni pokušao istraživati ta iživljvanja nad Bukvičankama u logorima", ogorčen je suprug pokojne Bosiljke, Simo Bašić.

Preživjeli logoraš Slobodan Mijatović je pozvao glavnog tužioca Brčko distrikta Zekeriju Mujkanovića da, umjesto podizanja optužnica protiv ratnih portira, procesuira i optuži one koji na naređivali i izvršili najteže zločine.

„Mujkanović sve zna jer smo pred njim odgovarali na pitanja pošto je bio glavni logorski istražitelj Bukvičana i drugih zarobljenih Srba", kaže Mijatović.

Brojne delegacije predstavnika srpskih političkih partija i udruženja iz Brčkog položile su nakon parastosa vijence u Spomen-kapeli s imenima poginulih.

BN TV

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nece moci

14.09.2015 14:42

Moramo se svi dignuti protiv onih koji su ubijali,silovali.Ja pod istu zastavu stakvim necu.Zna se sve sta je ko radio.Blokirat to jada od suda pa nije Pentagon.Ima da sudi po pravdi i zakonu svima ili mi sudimo.

ODGOVORITE
Name

Михаило М.

14.09.2015 17:03

Срби требају одмах да траже смјеру Мујкановића и против њега да покрену судски поступак. Некада је био исзражитељ ухапшених Срба у муслиманско хрватском логору а сада је унапређен да може и даље Србе да прогони. Срби? Где Вам је памет била када сте таквог човјека прихватили у судске органе брчког дистрикта?

ODGOVORITE